Nyheter

Det senaste inom svenskt bistånd och internationell utvecklingspolitik. Här samlar vi OmVärldens nyheter.

NYHET

Medlemstapp i civilsamhället – äldre lämnar organisationer

Organisationer inom civilsamhället tappar medlemmar. Särskilt hårt drabbade är de föreningar som organiserar äldre. I organisationer som jobbar med internationella frågor har dock minskningen varit mindre, uppger Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. 

Lena Nyberg, Genereldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

NYHET

Splittrat Moldavien öppnar sina hem

Många fruktar att Moldavien kan bli nästa land som attackeras av Ryssland. Här passerar hundratusentals ukrainska flyktingar. Befolkningen i Europas fattigaste land har öppnat sina hem, men synen på Ryssland är splittrad. 

Pashenko Liubov sitter på en bänk i den moldaviska staden Balti. Hon flydde från krigets Ukraina till sin vän Anatoly. Många gör som honom och öppnar sina hem för flyktingar, men landet har en svag ekonomi och synen på Ryssland är splittrad.

NYHET

”Covax vill inte ha vårt vaccin längre”

EU har cirka 100 miljoner doser med vaccin mot covid 19 som kan kasseras i höst. Tyvärr finns inte längre någon efterfrågan trots att många länder fortfarande har låg vaccintäckning”. Det säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Doser med Moderna, Pfizer och andra vaccin kan nu tvingas slängas trots att världen inte nått sitt vaccinmål.

NYHET

UNDP-chefen i Afrika: Unga är kontinentens hopp

Afrika har drabbats hårt av klimatförändringar, konflikt och konsekvenser av en pandemi. Men det finns ändå hopp. OmVärlden träffade UNDP:s Afrikachef Ahunna Eziakonwa som anser att ur kris föds möjligheter för kontinenten. 

OmVärlden träffade UNDP:s Afrikachef Ahunna Eziakonwa som anser att ur kris föds möjligheter för kontinenten.

NYHET

Riksrevisionen: Sida brister i tydlighet om sina samarbeten

Regeringen bör rensa i sina biståndsstrategier och Sida kan bli bättre på att förklara hur de valt sina samarbetspartner. Det konstaterar Riksrevisionen i en granskning av det svenska biståndet. 

Sida har granskats av Riksrevisionen som anser att biståndsmyndigheten kan bli bättre på att redovisa sina val av samarbetspartnerns.

NYHET

Givare samlas för att stoppa oljekatastrof i Röda havet

En gammal oljetanker utanför Jemens kust riskerar att läcka. En katastrof värre än den som skedde med oljetankern Exxon-Valdez i slutet av 1980-talet i Kanada hotar Röda havet. FN samlar in pengar för att ta bort oljan ur tankern, Sverige är ett av länderna som bidragit.  

Oljetankern FSO Safer riskerar att när som helst läcka ut olja, vilket kan få allvarliga konsekvenser för Röda havet.

NYHET

Riksdags­partierna får hemläxa om Agenda 2030

Världen har åtta år på sig att nå målen i Agenda 2030. I dagsläget saknas konkreta formuleringar för hur målen ska implementeras i politiken och för arbetet med uppföljning inom de olika tematiska områdena. Det konstaterar Concord i en sammanställning inför höstens riksdagsval. 

Riksdagspartierna får hemläxa om Agenda 2030 i ny rapport.

NYHET

Matkrisen kan bli värre än tidigare prognoser

Läget är fortsatt mörkt för världens livsmedelsförsörjning.  I Ukraina har Ryssland minerat fält, Indiens veteskördar hotas på grund av hetta och i norra delarna av Europa måste det snart regna för att rädda vårsådden. 

Svår torka i Indien och flera andra länder samtidigt som de stora veteproducenterna Ryssland och Ukraina befinner sig i krig kan leda till att matpriserna till och med blir högre än tidigare prognoser.

NYHET

De firar Europadagen med att tolka Guernica

Den 9 maj varje år firas Europadagen. Årets fokus är Ukraina. Några gymnasieelever i Stockholm firar den med sin tolkning av Picassos kända tavla Guernica – i graffiti.

Eleverna på Globala gymnasiet i Stockholm har gjort sin tolkning av Guernica under Europadagen 2022.

NYHET

Ändrad abortlag i USA kan få globala konsekvenser

Om aborträtten slopas i USA kan det få globala konsekvenser. Anti-abortrörelsen jobbar gränsöverskridande och nu står abortfrågan och väger i många länder.

Polen är ett av länderna där abortlagstiftningen blivit allt hårdare den senaste tiden, men det har skett under stora protester och flera demonstrationer. I staden Krakow, den 22 oktober 2020, skedde en av många demonstrationer för kvinnors rättigheter. Nu befarar vissa att en förändrad aborträtt i USA kan få globala konsekvenser.

2071 träffar