Trebarnsmodern Negesti Mebrahau häller upp te i flyktinglägret Mai Tsebri, i Tigray, Etiopien.

Trebarnsmodern Negesti Mebrahau häller upp te i flyktinglägret Mai Tsebri, i Tigray, Etiopien.

Bistånd till Tigray stoppas av indragna tillstånd och blockader

I slutet av juli sade Etiopiens regering tillfälligt upp biståndsorganisationerna Läkare utan gränser och Norska Flyktingrådets tillstånd att verka i bland annat det konfliktdrabbade Tigray. Beskedet kom efter att Etiopien under en längre tid blockerat humanitär hjälp att nå regionens nödställda invånare.

Konflikten i Tigray, i norra Etiopien har nu pågått i nio månader. En stor del av regionens invånare är i fortsatt stort behov av nödhjälp. Enligt FN:s livsmedelsprogram, World Food Program (WFP) rör det sig om 5,2 miljoner av regionens mer än 6 miljoner stora befolkning.

Som OmVärlden tidigare rapporterat har det länge varit svårt för humanitära hjälporganisationer att få tillgång till de utsatta. En av de mest kritiska organisationerna har varit Norska flyktingrådet (NRC), som bland riktat kritik mot Etiopiens regering för att den inte släpper in nödhjälp i Tigray. 

Enligt uppgifter till OmVärlden har NRC vid upprepade tillfällen varnats av Etiopiens regering, för att om de inte tonar kritiken får det konsekvenser. Den 30 juli i år tog organisationens företrädare i emot ett brev från Etiopien med en order om att upphöra med all verksamhet i landet under tre månader.

Oro över offentliga uttalanden

NRC vill inte kommentera händelsen, utan hänvisar till ett officiellt uttalande på sin hemsida. Där säger organisationen att den etiopiska regeringen motiverar sitt beslut med att man oroar sig över NRC ”offentliga uttalanden” och svårighet att leva upp till "vissa regler och riktlinjer”. 

– Vi har åtnjutit respektfulla relationer och arbetat tillsammans med alla delar av den etiopiska regeringen, ända sedan vi började arbeta i Etiopien 2011. Vi för en dialog med relevanta myndigheter för förtydliganden och uppföljning av den oro som de kan ha, så att vi kan återuppta vårt mycket nödvändiga humanitära arbete, säger Ole Solvang, chef för NRC samarbeten och policy i uttalandet.

Även holländska Läkare utan gränser fick ta emot ett liknande brev, samma dag, den 30 juli. Där meddelade den etiopiska regeringen att organisationen måste upphöra med sin verksamhet i regionerna Tigray, Gambella, Amhara och Somali, i tre månader.

”Vi försöker för närvarande få ett förtydligande så snart det bara går från myndigheterna om anledningen och detaljerna kring uppsägningen. Tillgång till hälsovård i de här regionerna är redan begränsad, och effekten av ytterligare minskad service på grund av en påtvingad uppsägning kommer att få svåra konsekvenser för de människor vi bistår, inklusive etiopiska medborgare och de flyktingar som Etiopien är värdar för”, säger Läkare utan gränser i ett mejl till OmVärlden. 

Så sent som i midsomras i år dödades tre av Läkare utan gränsers medarbetare i Tigray. De arbetade för spanska Läkare utan gränser, som efter attacken drog ner på sin verksamhet i området. När nu även den holländska systerorganisationen tvingas avveckla tillfälligt avbryts i princip Läkare utan gränsers arbete helt i flera av Etiopiens fattigaste och mest konfliktdrabbade regioner. 

Blockerar vägar

Hjälparbetare som OmVärlden talat med, och som inte vill gå ut med namn, säger att tidpunkten för uppsägningarna av de två organisationernas verksamheter är märklig. Etiopien har de senaste månaderna blockerat flera av vägarna in i Tigray, vilket även bland annat The New Humanitarian rapporterar om.

Blockeringen till trots menar WFP att de idag kan nå ungefär 75 procent av alla nödställda i Tigray, mot 30 procent i maj. Samtidigt råder det stor brist på nödhjälp att leverera. Även flygen med nödhjälp som sedan kan köras in med lastbilar blockeras eller utsätts för administrativa kontroller med kraftiga förseningar som följd, enligt uppgift till OmVärlden.

Fram till i början av augusti nådde en hjälpkonvoj in i Tigray, med tillräcklig med mat för en månad för en procent av de behövande. Det handlade då om 44 lastbilar den 12 juli. 

I början av augusti kunde WFP meddela att 175 lastbilar med nödhjälp nådde fram, med mat för ytterligare några procent av befolkningen i en månad. Enligt WFP skulle det behövas 100 lastbilar med nödhjälp per dag för att täcka behoven. 

I juni larmade FN om att närmare 400 000 människor i Tigray hotas av svält i september om inte nödhjälpen tillåts komma fram i större utsträckning. Årets skörd i Tigray förväntas även bli 25–50 procent sämre än förra året, vilket ytterligare kommer att öka behoven. 

FN:s barnfond, Unicef, varnar för att 100 000 barn under fem år riskerar att dö på grund av undernäring. Samtidigt står 300 000 människor i regionerna Afar och Amhara inför hungerliknande situation, säger företrädare för FN. 

Mer läsning