I centrala och södra Asien och Afrika söder om Sahara är bristerna som störst. Här tvättar studenter vid Kampong Thmar Primary School i Kambodja händerna.

I centrala och södra Asien och Afrika söder om Sahara är bristerna som störst. Här tvättar studenter vid Kampong Thmar Primary School i Kambodja händerna.

600 miljoner barn utan toalett och dricksvatten i skolan

Stora brister vad gäller vatten och sanitet i skolan, visar ny global rapport från Unicef och WHO. Över 600 miljoner barn saknar exempelvis tillgång till skoltoalett.

Publicerad:

Att alla ska ha tillgång till vatten och sanitet är en del av Agenda 2030 – men inte bara hemma utan också på andra platser där världens befolkning spenderar mycket tid. Att kunna tvätta händerna, gå på toaletten eller dricka rent vatten ska man kunna göra även på till exempel sin arbetsplats, sjukhus och i skolan.

Rapporten Drinking Water, Sanitiation och Hygine in Schools: 2018 Global Baseline Report visar att miljontals skolbarn går till skolor som inte kan tillgodose detta.

– Om utbildning är nyckeln för att hjälpa barn ur fattigdom så är tillgång till vatten och sanitet nyckeln till att få ut mesta möjliga av sin utbildning. Att förbise det är att vara vårdslös med barns hälsa och välbefinnande, säger Kelly Ann Naylor, global chef för vatten, sanitet och hyien på Unicef, och lyfter samtidigt den ständiga kampen med att få ihop resurser för att tillgodose de stora behoven.

Särskilt flickor drabbas när skolor inte har vatten eller toaletter. När de har mens tvingas de stanna hemma och missar då flera skoldagar per månad.

Rapporten visar att 900 miljoner barn inte har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten, att 620 miljoner barn saknar en skoltoalett och att en tredjedel av världens skolor inte kan erbjuda sina elever rent dricksvatten.

I skolor i centrala och södra Asien samt i Afrika söder om Sahara är bristerna som störst, det finns dessutom stora mörkertal.

Louise Gårdemyr

Mer läsning