Go to main navigation
KOKOKO! Kongo

KOKOKO! från Kongo-Kinshasa kommer till årets festival i Gagnef.

Foto: Pressfoto

KULTUR

Sommarens globala festivaler

Sommar + musik = sant? Festivalsommaren 2018 är här och vi guidar dig till sex festivaler med globala inslag.

Gamelan Salukat från Indonesien spelar på Roskilde.

1. Roskilde 30 juni-7 juli

Till festivalveckan i Roskilde kommer artister från världens alla hörn och allt överskott skänks till välgörenhet. Kanske ett alternativ för den som skippar Almedalen? 

Det finns ett fullspäckat kulturprogram där en av installationerna som går att beskåda består av fyra stora kopior av Trumps Mexiko-mur. Tio meter höga och sex meter breda, precis som originalets prototyper, som besökare kan passera igenom. Syftet är att debattera och reflektera med fokus på jämlikhet. Man kan också delta i skatteflyktsbingo eller spela jämlikhetsfotboll på en väldigt orättvis fotbollsplan. 

Gamelan Salukat från Indonesien, ett storband med över 20 unga musiker som spelar en variant av den traditionella musikgenren ”Gamelan” och El Leopardo från Colombia som kombinerar traditionella colombiansk musik med techno och hiphop är två av många internationella akter i Roskilde.

Läs mer här.

King Ayisoba från Ghana kommer till festivalen i Gagnef som enligt arrangörerna verkar bli den sista.  

2. Gagnef 5-7 juli

I folkparken i Gagnef i Dalarna uppstår en liten glokal musik- och konstfestival i början av juli. Kulturyttringarna är många och det går också att insupa frisk luft och naturupplevelser. Gagnef är med på Festickets lista över de 50 bästa festivalerna i världen 2018.

Bland de internationella gästerna finns King Ayisoba från Ghana som spelar på det tvåsträngade instrumentet Kologo samt KOKOKO! från Kongo-Kinshasa som bjuder på en mix av disko och punk. Dessutom kommer konstkollektivet FAKA från Sydafrika som består av duon Fela Gucci och Desire Marea. De använder sig av olika konstuttryck för att förmedla erfarenheter av att vara svart och queer i det heteronormativa postkoloniala Afrika.

Läs mer här.

Campa bland tallarna på reggaefestivalen Öland Roots. Foto: Ellinor Hellberg.

3. Öland roots, 12-14 juli

Reggaefestivalen som utspelar sig i den glesa tallskogen på södra Öland firar femton år i år. Arrangörerna vill skapa ”en alternativ bubbla av kärlek, solidaritet och uppmuntran till medvetenhet”. Festivalen har en egen grönsaksodling som förser områdets restaurang med grönsaker och det ordnas en hel del utställningar och aktiviteter utöver konsertutbudet i samarbete med bland annat hantverksskolan Capellagården och Ölands folkhögskola.

Fokus är såklart reggae och i sommar gästar exempelvis Tanya Stephens från Jamaica tillsammans Royal Roots Band samt Queen Omega från Trinidad. 

Läs mer här.

Ziggy Marley spelar på Storsjöyran i Östersund.

4. Storsjöyran 27-28 juli

Storsjöyran, eller Yran, i Östersund är en av Skandinaviens största musikfestivaler och ligger precis efter Yranveckan som innan själva festivalen erbjuder gratis kultur- och fritidsarrangemang såsom gatuteater, nöjespark och prova-på-aktiviteter. 

Till årets Yran kommer artister som Ziggy Marley från Jamaica, Bob Marleys äldste son och en av världens största aktiva raggaeartister samt Sisanda, sångerska och låtskrivare med rötter i Sydafrika och som sedan några år tillbaka bor i Östersund. Sisanda mixar soul och pop med hennes modersmål Xhosa.

Läs mer här.

Alsarah & The Nubatones spelar på Urkult. Foto: Carlos Ramirez

5. Urkult, 2-4 augusti

På Näsåkers gamla festplats vid Ångermanälven kan man under tre festivaldagar uppleva människor, musik och kultur från olika delar av världen. Urkult arbetar utefter att vara lokala, internationella och solidariska vilket genomsyrar allt från artistutbud till vilken mat som serveras. 

Bland annat kommer Alsarah & The Nubatones, som har rötter i bland annat Sudan, med sin östafrikanska retropop. 

Läs vår intervju med Alsarah här. 

Den marockanska gruppen Bnat Timbouktou besöker Urkult och framför ”Gnawa”, nordafrikansk musik med spirituella sånger och rytmer, som traditionsenligt främst utförts av män. Bnat Timbuktou består dock enbart av unga kvinnliga musiker. Dagadana, fyra musiker som vill bygga broar mellan Polen och Ukraina genom jazz, elektronika och folkmusik, är ytterligare en internationell festivalakt på Urkult.

Läs mer här. 

6. Gather, 13-16 september

Kanske att sommaren egentligen nått sitt slut men Gather, som själva ser sig som något utöver den vanliga konferensen och musikfestivalen, har potential att kicka igång hösten rejält!

Arrangörerna vill spränga filterbubblor, undersöka samhället och framtiden och inspirera till nyfikenhet. Gather samlar kultur, vetenskap, teknik, näringsliv och den offentliga sektorn på Nobelberget i Stockholm. Bland talarna finns Jan Eliasson, den granskande journalisten Azmat Khan och entreprenören Khaled Qassem.

Dagarna avslutas med musik där artister som Kojo Funds och Ms Banks uppträder.

Läs mer här.

Louise Gårdemyr