Amazonas skogar binder stora mängder koldioxid vilket påverkar hela planetens klimat.

Amazonas skogar binder stora mängder koldioxid vilket påverkar hela planetens klimat.

Amazonas på randen till kollaps

Satellitmätningar har visat att Amazonas närmar sig kollaps – ett stadie utan återvändo där hela planetens klimat kommer att påverkas. Svenska pengar ska nu hjälpa civilsamhället i Bolivia att försöka sätta stopp för detta.

Det är inte för inte som Amazonas regnskog i Sydamerika kallas världens lungor. Det väldiga skogsområdet påverkar hela jorden och binder så  mycket koldioxid att det motsvarar de globala utsläppen under två års tid. 

Skulle Amazonas försvinna kommer växthuseffekten att öka och klimatet  påverkas i väldig utsträckning, ett mardrömsscenario enligt klimatforskare.

Ändå är det just vad som håller på att hända. I början av mars 
presenterade några forskare vid bland annat brittiska University of Exeter det som många redan varnat för: Ekosystemen i Amazonas regnskog är så hårt utsatta att de närmar sig den ”tippningspunkt” där de inte längre kommer att kunna återhämta sig från sådant som torka och bränder. 

Regnskogen går då mot Savann. Forskarna visade genom uträkningar från satellitmätningar att regnskogens återhämtningsförmåga försvagats i tre fjärdedelar av Amazonas sedan millennieskiftet.

Köttindustrin driver på

Avskogning och annat där människor förstör regnskogen pådrivs ofta av matindustrin, och allra främst köttindustrin. Skog skövlas för att göra plats för odling av soja, som används i foder till industriuppfödda djur eller så avlägsnas växtlighet för att skapa utrymme för själva djuren. Mellan 2001 och 2013 var djurhållning den ledande orsaken till avskogningen av Amazonas.

För många länder är det en svår avvägning att välja bort ekonomiska intäkter till fördel för klimat- och miljöarbete, särskilt när det inte finns tillräckligt med interna krafter som driver på. 

Ett sådant land är Bolivia, vars yta nästan till hälften täcks av den väldiga regnskogen. Kraftig efterfrågan på nötkött från Kina driver på avskogningen i Bolivia, som gått fort under senare år. 

– Tidigare har det varit störst tryck på sojaexpansion, men under de 
senaste åren så är det framför allt för köttproduktion, säger Kim 
Andersson, Sidas programansvarige på svenska ambassaden i La Paz, Bolivias huvudstad.

Samtidigt blir skogsbränder allt vanligare i landet. De första tio månaderna brann större arealer av skogen än under hela 2020 sammantaget.

Satellitmätningar på karta

En av de organisationer i Bolivia som jobbar med den typ av 
satellitmätningar som hjälpte forskarna på University of Exeter att slå fast den grymma domen för Amazonas är Fundación amigos de la naturaleza, FAN, som jobbat mer än 30 år med Amazonas.

De får stöd av Sida, dels för att deras arbete gör att vanliga människor kan få bättre kunskap om vad som sker i deras land, genom att FAN publicerar bilder och siffror på en  interaktiv karta.

– Det finns inget officiellt sådant system i Bolivia, så det gör deras roll väldigt viktig, säger Kim Andersson.

De arbetar också för att samhället ska hitta sätt att minska 
skogsavverkningen och undvika att befintlig skog skövlas samt att man  kan fortsätta att producera, men på ett mer hållbart sätt.

– Hållningen från staten är att man ska bekämpa olaglig skogsavverkning, men sedan har de inget uttalat mål att man ska minska skogsavverkningen generellt, säger Kim Andersson.

Målen för jordbruks- och köttsektorn är högt satta och då står Amazonas på spel. Bolivia skrev inte under det avtal om att minska avskogning, som länderna enades om vid klimatmötet i Glasgow i höstas. 

Mer läsning