G7-ländernas finansministrar, EU:s ekonomikommissionär och cheferna för OECD, IMF, Världsbanken och Financial Stability Board (FSB) samlas utanför Lancaster House, i London, Storbritannien.

G7-ländernas finansministrar, EU:s ekonomikommissionär och cheferna för OECD, IMF, Världsbanken och Financial Stability Board (FSB) samlas utanför Lancaster House, i London, Storbritannien.

Biståndsorganisation kritiserar G7-ländernas föreslagna bolagsskatt

Biståndsorganisationen Oxfam välkomnar G7-ländernas besked om att införa en global bolagsskatt, men tycker nivån är för låg. ”Den är för lätt att kliva över”, säger Christian Hallum, skattespecialist på danska Oxfam Ibis. 

Publicerad:

Under ett möte mellan G7-ländernas finansministrar i slutet av förra veckan enades länderna om att införa en global bolagsskatt på minst 15 procent. Syftet är att hindra möjligheten för stora multinationella företag att skriva sig i länder med låg skatt.

Diskussionen om en global bolagsskatt har länge förts inom de rika ländernas organisation OECD, som delegerat till G20-länderna att finna en lösning. G20-ländernas ordförandeland Italien står 9–10 juli värd för ett möte i frågan, i Venedig.

– Det här är ett första steg, en överenskommelse uppnådd under G7, men vi behöver fortfarande gå till G20 och nå en överenskommelse med en bredare grupp länder så det är svårt att säga var det hela landar, sa Rishi Sunak, Storbritanniens finansminister, som stod värd för mötet, till nyhetsbyrån Reuters.

USA:s finansminister Janet Yellen uttalade sig positivt om en global bolagsskatt redan inför Internationella valutafonden, IMF:s och Världsbankens vårmöten i april. Något som hon då även fick stöd av från IMF:s rådgivande organ, Internationella monetära och finansiella kommittén, IMFC, där Sveriges finansminister Magdalena Andersson är ordförande.

Historiskt beslut 

Janet Yellen beskriver det hela som ett historiskt beslut, efter åtta år av förhandlingar. Även på biståndsorganisationen Oxfam välkomnar man beskedet.

– Det är verkligen på tiden att de stora företagen börjar betala skatt, men vi är förvånade över den låga ambitionsnivån. 15 procent är för lågt. Titta på Irland, Schweiz och Singapore där skattenivåerna redan ligger i närheten av denna nivå. Det är en nivå som är för lätt att kliva över, säger Christian Hallum, skatteexpert på danska Oxfam IBIS, till Omvärlden. 

Enligt Christian Hallum föreslår USA 21 procent. Han tycker att 25 procent kunde varit en bra nivå att utgå ifrån. 

– G7-ländernas besked är inget formellt beslut, men deras ord är viktigt och vi är rädda för att deras utspel nu kommer vara det som flera länder kommer att förhålla sig till. Meningen var att det här skulle diskuteras mellan 140 länder och det är ett oskick att dessa sju rika länder försöker fatta beslut å hela världens vägnar, säger Christian Hallum.

De 140 länder som bjudits in att diskutera en global bolagsskatt har bjudits in av G20-länderna för att förhandla fram ett gemensamt förslag. För två veckor sedan lade 38 länder i Afrika fram ett eget förslag till gruppen och så även G24-länderna, som består av utvecklingsländer. Christian Hallum menar att OECD och G7 borde lyssna mer på dessa länder. 

Mer läsning