Go to main navigation
chungking-express.jpg

Wang Fei, spelar Faye, i Chungking Express, en roll för vilken hon bland annat vann pris för "bästa skådespelerska" vid Stockholms filmfestival 1994.

Foto: Chungking Express

KULTUR

Fem Hongkong-filmer du måste se

Här är fem klassiker fulla med Hongkong-nostalgi och som haft betydande inverkan på internationell film.

Demonstrationerna i Hongkong har nu pågått i över ett halvår. Hongkong är ju inte bara ett ekonomiskt centrum, utan också en kulturell gigant. För den som vill få en bättre känsla för stadens kulturella inflytande kommer här fem klassiska filmtips. 

Infernal Affairs

Denna thriller utspelar sig i Hongkongs undre värld, där en polis infiltrerat en triad (ett brottssyndikat) medan en annan polis i hemlighet jobbar för samma triad. Filmen har vunnit en rad priser och har även gjorts om i amerikansk tappning av Martin Scorsese med titeln ”The Departed”. I en av slutscenerna syns Hongkongs majestätiska berg och skyskrapor i bakgrunden.

Filmen behandlar bland annat frågan om en människas "sanna identitet" och huruvida man kan ändra på vem man egentligen är. Den frågan kring identitet var högst relevant även för Hongkong när filmen kom ut 2002, bara några år efter att Storbritannien lämnat över styret till Kina, och kan sägas vara det än i dag.

A Better Tomorrow

John Woos klassiker från 1986 beskrivs ofta som början på den framgångsrika genren av actionfilmer med stiliserade actionscener och teman som broderskap, plikt, ära och hämnd. A Better Tomorrow hade stor inverkan inte bara på filmmakare i Hongkong utan även i Hollywood.

Filmen blev också det stora genombrottet för skådespelaren Chow Yun-fat som senare kunnat ses i västerländska filmer som ”Pirates of the Caribbean: At World's End” i rollen som Sao Feng.

Chungking Express

En film full med Hongkong-nostalgi, inspelad på klassiska platser i staden. Regissören Wong Kar-Wai växte själv upp i Tsim Sha Tsui, ett shopping- och nöjesdistrikt i Kowloon, och har beskrivit området som typiskt för Hongkong med sin mix av kulturer.

”Chungking” i titeln syftar på Chungking Mansion som är en klassisk byggnad full med affärer, skräddare, restauranger, växlingskontor och billiga vandrarhem. Det är också en samlingsplats för Hongkongs många etniska minoriteter, från Sydasien till Mellanöstern och Afrika.

”Express” syftar på en populär snabbmatsrestaurang, Midnight Express, på Hong Kong Island i ett område fullt med barer som frekventeras av alla möjliga typer. Filmens handling är uppdelad i två historier som utspelar sig i dessa två områden.

The Killer

Några år efter framgången med “A Better Tomorrow” är John Woo tillbaka med filmen som sags vara hans mästerverk. Här ser vi igen Chow Yun-fat som spelar en lönnmördare som ska utföra ett sista uppdrag, när allt går snett. John Woo beskrivs som en av de mest inflytelserika asiatiska filmmakarna i sin generation, och The Killer är ett typexempel på hans action-stil.

Flera av actionscenerna spelades in på plats i Causeway Bay och på Hennessy Road i Hongkong, och sägs ha varit så trovärdiga att invånare ringde polisen för att larma om att det pågick skottlossning.

Police Story

Ingen lista över Hongkong-filmer är komplett utan en med Jackie Chan. Hans mentor var Bruce Lee, vars klassiska sägning ”var som vatten” anammats av dagens demonstranter i Hongkong.

Läs mer: taktikerna som demonstranterna i Hongkong använder

Jackie Chan kombinerade Bruce Lees utstrålning med en lekfull charm och humor. I ”Police Story” spelar han en polis som får i uppdrag att skydda ett vittne inför en rättegång. I den vevan blir han anklagad för att ha mördat en kollega, och måste rentvå sig.

Filmen är fylld med Hongkong-vyer och en klassisk scen är slutstriden i filmen där Jackie Chan slåss mot skurkarna inne i ett köpcentrum i Tsim Sha Tsui. Naturligtvis gör Jackie Chan alla sina egna stunttrick.

Axel Kronholm