Att öppet skylta med att man är homosexuell är ett brott i flera länder. Dagens Nyheters granskning visar att biståndspengar gått till organisationer som erbjuder ”omvändelseterapi”.

Att öppet skylta med att man är homosexuell är ett brott i flera länder. Dagens Nyheters granskning visar att biståndspengar gått till organisationer som erbjuder ”omvändelseterapi”.

Bistånd gick till organisationer som försökt ”bota” homosexuella

Sidapengar har gått till organisationer som erbjudit sig att ”omvända” homosexuella, uppger Dagens Nyheter. Nu vill biståndsminister Johan Forssell (M) stärka kontrollen av biståndet.

Enligt Dagens Nyheter har flera organisationer i Uganda, Kenya och Tanzania som ägnat sig åt att ”omvända” homosexuella fått biståndspengar från Sverige. Bland annat ska organisationen Taso Uganda – som tidigare hette AIDS support organisation – erbjudit stöd till personer som vill ”sluta vara homosexuella”, skriver Dagens Nyheter. Stödet på sju miljoner kronor har betalats ut via samarbetsorganisationer till Sida och getts, enligt tidningen, sedan 2019.

LVCT Health i Kenya och Sinza Hospital i Tanzania är två organisationer som fått stöd. Reportrar från journalistnätverket OpenDemocracy har besökt organisationernas vårdinrättningar och blivit erbjudna så kallad ”omvändelserterapi”.

Att vara homosexuell är förbjudet i flera afrikanska länder, bland annat Uganda.

– Det här stärker regeringens uppfattning om att allt bistånd i Sverige måste klara en ordentlig genomlysning och att det finns ett reformbehov. Vi kommer från regeringens sida att ta fram en reformagenda för att både stärka kvalitén men också kontrollen av svenskt bistånd, säger Johan Forssell i en kommentar till Ekot.

Chefen för Sidas Afrikaavdelning, Ulf Källstig, säger till Dagens Nyheter att han inte känt till de uppgifter som nu presenterats.

– Vi kommer naturligtvis omedelbart att ta kontakt med våra partners för att diskutera vad som eventuellt har hänt, säger han till Dagens Nyheter och uppger att Sida ska se över avtalen med de berörda organisationerna.

Enligt Sida så går den så kallade ”omvändelsterapin” helt emot de uppdrag som Sida har.

Mer läsning

Stormakternas blickar riktar sig mot den afrikanska kontinenten. Nordiska Afrikainstitutets direktör Therese Sjömander Magnusson, nationalekonomen Peter Stein och frilansjournalisten Sara Assarsson medverkar i OmVärlden Podd avsnitt 155.

Avsnitt 155: Kampen om Afrika

Ryssland söker politiskt stöd. Kina är på jakt efter råvaror och en lång relation, vilket även EU och USA är. Afrikas geopolitiska betydelse växer, konstaterar gästerna i det senaste avsnittet av OmVärlden podd.