Go to main navigation
Nyaruach Sydsudan Kenya Boring Man

Artisten Nyaruach hoppas på att hennes musik kan inspirera andra kvinnor - och uppmana män att uppföra sig bättre.

Foto: Tania Campbell Golding

KULTUR

Artisten Nyaruach om livet på flykt: "Män har förstört många liv"

Hon har varit på flykt hela sitt liv. Idag bor sydsudanesiska Nyaruach i Kenya där hon kämpar för sig, sina barns framtid och kvinnors rättigheter. Och gör musik med ett feministiskt budskap.

“Ey, Gatluak. You refuse to pick up my phone after you got what you want. You are such a bastard guy, I just want to say goodbye! May God bless you where you are. You boring man, with no plan. With no plan!” sjunger Nyaruach på Nuer, språket som den etniska folkgruppen, med samma namn, som hon tillhör talar.

– Alla känner en Gatluak, säger Nyaruach, och beskriver honom som en skitstövel. En man som först bryr sig, men sedan lämnar en i sticket. En man som inte svarar när man ringer.

“Gatluak” är alltså namnet på en låt men det är också ett vanligt namn för män från Sydsudan.

Låten finns med på den nyutgivna skivan Naath, ett samarbete mellan Nyaruach och hennes bror tillika artisten Emmanuel Jal. Mycket av musiken de gör tillsammans är en hyllning till Sydsudan, till deras hemlands rika kultur men låtarna visar också upp en motståndskraft, en vilja att förändra.

"Gatluak" är ett vanligt namn i Sydsudan och en av låtarna på skivan "Naath, som betyder människa på Nuer. 

Ett liv på flykt – och en tro på Gud och förändring

Nyaruach föddes 1983 i Tonj i Sudan mitt i inbördeskriget. Hennes mamma dog tidigt, hennes bror rekryterades som barnsoldat och hennes pappa var våldsam. Som tio-åring rymde hon hemifrån och bodde hos olika släktingar innan hon via Etiopien flydde till Kenya. Hon är en av runt två miljoner människor som tvingats på flykt på grund av kriget i Sudan. Nyaruach beskriver många tumultartade år på flykt och berättar om hur hon blev utsatt för övergrepp av en polis i Sydsudan.

– Jag och tre andra kvinnor skulle få hjälp av en polis med ett rum där vi skulle kunna sova. Men han våldtog oss. Vi kunde inte rapportera övergreppet till någon. Som kvinna har du inga rättigheter.

I hennes brors självbiografi och dokumentär War Child, om hans tid som barnsoldat, radas fler exempel på de övergrepp Nyaruach utsatts för på vägen till frihet upp.

Våld mot kvinnor är dessvärre vanligt förekommande i Nyaruachs hemland. En studie gjord av International Rescue Committee och Global Women´s Institute 2017 visar att 65 procent av kvinnorna som intervjuats i tre olika områden i Sydsudan, någon gång har upplevt fysiskt eller sexuellt våld.

Tålamod, be till Gud och en tro på att saker kan förändras menar Nyaruach är receptet på att hon till slut kom fram till en slags trygghet. Nu lever hon som ensamstående mamma till två barn i det stora flyktinglägret Kakuma Camp i Kenya. Men livet i ett flyktingläger är svårt och vardagen innehåller många utmaningar för att få det att gå ihop, även om Nyaruach till viss del kan försörja sig på musiken.

– Jag oroar mig för mina barn och människor runt omkring mig. Det finns mycket lidande. När jag får pengar för musiken har jag möjlighet att hjälpa andra, säger hon.

Nyaruach och hennes bror Emmanuel Jal levde många år på skilda håll och under svåra omständigheter. Nu gör de musik ihop och hoppas snart kunna turnera tillsammans.

"Musiken kan förändra allt som är dåligt"

Det är i musiken som Nyaruach hittar kraft och glädje.

– Jag älskar musik, den kan förändra allt som är dåligt. Den kan trösta, lugna och inspirera. Jag hoppas att jag genom min musik kan inspirera andra, framförallt kvinnor. Jag vill också att musiken ska vara ett sätt att inte glömma bort vår kultur.

Att männen får en känga i hennes musik är egentligen inte så konstigt om man ser till vad Nyaruach har varit med om.

I Sydsudan lyssnar ingen på kvinnor, du måste vara tyst. Män har förstört många liv, säger hon.

I låten “Gatluaks” kommentarsfält på sociala medier hyllas Nyaruach för sin humoristiska skildring av den tråkiga mannen som behandlar kvinnor dåligt. Nyaruach själv hoppas på att den kan bli en uppmaning till alla män att uppföra sig bättre.

Största frustrationen just nu ligger i att hon inte har möjlighet att resa någonstans eftersom hon saknar dokument.

Jag måste kunna resa som många andra kan, jag vill dela med mig av min musik till fler, säger hon och hoppas på att kunna turnera med sin bror till sommaren.

Louise Gårdemyr