Go to main navigation
Sandra Mastio

På Sandra Mastios nya pizzeria i Malmö kommer kött få en biroll och grönsakerna får spela huvudrollen.

Foto: Pressbild

KULTUR

Sandra Mastio: ”Sätt press på producenterna”

Ställ dig själv frågan: är den här produkten ett bra val? Ska jag verkligen köpa fisk som är fångad i Norge, rensad i Asien och packad i Polen – eller ska jag gå till min lokala fiskhandlare? säger Sandra Mastio, vinnare av Sveriges Mästerkock.

Varför väljer du att laga hållbar mat?

– Jag har barn. Det låter lite sentimentalt, men jag vill att jorden ska finnas kvar till mina barn och sedan deras barn. Även om mina förändringar inte ger ett omedelbart avtryck, tycker jag att det är extremt viktigt att laga hållbart eftersom det i förlängningen får så stor förändring.

Vad är dina tankar om framtiden?

– Idag är fördelningen av mat över jorden väldigt skev. Just nu hoppas jag att vi snart får ett wakeup-call och inser att jag som individ, som enskild konsument faktiskt kan påverka.

– Den digitala utvecklingen har också skapat mer transparens. Konsumenter har idag tillgång till mycket mer information om den globala matproduktion, vilket för att det finns kunskap som gör det möjligt att ta ställning och sätta press på producenterna. Idag ser vi hur de stora jättarna som Monsanto allt mer ofta hamnar i blåsvädret. 

– Baljväxter är en väldigt bra grundpelare i köket, vilket jag tror att fler kommer att bli medvetna om. Vi måste också inse att vi inte behöver massa mängder protein. Fisk kan bytas ut mot broccoli. 

Berätta om den restaurang som du håller på att starta.

– Om cirka en månad kommer jag öppna min restaurang i Dragörkajen i Limhamn i Malmö. Det är en pizzarestaurang. Här kommer jag applicera hela hållbarhetstänken och råvarorna kommer att vara säsongsbaserade. I vinter kommer det vara exempelvis mycket potatis och rotfrukter.

 Vi kommer att ha en meny med tre till fyra olika pizzor. De bakas med både ekologiskt mjöl från Italien och mjöl som odlas i Skåne. Mindre kött kommer det också vara. Kött kommer gå från att ha en huvudroll till en biroll!

Vilken är din favoritingrediens?

– Just nu är det havre – i olika former. Väldigt glad i det. Havregrädde, havregryn, havrebas, havregrynsgröt... Fantastisk och mångsidig gröda som har väldigt stor potential.

Dina tips till den som vill laga hållbar mat:

– Ställ dig själv frågan: är den här produkten ett bra val? Ska jag verkligen köpa fisk som är fångad i Norge, rensad i Asien och packad i Polen – eller ska jag gå till min lokala fiskhandlare? Tänk: gräv där du står! Handla efter säsong och välj det som är närodlat och inte har fraktats långa vägar.

– Köp inte mer än du behöver. Vi slänger otroligt mycket mat. Desto mindre hemma, desto mer kreativ måste man blir. Det kan vara svårt i början men sen blir det lättare att bli uppfinningsrik. Att laga hållbart är såväl ekonomiskt som bra för miljön.

Berätta om receptet - varför valde du just detta recept? 

– Nummer ett: jag älskar soppa. Rotfrukter är verkligen bra att använda, speciellt när de börjar bli bedagade för då blir de lite mer söta. Toppning är också viktigt! Här är det rostad havre och några droppar rapsolja som ger fler dimensioner och förhöjer receptet. 

Foto: Sandra Mastio

Rostad rotsellerisoppa med havre

300 g skalad rotselleri
200 g skalad mjölig potatis
120 g gul lök
50 g vitlök
3 msk olivolja
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk vitvinsvinäger
1 l grönsaksbuljong
3 dl Oatly iMat

Örtolja
1 dl rapsolja
1 dl hackade örter
1 krm salt
Mixa allt tills slätt.

Krutonger
Lägg bitar av sönderrivet gammalt bröd i olja eller smör och rosta i ugn samtidigt som grönsakerna, tills helt genomkrispiga, salta dem en aning. Krossa gärna till ännu mindre smulor.
 
1. Dela alla grönsaker i mindre bitar och lägg i en form, salta och ringla över olivolja. Rosta i ugn 200 grader tills grönsakerna är rostade i kanterna och mjuka.
2. Häll över allt i en kastrull, slå på buljong och kryddor och koka upp.
3. Rör ner iMat, mixa i blender eller med stavmixer tills slätt.
4. Smaka av med salt, servera med rostade krutonger och rapsolja eller en örtolja.

Du kan fortsätta följa Sandra på facebook här.

Maria Osvalds Lundin

Louise Gårdemyr