Go to main navigation
afrikapodd podcast illustration

"Podden om Afrika" skapades genom frustration över hur begränsat utrymme som nyheter från den afrikanska kontinenten ges i de nordiska medierna.

Foto: Collage

KULTUR

Ny podd breddar bilden av Afrika

Journalisterna Hanna Nordenswan och Liselott Lindström vill förmedla en fördjupad bild av den afrikanska kontinenten.

Målet med ”Podden om Afrika” är att ta upp nyhetshändelser i de afrikanska länderna som inte nått över nyhetströskeln hemma hos de nordiska medierna. Varje vecka fördjupar sig journalisterna Hanna Nordenswan och Liselott Lindström i nyheter som gått de flesta förbi.

– Som vad som händer med Bobi Wine till exempel, säger Hanna Nordenswan, och syftar på den ugandiska musiker och politiker som i somras greps och åtalades, först för olaga vapeninnehav och därefter för landsförräderi.

– Varje vecka uppmärksammar vi också ett land på kontinenten lite extra, gärna genom att berätta om någon oväntad aspekt som man kanske inte kände till, säger Liselott Lindström. De har båda rapporterat från och bevakat olika delar av Afrika tidigare.

I dag är Lindström baserad i Nairobi och arbetar som stringer för både SVT och det finländska public service-bolaget YLE. Nordenswan arbetar som dokumentärfilmare med bas i New York.

Vill nyansera bilden

Med podden hoppas de bidra till att öka kunskaperna om de afrikanska länderna. De har båda känt en frustration över hur begränsat utrymme som nyheter från kontinenten ges i de nordiska medierna.

– På redaktionerna finns ofta väldigt lite kunskap om Afrika. Många är specialiserade på Mellanöstern, och USA får i dessa dagar med Trump absurt mycket utrymme i medierna. Samtidigt hänger världen ihop på sätt som inte kommer fram i nyhetsflödet, så vi hoppas kunna bidra till en mer nyanserad bild av världen genom att låta Afrika stå i centrum och ge händelserna här mer kontext, säger Lindström.

Nordenswan säger att en ensidig mediebild av en hel kontinent är skadlig och bidrar till stereotypier.

– Samtidigt är vi medvetna om att vi är två vita finländare, och vi hoppas att podden kan utvecklas så att vi så småningom kan få in fler röster och gäster, säger hon.

De har båda sina favoritämnen. Nordenswan berättar gärna om innovation och teknologi, medan Lindström har ett mer specifikt fokus på Östafrika eftersom hon är baserad i Nairobi.

– Men vi försöker lyfta upp alla delar av kontinenten, också fenomen och händelser som är stora snackisar här, men som sällan når mediepubliken där hemma, säger Lindström.

– Vi försöker nog medvetet lyfta fram mer positiva och otippade nyheter, men pratar också gärna om politik och gör det med journalistiska grundpelare i bakhuvudet, säger Nordenswan.

Axel Kronholm