Go to main navigation
epi_somaliskmusik_720.jpg

Foto: Jakarta Records

KULTUR

Somalias bortglömda musikskatt

Tidigare okända 70- och 80-talshits för tankarna till ett svunnet och glimrande Mogadishu, bortom dagens terror, pirater och svält.

Efter 2011 års svåra svält hotas nu Somalia återigen av omfattande torka och hunger. En majoritet av befolkningen, över sex miljoner människor, är nu beroende av livsmedelshjälp, enligt FN. Nyligen dödade en bilbomb i centrala Mogadishu 39 människor, dagen efter att landet valt en ny president.

De senaste åren har dock musikintresserade i den somaliska diasporan försökt lyfta fram ett annat Somalia och påminna om vad landet varit, och skulle kunna vara igen. Magasinet OkayAfrica berättar i en artikel historien om hur Nicolas Sheikholeslami, från Berlin, för två år sedan släppte blandbandet ”Au Revoir Mogadishu Vol.1” som fick stor spridning. Musiken beskrevs som ”en rik blandning av traditionell somalisk folkmusik ingjuten med västerländsk funk, rock och reggae med en touché av indiska, arabiska och afrikanska smaker”.

Blandbandet gav mersmak och skivbolaget Ostinato Records skickade Sheikholeslami till Afrikas horn för att ta tillvara ett kassettarkiv med över 10 000 band och rullar som bevarats genom kriget. Enligt skivbolaget upptäckte de bland arkiven ”en oberättad historia om det somaliska musikbältet som sträcker sig från Djibouti till Hargeisa, hela vägen ner till Mogadishu. […] Det gjorde det möjligt för oss att transportera våra hjärtan och sinnen till 70- och 80-talets Mogadishu, när den kustbelägna huvudstaden glimrade som ’Indiska oceanens pärla’, när vin och kosmopolitanism flödade fritt…”

Ett urval av de bästa låtarna från arkivet kommer att släppas senare i år på Ostinato Records, men tills vidare finns här ett smakprov.

Axel Kronholm