Det var i början av maj i år som den svenska medborgaren Habib Chaab avrättades i Iran. Den svenska läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, som anklagas för att spionerat för Israel, riskerar att bli den nästa.
Den iranska regimen har de senaste åren verkställt fler dödsstraff och under 2022 visar Amnesty International rapport att minst 576 personer avrättades.
Enligt den iranska regimen var de avrättade skyldiga till bland annat mord, drogrelaterade brott och det man betraktar som kopplingar till utländska terroristgrupper.
– Vi ser att regimen använder dödsstraffet som ett politiskt verktyg för att skrämma befolkningen. Det blev tydligt i samband med demonstrationerna för Mahsa Amini då flera dödsstraff utfärdades i snabb takt, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty International Sverige.
Riktat mot minoriteter
Den avrättade svensken Habib Chaab tillhörde en arabisktalande minoritet och Amnesty konstaterar att Iran använder dödsstraffet som ett politiskt verktyg riktat mot landets minoriteter.
– Det är oproportionerligt många kurder, balucher och arabisktalande som dömts till döden, vilket man kan tolka som en signal till dessa grupper. Och avrättningarna i Iran fortsätter. Endast i januari och februari i år har 94 personer dödats. Med den takten slår landet åter i taket när sammanställningen görs nästa år, säger Anna Johansson.
Även om dödsstraff verkställs i allt färre länder så var 2022 ett mörkt år. Vid sidan av Iran är det Kina och Saudiarabien som står för den största delen av dödsstraffen i världen.
Hemligstämplat i Kina
Högst upp på Amnestys lista är Kina där uppskattningsvis tusentals människor avrättades under 2022. Sedan några år tillbaka är uppgifter om dödsstraff och hur många som verkställs hemligstämplade. Hur kommer då Amnesty fram till denna uppskattning?
– Vi har kontakter med andra människorättsorganisationer och även med anhöriga till personer som fängslats och dömts till döden. Det är andrahandsinformation som vi försöker bekräfta. Det är därför vi inte kan ge någon exakt siffra, men det rör sig om tusentals individer, säger Anna Johansson.
Generellt är mörkertalen stora i många länder och de siffror som Amnesty kommunicerar uppges vara minimiantal. I Saudiarabien tredubblades antalet avrättningar under 2022, totalt 196 personer – det högsta antalet som Amnesty dokumenterat på 30 år.
Mest omtalat var en massavrättning i mars förra året då 81 människor avrättades under en enda dag. De anklagades för bland annat kopplingar till utländska terroristgrupper och den vaga brottsrubriceringen ”övervakning av tjänstemän och utlandsstationerade i Saudiarabien”.
Även länder utan pressfrihet
Tydligt är att länder som saknar demokratiska värderingar och mänskliga fri- och rättigheter också är de som avrättar sina medborgare. För en tid sedan publicerade Reportrar utan gränser en lista över pressfrihet i världen. Länderna i botten var där Nordkorea, Kina, Vietnam och Saudiarabien.
En positiv trend i Amnestys rapport är att sex länder avskaffade dödsstraffet helt eller delvis. I Kazakstan, Papua Nya Guinea, Sierra Leone och Centralafrikanska Republiken avskaffade dödsstraffet för alla brott, medan Ekvatorialguinea och Zambia avskaffade dödsstraffet för brott i fredstid.
– När Amnesty började arbeta med denna fråga 1977 var det bara 16 länder som avskaffat dödstraffet. Att nu 112 länder avskaffat dödsstraffet helt och nio delvis är en enorm framgång, säger Anna Johansson
Men i fem länder återupptogs avrättningar under 2022 – Afghanistan, Kuwait, Myanmar, Palestina och Singapore.
* Fler än 1000. Uppskattat värde då antalet avrättningar i Kina hålls hemligt.