Go to main navigation
Sofie Björk Mahalo

"Kale Yeah" är Sofie Björks bidrag till den hållbara receptsamlingen. Längre ner på sidan finns receptet.

Foto: Lukas Meijer

KULTUR

Sofie Björk: ”Fler äter vegetariskt – ändå ökar efterfrågan på kött”

Krångla inte till det, välj enkla recept, och utgå från grönsaker. Svårare än så är det inte säger Sofie Björk, köksansvarig vid det veganska Stockholmsbaserade caféet Mahalo.

Varför väljer ni att laga hållbar mat?

– På Mahalo har alla ett brinnande intresse för både djuren och planeten. Eftersom det är två saker som går hand i hand föll det sig ganska naturligt att vi valde att servera en växtbaserad kost med mycket frukt och grönt. Vi försöker tänka säsongsbaserat och väljer även att samarbeta med många lokala producenter. 

Varför startades Mahalo/Hälsocafeet?

–­ Mahalo startades av min chef Cornelia Alexandersson (som äger cafét) med hjälp av mig och ett gäng tjejer som jobbat tillsammans på café tidigare. Vi hade visionen att erbjuda hälsosamma alternativ till lunch och fika som samtidigt var fulla av smak och färger.

Vad är dina tankar om framtiden?

­­– Jag vill fortsätta att laga en växtbaserad kost, gärna med lokalt producerade produkter och egenodlade råvaror. Jag önskar se en global minskning av köttkonsumtionen och att folk tänker till när de planerar sina inköp. Fler i Sverige väljer vegetariskt idag, men den globala efterfrågan på kött fortsätter att öka. Jag hoppas att vi i framtiden kan göra allmänheten ännu mer införstådd med hur mycket en hög köttkonsumtion faktiskt påverkar klimatet. 

Vilken är din favoritingrediens?

­– Tomat – den är otroligt mångsidig och man kan skapa en mängd olika rätter baserade på tomater. Rosta, grilla, äta som de är tillsammans med en god olivolja och färsk basilika. Man kan göra soppa och såser  ja, allt möjligt!

Vad har du för tips till de som vill laga hållbar mat?

­– Försök hitta inspiration och recept online eller i kokböcker. Det är oftast brist på fantasi som gör att man väljer att laga det gamla vanliga. Krångla inte till det, välj enkla recept som blir hållbara att laga i längden. Utgå från grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter istället för att använda klassiska köttsubstitut. 

Berätta om receptet - varför valde du just detta recept? 

– Receptet innehåller bland annat grönkål, äpple och tranbär vilket jag tycker passar bra för årstiden. Det är många olika texturer i rätten – både krämig grönkål med krispigt äpple och valnötter. 

Foto: Sofie Björk

"Kale Yeah": Grönkålssallad i krämig citron- och tahinidressing

Grönkålssallad i krämig citron- och tahinidressing med ugnsrostad sötpotatis, quinoa, rödkål, granny smith, valnötter och torkade tranbär.

4 personer:

300g repad grönkål (utan stjälkar)
100g rödkål
1 äpple, granny smith
4 dl kokt quinoa
1 dl valnötter
1 dl torkade tranbär
1 sötpotatis

Dressing:
zesten  och saften från 2 citroner
1 dl tahini
1 dl rapsolja
0.5 dl äppelcidervinäger
1 msk agave
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200°

1. Skala och tärna sötpotatis, ringla över olivolja, salt och peppar och rosta i ugnen ca 20 minuter.
2. Koka quinoa enligt förpackningen och låt svalna.
3. Vispa ihop ingredienserna till dressingen.
4. Rensa grönkålen och massera in rikligt med dressing i kålen, i ca 3 minuter. 
5. Tärna äpple och låt ligga i citron för att undvika oxidering. 
6. Strimla rödkål med kniv eller mandolin.
7. Lägg upp grönkål, rödkål, quinoa, äpple och sötpotatis på ett fat. Toppa med valnötter och torkade tranbär. Strö över lite flingsalt och dekorera med ärtskott.

Vill du inte laga själv så finns "Kale Yeah" på Mahalos nya höstmeny - på deras facebooksida kan du få mer information.

Maria Osvalds Lundin

Louise Gårdemyr