Sidas generaldirektör Carin Jämtin får inte fortsätta sin tjänst

Sidas generaldirektör Carin Jämtin får inte fortsätta sin tjänst

Carin Jämtin måste lämna Sida

Carin Jämtin ville stanna kvar, men regeringen ger inte Sidas generaldirektör förlängt förtroende och hon slutar i maj.

Beskedet kanske inte var så oväntat. Efter att Mikael Ribbenvik inte fick förnyat förtroende att leda Migrationsverket är det nu Carin Jämtin som regeringen inte vill ha kvar som myndighetschef på Sida. Hon sade i OmVärlden att hon gärna sitter kvar men bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) ger henne inte förnyat förtroende då förordnandet går ut i slutet av maj.

– Vi tror att biståndspolitiken i det här läget mår bäst av en nystart, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) till TT.

Carin Jämtin har varit generaldirektör på Sida i sex års tid. Innan dess  partisekreterare för Socialdemokraterna mellan 2011–2016. Åren mellan 2003 och 2006 var hon biståndsminister i statsminister Göran Perssons regering. 

Johan Forsell säger samtidigt att Carin Jämtin lett myndigheten på ett bra sätt. 

– Men när vi nu går in i en ny fas i biståndspolitiken så ser vi det som naturligt att det också blir ett nytt ledarskap på Sida.

Tjänsten kommer att utlysas inom kort, enligt Forssell och man kan anta att det blir en person som har erfarenhet av handelspolitik eftersom regeringen varit tydliga med att biståndspolitiken ska gå hand i hand med utrikeshandeln.

Starka reaktioner på nyheten

– Ett ledarbyte mitt i så stora omläggningar av biståndet riskerar att skaka om den stabilitet och långsiktighet som är så viktig för att biståndet ska ge resultat där det behövs som mest. När nu svenskt bistånds framtid hänger i luften hoppas vi innerligt att regeringen kommer ihåg biståndets syfte: att göra skillnad för människor som lever i fattigdom och förtryck, inte att främja svenska intressen, säger Anna Stenvinkel, generalsekreterare på ForumCiv.

Concord Sveriges ordförande Petra Tötterman Andorff är inne på samma spår.

– Det är viktigt att regeringen vid tillsättningen av en ny generaldirektör för Sida lägger stor vikt vid att det blir en person med djup sakkunskap om internationella utvecklingsfrågor och en stark drivkraft att leda ett svenskt bistånd som står stadigt på fattiga och förtryckta människors sida.

Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect säger till OmVärlden:

– Biståndsministern vill styra om biståndet och vill välja en nya GD att göra det med – det var väntat. Men det är viktigt regeringen har respekt för den svåra tid den nya direktören börjar i. Samtidigt som en ny politisk agenda ska formuleras står världen inför största utmaningarna på decennier. Vi har inte råd med en rörig invänjningsperiod. 

"Fråga om liv och död"

Kommentarer kring nyheten dyker även upp i sociala medier. Henrik Fröjmark på Act Svenska Kyrkan twittrade bland annat:

"Otroligt viktigt att regeringen nu utser en ny Sidachef med gedigen kompetens inom bistånd. Det är bokstavligen en fråga om liv och död för många människor."

Johan Forssell twittrade även han om nyheten.

"Tack @SidaCarin för mycket goda insatser under dina sex år som generaldirektör för Sida! Vi går nu in i en ny fas i biståndspolitiken och det är naturligt med ett nytt ledarskap. Jag är glad över att Carin kommer att fortsätta tills vi har en efterträdare på plats."

Mer läsning