Janine Alm Ericson är statssekreterare hos Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete, Per Olsson Fridh. Under tisdagen den 6 juli kallade hon upp Belarus ambassadör i Sverige för samtal.
– Jag förklarade hur allvarligt vi ser på detta, som ytterst drabbar de människor och aktörer i Belarus som strävar efter demokrati, jämställdhet och en bättre miljö. Jag bad ambassadören om att de behöver tänka över sitt beslut, säger hon till Omvärlden.
Enligt Janine Alm Ericson har ett land aldrig tidigare sagt nej till svenskt bistånd på detta sätt. Det var i förra veckan som Sveriges ambassadör i Belarus kallades upp till utrikesdepartementet i huvudstaden Minsk. Ambassadören fick då höra att Sverige hade en månad på sig att avbryta alla biståndssamarbeten i Belarus.
Som OmVärlden rapporterat tidigare avbröt Sverige redan förra året flera biståndssamarbeten som involverade den belarusiska staten. Däremot har stödet till civilsamhället och även miljöprojekt fortsatt.
Den dåvarande ministern för internationellt utvecklingssamarbete, Peter Eriksson, sa då till TT att en huvuddel av det svenska ”biståndet går till stöd till civilsamhället och de organisationer som vi nu ser på gatorna som driver det här förändringsarbetet”.
Även den svenska biståndsorganisationen ForumCivs regionchef för Östeuropa och Balkan, Ognjen Radonjic tackade då det svenska biståndet för allt stöd till civilsamhället i Belarus. Han menade att flera av de människor som drev på protesterna i landet fått stöd av Sverige.
I slutet av juni i år beslutade EU om ytterligare sanktioner mot flera företrädare för regeringen och näringslivet i Belarus. Detta som ett svar på den belarusiska regimens flygkapning av ett passagerarplan från Ryanair den 24 maj då journalisten Raman Pratasevitj och hans flickvän Sofia Sapega greps.
– Vi ser agerande från Belarus i ljuset av EU:s nyligen införda sanktioner och att Sverige förra året avbröt allt stöd till statliga aktörer i landet, säger Janine Alm Ericson.
Ognjen Radonjic skriver till Omvärlden att beskedet om att Belarus nu avsäger sig svenskt bistånd ”bekräftar den belarusiska regimens beslutsamhet att bryta alla band med väst, oavsett konsekvenserna. Nästan som ett bortskämt barn, som vägrar ta emot godis efter att ha blivit åthutad.”
”Civilsamhället i Belarus har alltid verkat under tuffa förhållanden, och har alltid lyckats hitta vägar att prata med och påverka myndigheterna, i alla fall i icke politiska frågor som miljö, livskvalité och sociala frågor. Numer är även det omöjligt då till och med offentliganställda vägrar beblanda sig med civilsamhället. Det här beslutet kommer att stärka denna utveckling, men även det belarusiska folkets beslutsamhet, men å andra sidan prioriterar inte regimen folket”, skriver han vidare.
De senaste fem åren har Sverige gett närmare 370 miljoner kronor i bistånd till Belarus. De stöd som Sverige tidigare avbrutit gick till bland andra Belarus centralbank, en statlig myndighet för ekonomi och Belarus statliga universitet.