Journalister i Belarus blev hårt ansatta för att de bevakade protesterna mot Aleksandr Lukasjenko. Nu får det belarusiska journalistförbundet Reportrar utan gränsers pressfrihet.

Journalister i Belarus blev hårt ansatta för att de bevakade protesterna mot Aleksandr Lukasjenko. Nu får det belarusiska journalistförbundet Reportrar utan gränsers pressfrihet.

Årets pressfrihetspris gick till journalist­förbund i Belarus

Reportrar utan gränser har valt att tilldela det belarusiska journalistförbundet 2022 års pressfrihetspris. Trots förföljelse och förtryck har förbundet stått upp för det fria ordet sedan 1995.

Situationen för journalister i Belarus har länge varit kritisk, men försvårats ytterligare de senaste åren. Pressfrihetspriset blir därför extra välkommet för Belarus Association of Journalists (BAJ). Reportrar utan Gränser Sveriges ordförande Erik Halkjaer berömmer den belarusiska organisationens arbete i tillkännagivandet.

– BAJ har spelat en avgörande roll för att omvärlden har kunnat bli medveten om de övergrepp, av totalitära mått, som sker på journalister i Europa, säger han.

Arbetar på distans

Journalistförbundet bildades 1995 i protest mot hur den då nyligen tillträdde Alexandr Lukasjenko snabbt inskränkte landets pressfrihet. Med 1 300 medlemmar var BAJ den då största oberoende organisationen för journalister och mediearbetare i Belarus. Numera är organisationen på pappret upplöst, sedan landets högsta domstol förklarat den olaglig. Men verksamheten fortsätter på distans.

– Situationen är svårare än någonsin. Många journalister har tvingats in i exil och medarbetare har inte tillgång till varandra på samma sätt som tidigare, säger Jon Fridholm på Östgruppen till OmVärlden.

Höga risker

Belarus rankas på plats 158 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2021, och är således ett av de länder med sämst förutsättningar för journalister. BAJ har alltjämt fortsatt sitt arbete för att värna om det fria ordet – men det har inte varit riskfritt. I skrivande stund sitter 25 av förbundets journalister fängslade i Belarus.

– En del blir beskyllda för att vara nationalförrädare, men allt det är uppdiktat. Det handlar om journalister som inte gjort något annat än att bevaka utvecklingen i landet, säger Jon Fridholm.

Klumpas ihop med Ryssland

Den belarusiska oppositionen har ställts för ytterligare utmaningar i och med Rysslands invasion av Ukraina. Spänningarna i Belarus har trappats upp samtidigt som landet riskerar att bli övergivet internationellt när det i medier och samtal klumpas ihop med Ryssland.

– Motståndet mot militär involvering i kriget är brett i Belarus. Men omvärlden ser redan landet som delaktiga i det här, säger Jon Fridholm.

Pressfrihetspriset delas ut på Kulturhuset i Stockholm den tredje maj.

Mer läsning