På bilden är en skolklass med flickor från distriktet Julriz i provinsen Wardak i Afghanistan.

På bilden är en skolklass med flickor från distriktet Julriz i provinsen Wardak i Afghanistan.

Flickors skolgång stoppades i Afghanistan

I veckan öppnades skolorna för flickor återigen i Afghanistan. Men efter bara några timmar kom ett nytt besked. Landets flickor var tvungna att återvända hem. Anledningen uppges vara att talibanregeringen är oeniga om skoluniformen är förenligt med landets sharialagar. 

– Vi hade hört att skolorna skulle öppna och att allting var förberett för att ta emot alla elever. Våra kollegor var inbjudna till en ceremoni på utbildningsministeriet och vi hade förberett för besök på skolorna. Sedan kom beskedet. Det verkar som att talibanregimen inte är eniga i den här frågan, säger Hedvig Söderlund, policyrådgivare på svenska Afghanistankommittén. 

Det var den 22 mars som skolorna öppnades för flickor i årskurs 6–12, efter sju månaders förbud. Knappt några timmar in på första skoldagen ändrades beslutet och flickor på högstadier och gymnasier var tvungna att återvända hem. Anledningen till skolstängningen ska enligt en talesperson för utbildningsministeriet i Afghanistan vara att flickors skoluniformer inte är förenliga med sharialagarna och afghansk kultur.

Skolgång krav för bistånd

Flickors skolgång i Afghanistan har varit omdebatterat sedan talibanerna tog makten. I januari i år samlades västerländska diplomater och företrädare för talibanregeringen i Oslo för att diskutera den humanitära krisen i Afghanistan, vilket OmVärlden skrivit om tidigare.

Den norska regeringen krävde då att flickor över tolv år återigen skulle få gå i skolan. Flickors skolgång var ett krav för att landet skulle få bistånd. 

– Vi har kunnat fortsätta bedriva vår verksamhet på många håll, bland annat skolor och sjukhus. Svenska Afghanistankommittén har ungefär 104 000 barn i skolan, av dem är cirka 2 000 flickor i årskurs 6–12. Vi har en dialog på lokal nivå och det finns ofta acceptans i lokalsamhällen för att skolor ska öppnas för alla barn, säger Hedvig Söderlund.

FN-konferens om ökat stöd

Den 31 mars hålls en FN-konferens där det internationella samfundet ska samlas för att diskutera åtaganden för det humanitära biståndet till Afghanistan. I början av 2022 beräknades 4,4 miljarder dollar (motsvarande 45 miljarder kronor) behövas för att förhindra en värre katastrof än den landet befinner sig i i dag. 

– Under konferensen är det viktigt att omvärlden visar att andra kriser i världen inte överskuggar krisen i Afghanistan. Det innebär att flickor skulle drabbas dubbelt, både av policyerna talibanerna har beslutat och att omvärlden vänder dem ryggen. Det är olyckligt att flyktingmottagningen i Sverige riskerar att finansieras av svenskt bistånd och avräknas från biståndsbudgeten, när det behövs så desperat på många andra håll i världen, Afghanistan bland annat, säger Hedvig Söderlund.

Skolan i Afghanistan

I Afghanistan har antalet barn i skolan ökat från 0,5 miljoner till cirka 7-8 miljoner barn mellan åren 2002-2021. Under samma årtal har antalet flickor ökat från cirka 1 % till 40 %.

Källa: Svenska Afghanistankommitén

Mer läsning