Go to main navigation
hbtqi burma.jpg

Den 15 februari började HBTQI-utställningen Walk of Life visas igen, för femte gången sedan första öppningen i december 2016.

Foto: Ulf Petersson/ Unstraight Museum.

KULTUR

Svenskstödd hbtqi-utställning nyöppnar i Burma

Berättelser från hbtqi-personer från olika delar av landet används för att skapa diskussion och avdramatisera frågan för allmänheten.

Just nu pågår utställningen Walk of Life i västra Burma, efter att ha visats på fler orter runtom i landet. Den är baserad på 120 intervjuer med homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och intersexuella från olika delar av landet. Berättelserna presenteras ihop med video, ljud och personliga föremål som hjälper till att berätta de olika historierna. Utställningen produceras med stöd av Svenska institutet.

Projektledare Anders Öhrn är just nu på plats i staden Monywa i västra Burma där utställningen visas.

-- Det är jätteroligt att utställningen får ”komma hem” på det här viset till de platser ute i landet där alla de här berättelserna har sitt ursprung. Vi ser att det finns en stor lokal glädje och stolthet hos människorna som delat med sig av sina berättelser och som nu får se utställningen komma till liv i deras egna hemstäder, säger han.

Hoppas bidra till avdramatisering

OmVärlden har tidigare skildrat hbtqi-personers kamp för acceptans och rättvisa i Burma. Trots att det fortfarande är en kontroversiell fråga i landet har Anders Öhrn inte fått några rapporter om problem eller kritik under projektets gång.

-- De rapporter jag fått har varit väldigt positiva, och det har varit kul att se med vilken nyfikenhet som besökarna närmat sig innehållet. Vi hoppas att det här kan bidra till att avdramatisera hbtqi-kollektivet i landet, det vore en stor vinst, säger han.

Även om Svenska institutet sponsrat utställningen har projektet organiserats och drivits helt av lokala krafter på plats i Burma.

-- Det känns skönt, eftersom det innebär att det här arbetet lär fortsätta med eller utan vår hjälp. Men jag hoppas förstås att Sverige fortsätter att stötta de här krafterna i Burma även efter att vårt projekt avslutats, säger Anders Öhrn.

Axel Kronholm