Nyheter

Det senaste inom svenskt bistånd och internationell utvecklingspolitik. Här samlar vi OmVärldens nyheter.

NYHET

Sveriges ambassadör i Guatemala hjälper åklagare fly landet

Natten mellan den 23 och 24 juli medförde Sveriges ambassadör i Guatemala, Hans Magnusson, en hotad och nyligen avskedad åklagare till El Salvador. I veckan väntas landsomfattande demonstrationer och strejker till stöd för åklagaren, Juan Francisco Sandoval.

Sveriges ambassadör Hans Magnusson (till höger) med Juan Francisco Sandoval vid den salvadoranska gränsen

NYHET

Preventivmedel på nätet med hjälp av svenskt bistånd i Rwanda

Det östafrikanska techbolaget Kasha har med e-handel kunnat bistå tjejer i fattiga områden med preventivmedel, mensskydd och mediciner, i Rwandas huvudstad Kigali. En av investerarna är svenska Swedfund. 

Företaget Kasha levererar preventivmedel till kvinnor på motorcykel

NYHET

Afghanistans kvinnliga journalister hotas till tystnad

I takt med att osäkerheten i Afghanistan ökar i skuggan av de utländska truppernas reträtt attackeras allt fler journalister. OmVärlden har mött tre kvinnliga journalister på ett skyddat boende i huvudstaden Kabul.

Tre kvinnliga journalister i Afghanistan som sökt skyddat boende

NYHET

Inget hopp om framtiden efter bombattack i Afghanistan

Två månader efter att 90 barn dödades i en bombattack mot en skola i Afghanistans huvudstad Kabul tycks livet kring skolan återgått till det normala, men bara på ytan. OmVärlden har träffat Samira, 13 år, som skadades vid explosionen. 

Samira skadades när hennes skola bombades. i bakgrunden hennes far.

NYHET

De vandrar från Umeå till Stockholm för Sydsudans kvinnor

Elina Bengtson och Ebba Westergren vandrar från Umeå till Stockholm för att uppmärksamma den humanitära krisen i Sydsudan. ”Vi vill göra skillnad för kvinnorna i Sydsudan och engagera fler att hjälpa till”, säger de till OmVärlden.

Elina Bengtson och Ebba Westergren vandrar för kvinnorna i Sydsudan.

NYHET

Belarus vill att Sverige avbryter allt bistånd

I förra veckan kallade Belarus utrikesdepartement upp Sveriges ambassadör för att meddela att man inte längre är intresserade av svenskt bistånd. Sverige har en månad på sig att avbryta alla samarbeten med aktörer i landet.

NYHET

Fem bra saker som hände i juni

Norge och Tyskland kräver att företag tar ansvar för mänskliga rättigheter, indisk delstat förbjuder tvångsterapi för hbtqi-personer och en ny lag stärker kvinnors rätt att äga mark i Zambia. Här är fem bra saker som hände i juni.  

NYHET

Företagsledare dömd för mord på Berta Cáceres

Företagsledaren och den tidigare underrättelseofficeren David Castillo har av en domstol i Honduras dömts som medansvarig för mordet på miljö- och urfolksaktivisten Berta Cáceres. Åklagarmyndigheten säger att det kan finnas fler medskyldiga.

Berta Cáceres dotter, med samma namn, intervjuas på årsdagen av mordet.

NYHET

Ny lag stärker kvinnors rätt att äga mark i Zambia

Zambia har beslutat om en politisk reform som stärker rätten för kvinnor, ungdomar och personer med funktionsnedsättning att äga mark. ”Vi behöver inte längre vara beroende av våra män”, säger den zambiska jordbrukaren Clare Syanjelele.

NYHET

Kvinnolobby kritisk mot Sveriges insats vid FN-konferens

Sveriges Kvinnolobby riktar kritik mot den internationella jämställdhetskonferensen Generation Equality Forum som pågår i Paris. "Sverige borde anta en tydligare roll och ställa högre krav på UN Women”, säger generalsekreterare Clara Berglund.

1750 träffar