Nyheter

Det senaste inom svenskt bistånd och internationell utvecklingspolitik. Här samlar vi OmVärldens nyheter.

NYHET

Stor osäkerhet om afghanska flickor får återuppta sina studier

Talibanstyret i Afghanistan vill att pojkar i högstadiet och gymnasiet ska påbörja sin utbildning – inget sägs dock om kvinnor vilket kan tolkas som att de utestängs. ”Det råder osäkerhet som vi måste få klarhet i”, säger Andreas Stefansson, Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare.

NYHET

FN:s matmöte kritiseras för att missa småbönder

FN-toppmötet om livsmedel har mötts av kritik för brist på insyn, för att inte kunna leda till några konkreta beslut och för att vara alltför storföretagsvänligt. Det senare har fått en stor sammanslutning av småbönder att bojkotta mötet.

FN-toppmötet om livsmedel ska hitta hållbara lösningar för matförsörjningen i världen.

NYHET

Fem miljarder mer till bistånd i regeringens nya budget

Enprocentmålet ligger fast även i regeringens budget för 2022 och prognosen är då cirka fem miljarder mer att fördela. Pandemin gör det än svårare att uppnå̊ de globala målen för hållbar utveckling, konstaterar regeringen. 

Finansminister Magdalena Andersson presenterar årets budget.

NYHET

Domstolsbeslut kan avkriminalisera abort i hela Mexiko

Ett historiskt beslut kallas det. Mexikos högsta domstol anser att kriminalisering av abort är emot konstitutionen och därför ska tillåtas. ”Kvinnor får nu förhoppningsvis makt att bestämma över sin egen kropp i Mexiko”, säger Hans Linde, ordförande i RFSU.

Aborträtt för alla människor, står det på skylten. Demonstration i Puebla, Mexiko.

NYHET

Krav på att människorättskämpar i Belarus släpps fria

Frige genast sju människorättsaktivister som sitter i belarusiska fängelser. Det kravet ställer 23 människorättsorganisationer ett år efter att medlemmarna i Viasna började fängslas. 

Alex Bialiatski, en av de fängslade i människorättsorganisationen Viasna.

NYHET

Fyra miljöförsvarare mördas varje vecka

Miljöorganisationen Global Witness släpper en rapport som visar rekordhöga siffror av dödligt våld mot personer som försvarar sin mark, sitt vatten och övriga naturresurser. ”Priset för att begå dessa mord är inte så högt”, säger Pia Stavås Meier, regionchef i Latinamerika för We effect.

NYHET

”Talibanerna har vänt upp och ner på våra liv”

Shkula Zadran, tidigare afghansk ungdomsrepresentant i FN ser ingen ljus framtid för kvinnor i Afghanistan. Hennes liv är i fara och nu gömmer hon sig hemma och vågar inte gå ut. OmVärlden har samtalat med henne. 

NYHET

Lånegarantier ska rädda små energiföretag i Afrika

På grund av pandemin riskerar små lokala energiföretag som levererar solel att gå i konkurs. Sida har beslutat om att ge lånegarantier upp till 91 miljoner kronor som ska stötta lokala företag som tillverkar solcelldrivna minisystem.

Sida stöttar småenergiföretag i Afrika Söder om Sahara

NYHET

Pandemin slår hårt mot andra sjukdomar

En ny rapport från Globala fonden visar att coronapandemin haft en negativ effekt på kampen mot tuberkulos (tbc) och hiv i världen. Arbetet mot malaria i har drabbats i mindre utsträckning. 

Insatser mot malaria har inte påverkats så mycket av pandemin

NYHET

"De kommer att börja jaga journalister"

Den afghanska journalisten Najib Sharifi lämnade sin arbetsplats hals över huvud när talibanerna tog makten. När OmVärlden träffar honom två veckor senare, i Köpenhamn, har han fortfarande svårt att förstå vad som hände.

Taliban hindrar journalister i Mazar-e-Sharif från att bevaka kvinnor som protesterar mot den nya regimen.

1880 träffar