Lär dig mer om de globala målen, kartlägg ditt skräp eller få inblick i livet som flykting - vi listar några av apparna som vill göra skillnad.

Lär dig mer om de globala målen, kartlägg ditt skräp eller få inblick i livet som flykting - vi listar några av apparna som vill göra skillnad.

Apparna som verktyg för att förändra världen

OmVärlden har precis blivit med app. Här är våra bästa app-tips till dig som, liksom oss, vill förändra och förbättra vår värld.

Publicerad:

Apparna har nu blivit en del av de flestas vardag och det finns en oändlig mängd där ute. På OmVärlden har vi nyligen lanserat vår nya app för att bättre tillgängligöra materialet vi publicerar.

Många appar kan också vara ett verktyg för att göra skillnad, samla in pengar, rapportera om oegentligheter eller göra det lättare att sprida ny kunskap och förståelse. Action for Transparency, A4T, är till exempel en app för visselblåsare i Kenya för att bekämpa korruptionen i landet – det initiativet får stöd av svenska biståndsmedel.

På kodskolan Code to Inspire lär sig tjejer i Afghanistan att utveckla appar. I årets Ms Geek Africa har 21-åriga Salissou Hassane Latifa från Niger designat en app som ska förbättra kommunikationen mellan allmänheten och räddningstjänsten. Teknikrevolutionen är ett faktum – i hela världen.

Här listar vi några appar som utvecklats för att på olika sätt förändra världen.

Få inblick i andras verkligheter

I appen My life as a refugee, som UNHCR ligger bakom, kan användaren få inblick i livet som flykting. Efter att ha valt en karaktär får man sedan ta olika beslut för att komma i säkerhet och återförenas med familjemedlemmar. Det finns tre olika karaktärer som baseras på flyktingars erfarenheter.

Appen Reality Check är ett upplevelsebaserat spel och Sveriges första app mot rasism. Under fem dagar följer du en karaktär och vad den går igenom. Under tiden dyker faktarutor upp med fakta om rasism och med tips om hur man kan motverka rasism. Appen har tagits fram av Teskedsorden, Mångkulturellt Centrum och Anna Lindh Foundation.

Dela med dig

FN:s livsmedelsprogram WFP har appen ShareThe Meal där du kan dela en måltid med ett hungrigt barn. Du betalar en summa pengar till WFP och får sedan reda på var pengarna har gått. Det går att ställa in påminnelser vid frukost, lunch eller middag och man också dela en bild på sin egen måltid.

Kartlägg skräpet

I World Clean Up-appen kan du kartlägga skräpet i dina kvarter, i närliggande naturområden eller när du är på resande fot. Datan som samlas in kommer sedan visualiseras på en karta över vårt globala skräp.

Kartlägger skräp gör också appen Litterati för att sedan samarbeta med företag och organisationer för att hitta mer hållbara lösningar. Plast och cigaretter är de skräpsorter som förekommer mest enligt appen.

Få koll på de globala målen

SDG:s in Action-appen har utvecklats för att uppmärksamma de globala målen och innehåller detaljerad information om de 17 målen – det finns också förslag på hur man som användare kan hjälpa till att uppfylla målen. Appen innehåller också de senaste nyheterna om hållbar utveckling och det går att välja de mål man tycker är viktigast och få notiser om just de målen.

Bli en bättre konsument

Med hjälp av appen Buycott kan man lära sig mer om produkter i mataffären genom appens streckkodsläsare. Tanken är att konsumenten ska kunna välja bort oetiska produkter. Till exempel om de kan misstänkas ha tillverkats genom barnarbete eller om genmodifierade GMO-grödor använts i produktionen. Som användare får man också förslag på andra produkter som kan köpas istället och det går att starta egna kampanjer.

Världsnaturfonden, WWF, har två konsumentguider för den som vill göra mer miljövänliga köp av fisk respektive kött. Båda guiderna uppmanar dels till att äta mindre och bättre kött och fisk men också att äta mer vegetariskt.

Visst är det också tråkigt att slänga mat? I Karmas app samlas mat som blivit över från restauranger, caféer och matbutiker – som användare av appen kan man sedan köpa maten till ett billigare pris.

Sugen på att läsa mer om mat? Se vårt mat-tema här.

Louise Gårdemyr

Mer läsning