Desmond Tutu blev 90 år.

Desmond Tutu blev 90 år.

Biståndssverige sörjer Desmond Tutu

Den sydafrikanska fredspristagaren Desmond Tutus död har fått många i biståndssverige att reagera och sörja. Hans kamp mot apartheid gav honom fredspriset och gjorde honom vid sidan av Nelson Mandela till en av de viktigaste ledarna i Sydafrika. 

Publicerad:

Under söndagen kom beskedet att den sydafrikanska kyrkoledaren Desmond Mpilo Tutu avlidit i Kapstaden vid en ålder av 90 år. 

Han var känd för sitt motstånd mot apartheid som gav honom Nobels fredspris 1984 men han engagemang rörde många frågor. Han kämpade för hiv-smittade personer, stödde hbtq-rörelsen och var även en vass kritiker av regeringspartiet ANC. 

Efter hans död har lovorden haglat från världsledare och organisationer.

USA:s tidigare president Barack Obama beskriver honom som en moralisk kompass och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sa i ett uttalande att Desmond Tutus arbete varit en inspiration för flera generationer. Ledare runt om i världen uttryckte sin sorg. 

I Sverige, som var aktivt i kampen mot apartheid, är det många som har träffat och jobbat med honom. Efter dödsbeskedet var det flera som uttryckte sin sorg på sociala medier. 

"Ville att jag skulle förstå innebörden av apartheid"

En av dem som känt honom väl i många år är  Diakonias policyrådgivare Magnus Walan. Efter dödsbeskedet skrev han ett inlägg på Facebook. 

Magnus Walan minns när Desmond Tutu, 1984,  var generalsekreterare på Sydafrikanska kyrkorådet och skulle få honom att förstå innebörden av apartheid…”så han skickade ut mig i ett tvångsförflyttningsläger i Kwa Zulu med hans assistent Joe Seremane där jag bodde några dagar. En otrolig upplevelse” skriver han på Facebook.

Magnus Walan beskriver Desmond Tutu som ”Sydafrikas eget samvete som aldrig lät sin röst kuvas eller tystas. Samvetet går alltid före lojalitet. ”

Han skriver också om då de 2012 jobbade tillsammans för att avslöja korruptionen inom JAS–affären i Sydafrika vilket biskopen skrev om i debattartikel i Dagens Nyheter.  

Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, har också reagerat på dödsbudet. På Twitter skriver han att Desmond Tutus..."kamp mot apartheid och varma tro på människors förmåga till godhet och förlåtelse - trots mörkret - ger hopp i alla tider."

Nära till humor

Den svenska diplomaten och tidigare vice generalsekretetaren i FN Jan Eliasson skriver på Twitter om ett möte han hade med Tutu 1980 och då slogs av hur älskad och respekterad han var. 

Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén minns Tutu som en förebild och ”En bönens och handlingens man” i ett inlägg på Twitter och beskriver i intervjuer honom som en person som hade nära till humor.

Sveriges ambassadör i Sydafrika, Håkan Juholt, säger till nyhetsbyrån TT att Desmond Tutu var en fadersgestalt för många.

– Sydafrika har sorg i dag. Han var landets samvete, en moralisk ledare och under sin gärning var han aktivist, tänkare, ideolog och ledare. Han var lojal mot sanningen och människovärdet, säger han till TT.

Var ordförande i sanningskommissionen

Den sydafrikanska kyrkoledaren föddes den 7 oktober 1931 i Klerksdorp i Nordvästra Sydafrika.

Familjen flyttade sedan till Johannesburg då han var tolv år. Som ung blev han allvarligt sjuk i polio, vilket kom att påverka hela hans liv.

I Johannesburg började han också att läsa teologi och kom sedan att arbeta inom kyrkan. Han blev senare biskop i Johannesburg och 1987 valdes han till ärkebiskop i Kapstaden.

Många sydafrikaner minns hans jobb som ordförande i sanningskommissionen som var ett domstolsliknande organ som inrättades efter att Sydafrika avskaffat apartheid.

Mer läsning