Go to main navigation
thaisåpa.jpg

Capt. Purich Sattakamonpan (Sukollwat “Wier” Kanarot) och Napaschol (Pattarasaya “Peak” Kreuasuwansiri) i seriens första avsnitt, med titeln ”Pull the Trigger on My Heart”.

KULTUR

Här är thailändska tv-såpan som ska fostra nationalism

Bakom det romantiska militärdramat ”Love missions” står den thailändska juntan som genom tv-serien hoppas stärka folkets nationalism.

Tv-serien ”Love missions” handlar om fyra unga soldater som kämpar för att krossa internationell terrorism. Handlingen osar nationalism och fosterlandskärlek, och produktionen stöttas också av den thailändska militären och polisen, skriver sajten GlobalVoices.

– Vi känner att de här berättelserna främjar nationalism och kärlek till vårt land, kommenterade Kapten Wanchana Sawasdee, militärrepresentant, vid presskonferensen då tv-serien presenterades.

Den kungliga thailändska armén och polisen figurerar själva i tv-serien och har också försett produktionen med vapen, utrustning och inspelningsplatser. Serien sänds dessutom på thailändska Channel Seven som delvis ägs av armén.

Tappar i popularitet

För sajten Khaosod English beskriver medieexperten Pasavit Boonkongchuen från Chulalongkorn University serien som ett försök från militären att stärka sitt eget varumärke.

– Juntan tappar snabbt popularitet, och skulle behöva en ”rebranding”, säger han till sajten. Tv-serien kommer i ett läge där Thailand styrts av en militärjunta i snart fyra år, sedan en kupp i maj 2014. Juntan har flera gånger skjutit upp löften om demokratiska val. Deras senaste bud är att val ska hållas i november 2018.

Enligt GlobalVoices har teve-såpor, eller lakorns som de kallas i Thailand, länge använts av militären för att fostra nationalism och skapa positiva känslor för militären. Programmen är populära och innehåller ofta stiliga manliga skådisar som hänvisas till som ”nationella makar” i sociala medier.