Go to main navigation
sommarlasning.jpg

OmVärldens redaktion önskar en skön sommar med boktips om allt från klimatkrisen, mormödrars kamp för fred, kulinariska Kina och kvinnors sexualitet.

Foto: Dudarev Mikhail / Shutterstock.com

KULTUR

Globala boktips för hängmattan

Deckare i all ära, men varför inte ta med världen till hängmattan? OmVärldens redaktion önskar trevlig semester med våra bästa boktips.

An Unnecessary Woman
av Rabih Alammedine

Egensinnig och solitär, så är huvudpersonen i denna annorlunda roman om en åldrande kvinna som älskar litteratur och som lever igenom den. Ett tidigt olyckligt äktenskap gav henne, detta oälskade barn, en oväntad gåva – en egen lägenhet, och den tänker hon inte släppa ifrån sig till pockande släktingar, inte heller ta hand om en dement mamma.

Runt om finns grannarna, kvinnorna med sina livsöden, och i takt med åldrandet och allt fler litterära referenser dyker hon ner i minnets korridorer: den palestinska älskaren som gav henne det gevär hon behövde under inbördeskriget, en annorlunda väninna som blev kär i en mans enda vänliga gest, och kom att leva i en lång livslögn. Aailya är en onödiga kvinna – som så många i världen – utan ett grandiost liv eller alarmerande skönhet, men som tvingas finna sin egen nödvändighet.

Ylva Bergman


 

The Progress of This Storm
av Andreas Malm

Humanekologen Andreas Malmär något så ovanligt som en svensk forskare som slagit igenom internationellt. Hans ombearbetade avhandling, Fossil Capital, som spårar roten till klimatkrisen, citerades till exempel friskt av Naomi Kleini hennes bok This Changes Everything.

I hans nya bok The Progress of This Storm vill Malm ge ett teoretiskt ramverk åt klimatkrisen. Den rådande humanistiska teoribildningen kring människans förhållande till naturen hackas effektivt sönder. Malm pläderar istället övertygande om att all analys av klimatkrisen som inte samtidigt är en analys av kapitalismen endast resulterar i vanföreställningar – samt att all politik och allt tänkande som inte gör klimatkrisen till sin utgångspunkt är irrelevant.

Mikael Färnbo


 

Shark’s Fin & Sichuan Pepper
av Fuchsia Dunlop

En matmemoar som bubblar över av smaker, texturer, dofter och färger. Den mångfaldigt prisade matskribenten Fuchsia Dunlop flyttade till Kina 1994 och utbildade sig till kock i Chengdu, Sichuan, känt för sin domnande peppar och mörkröda chiliolja.

I boken “Shark’s Fin & Sichuan Pepper” berättar hon med humor och värme om sin kulinariska livsresa genom Kina och visar upp landets otroliga mångfald av matkulturer som, fortfarande, inte fått det internationella erkännande de förtjänar.

Dunlops egna gränser utmanas också i denna resa och hon tvingas ställa sig frågan om en västerlänning verkligen helt och hållet kan omvändas till det kinesiska köket med alla dess egenheter.

Axel Kronholm


 

Krutgummor på krigsstigen
av Catharina Ingelman-Sundberg

Tänk dig Greta och hennes kamp för klimatet. Tänk dig att hon istället heter Dagny, är drygt 70 och istället tar kampen mot vapenindustrin. Dagny är en av de krutgummor vi får följa i denna feelgood-roman med fredliga intentioner. Hon driver en kursgård på Österlen tillsammans med sin jämnåriga syster och drar ihop en kurs i civil olydnad för äldre kvinnor.

De bildar sedan rörelsen “Mormödrar för fred” och  demonstrerar och gör auktioner - kanske inte alltid med önskat resultat men alltid med medhavd fika. När två vapenhandlare, som säger att de försörjer sig på att producera äppelmust, flyttar in på granngården blir det upp till bevis för mormödrarna. Ljudbok rekommenderas!

Louise Gårdemyr


 

The Occasional Virgin
av Hanan al-Shaykh 

Kvinnors sexualitet, drömmar och svårigheter att leva som fria individer står i centrum i denna lättviktiga men underhållande roman, om två framgångsrika 30 plus-kvinnor, som utspelar sig på italienska rivieran, London och Libanon.

Huda är muslim, Yvonne kristen, och båda skickades iväg utomlands under inbördeskriget i Libanon och blev kvar. De har sluppit undan det patriarkala Libanon och familjernas krav, men slits inombords mellan de traditionella värderingar de vuxit upp med, drömmar och längtan och att leva ett självständigt liv. I London möter de en man som anklagar Huda för att inte vara religiös nog och de bestämmer sig för att ta hämnd.

Boken har kallats en erotisk, arabisk version av “Sex and the City”, men också klandrats för sin översättning till engelska. 

Ylva Bergman


 

Skönhet är ett sår
av Eka Kurniawan

Indonesiska Eka Kurniawan har beskrivits som en litterär arvtagare till Günter Grass, Gabriel García Márquez och Salman Rushdie. “Skönheten är ett sår” är en fantastisk roman full med otroliga karaktärer, som Dewi Ayu som inte bara är staden Halimundas mest eftersökta prostituerade utan som också reser sig från de döda.

Det är en roman om livets ständiga omvälvningar, personliga som politiska, och utspelar sig inom Indonesiens tumultartade moderna historia från de sista åren som nederländsk koloni och Japans invasion fram till revolution, diktatur och frigörelse. Den varvar komedi med tragedi, drömmar med verklighet och historia med nutid.

Ett riktigt läsäventyr i en unik översättning direkt från indonesiska till svenska av Stefan Danerek.

Axel Kronholm


 

Drömmen om Europa
av Fabian Göransson

Jag är ingen erfaren läsare av serieböcker men blev snabbt fast i Fabian Göranssons resa genom Europa. Han är mitt uppe i en personlig kris och vill samtidigt utforska Europas strukturella kris och ger sig därför ut på månadslång tågluff. De frågor han vill ha svar på är varken små eller enkla: Varför befinner vi oss i en migrationskris? Varför sprider sig högerextremismen? Varför är arbetslösheten så hög?

Serieboken går i en blå ton vilket ofta ger en ganska hård och kall bild av hans resa, och det är också en ganska mörk bild man får av kontinenten. Fabian möter många människor; journalister, politiker, migranter, aktivister, med olika öden. En hel del dråplighet, mycket frustration och några frö av hopp. Europa blir längs vägen allt mer komplext.

Louise Gårdemyr