Go to main navigation
al-Uruba var en gång i tiden det kanske finaste hotellet i Somalia, men det totalförstördes nära nog i inbördeskriget. Bilden visar hur hotellet såg ut 2013, idag är det rivet. Den infällda bilden är Somali Architectures 3D-modell av hotellet.

al-Uruba var en gång i tiden det kanske finaste hotellet i Somalia, men det nästintill totalförstördes i inbördeskriget. Bilden visar hur hotellet såg ut 2013, idag är det rivet. Den infällda bilden är Somali Architectures 3D-modell av hotellet.

Foto: Foto: African Union Mission in Somalia och Somali Architecture (3D-modellen).

KULTUR

Mogadishus forna glans återskapas digitalt

Före kriget var Mogadishu en sprudlande huvudstad med många vackra byggnader från olika epoker. Nu har unga arkitekter återskapat stadens krigshärjade arkitektur med hjälp av 3D-modeller.

2013 återbesökte Yusuf Shegow, en arkitekt i Manchester, för första gången det Somalia som hans familj flydde ifrån på 1990-talet. Hans far och bror tog honom på en rundtur och berättade om vilken blomstrande och vacker stad Mogadishu var före inbördeskriget.

– De pekade och beskrev magnifika byggnader på den tiden, att här låg ett hotell dit turister och utländska diplomater kom, här låg sjukhuset där du föddes, och så vidare. Men det de berättade stod helt i motsats till det jag såg, säger Yusuf Shegow.

Yusuf Shegow och Somali Architecture deltog under Londons designbiennal i höstas med utställningen What Remains. Foto: Somali Architecture 

Mogadishu, en av Östafrikas äldsta städer, har ett rikt arkitekturarv som också speglar stadens olika historiska epoker. Moskéer med tusenåriga anor och arabisk arkitektur vittnar om ett tidigt inflytande österifrån. Dessa byggnader blandas med de som den italienska kolonialmakten uppförde. Italienarna stod bland annat bakom två landmärken i form av en romersk-katolsk kyrka och ett fyrtorn. Här finns också flertalet modernistiska byggnader från 1960- och 70-talen, i sina former fyllda av optimismen som präglade åren efter att Somalia blev självständigt. Men så, mot slutet av 1980-talet, gled Somalia in i ett inbördeskrig som under de föjande decennierna kom att förvandla mycket av Mogadishus arkitektoniska arv till ruiner.

Fyren i Mogadishu är en tongivande byggnad i staden. Den uppfördes av italienarna, men idag är den långt ifrån sin forna glans. Foto: UN Photo/Stuart Price och Somali Architecture 

Viktigt att lära känna sin historia

När Yusuf Shegow kom hem till Manchester igen från sin resa 2013 började han leta på nätet efter äldre fotografier på Mogadishus byggnader. Han delade en del av bilderna på Instagram och Twitter och fick mycket respons från den somaliska diasporan runtom i världen. Efter en workshop på den arkitektutbildning han då gick började han också göra 3D-modeller av några av de nu delvis förstörda byggnaderna utifrån äldre bildmaterial och dela även dessa på sociala medier.

– Det väckte stort intresse och inspirerade mig att gå vidare och göra mer research och skapa fler 3D-modeller, säger han.

Han blev också kontaktad av fler arkitekter och arkitektstudenter ur den somaliska diasporan runtom i världen och tillsammans startade de projektet Somali Architecture. Gruppen har en hemsida och ett Instagramkonto och har också producerat utställningen What Remains, om Mogadishus arkitektoniska arv. Den visades upp på Londons designbiennal i höstas och under 2019 kommer den att visas i bland annat Mogadishu, Nairobi och Manchester.

– Biennalen i London hade "emotionella tillstånd" som tema och här passade det vi gör in väl.

– En stor orsak till att vi gör det här är att vi vill få somalier, både de som bor kvar och de i diasporan, att lära känna mer av sin historia. Då kommer de också känna att de tillhör den här staden.

Respektingivande byggnader idag i ruiner

En av de många byggnader som gruppen återskapat som 3D-modell är hotell al-Uruba, som under sin guldålder hade många prominenta utländska gäster, rum med magnifik utsikt över Indiska oceanen och en nattklubb med svettigt dansgolv. Idag är allt detta i ruiner.

Samma öde har Casa del Fascio mött. Det var en respektingivande triangelformad byggnad vars komposition byggde på symmetri. En kolloss som satte sin prägel på stadsrummet, uppförd av den italienska kolonialmakten som kontor för fascistpartiet under 1930-talet. Senare kom den att bli det självständiga Somalias parlamentsbyggnad.

– När jag besökte Mogadishu igen nu i höstas gick jag förbi ruinerna för första gången. Jag hade sett så många bilder av byggnaden och återskapat den i 3D och att se vad som nu fanns kvar utlöste mycket känslor hos mig. Det här var en av de mäktigaste byggnaderna i landet.

Av den gamla parlamentsbyggnaden i Mogadishu återstår bara delar av tornet och fragment av väggarna. Foto: African Union Mission in Somalia och Somali Architecture.

Vill bevara Mogadishus själ

Idag återuppbyggs Mogadishu i snabb takt. Vissa av de äldre byggnaderna som klarat sig hyfsat under kriget restaureras, däribland den modernistiska nationalteatern, en gåva från Kinas ledare Mao Zedong 1967. Det finns också planer på att återuppbygga den raserade romersk-katolska kyrkan.

Men det mesta handlar om nybyggnationer. Även om de flesta förstörda byggnader inte kommer att återskapas så som de en gång såg ut hoppas Yusuf Shegow att hans projekt kan bidra till att göra det nya Mogadishu till en levande stad som kan behålla sin själ.

– Det handlar om vårt nationella kulturarv. En stad består av byggnader, utan dem går en stor del av dess historia förlorad.

Torbjörn Wester