Go to main navigation
Tibet Losar ceremoni Daila Lama

Foto: Lisa Jansson

Dags att rensa ut det onda med tibetanskt nyår

Happy new year! Idag börjar Losar 2145 – det tibetanska nyåret och jordhundens år – men firandet är lågmält i det kontrollerade Lhasa.

Det tibetanska nyåret handlar om att rensa ut det onda och det gamla och välkomna det nya. Men inne i Tibet firas Losar med dämpad stämning då man lever under hårt förtryck från Kina. Det är förbjudet med stora folksamlingar och religiösa aktiviteter bland den tibetanska befolkningen. Kina styr med en järnhand, och sedan Dalai Lama flydde 1959 firar han i exil.  

2011 lämnade Dalai Lama, som tidigare ledde exilregeringen, över all politisk makt till premiärminister Lobsang Sangay.

Lyssna på OmVärldens intervju med Lobsang Sangay, premiärminister i den tibetanska exilregeringen.

Men om nyårsfirande i Tibet blir dämpat så blir det än viktigare för de tibetaner som lever i exil, och ett sätt att hålla den tibetanska kulturen vid liv.  I varje land där det bor tibetaner finns ett ”Tibetan Community” som ofta arrangerar en Losar-fest – för att fira, men också för att sprida kunskap om den tibetanska kulturen.

I Sverige är det Losar-fest på Etnografiska museet i Stockholm på lördag den 17 februari kl 13–16.

Omtanke, tacksamhet – och rent hus

Ett tibetanskt nyår, Losar, firas med att  tvätta sitt hus både på utsidan och insidan,  bada och bära nya kläder. Det är också extra viktigt att visa omtanke, medkänsla, tacksamhet och gemenskap. Nyåret firas i tre dagar och festligheterna pågår sedan i ytterligare två veckor. Under de tre dagarna besöker man släktingar, äter, och firar med mat, dans och ritualer. Även internationella nyårshälsningar skickas från Daila Lama till världens olika ledare.

Traditionerna kring Lo(år)Sar(ny) härstammar från den gamla Bon-religionen i Tibet, långt innan buddhismen kom dit från Indien på 600-talet. Dagens tibetanska tideräkning började några hundra år efter Buddhas död och är en blandning av en buddhistisk kalender och månkalender.

Tibetanernas nyår är inte samma som kinesernas även om det ibland infaller på samma dag. Den kinesiska kalendern utvecklades under Handynastin och är en mån- och solkalender och de kinesiska traditionerna har mer att göra med kejsarens makt än med religion.

Lisa Jansson