Den afrikanska fonden AECH ska hjälpa småföretagare i Afrika söder om Sahara. Nu har det framkommit att ledningen använt en del av pengarna för att berika sig själv.

Den afrikanska fonden AECH ska hjälpa småföretagare i Afrika söder om Sahara. Nu har det framkommit att ledningen använt en del av pengarna för att berika sig själv.

Chefer berikade sig själva med biståndsmedel – Sida fryser utbetalningarna

Sida har fryst utbetalningarna till African Enterprise Challenge Fund efter att en fördjupad revision avslöjat hur cheferna kraftigt höjt löner och bonussystem och använt pengarna till vidlyftigt resande och medlemskap i en exklusiv golfklubb.

Publicerad:

Förra året betalade Sida ut 114 miljoner kronor för att stimulera småföretagande i Afrika söder om Sahara via fonden African Enterprise Challenge Fund, AECF. Men sedan Sida fattat misstankar mot ledningen av fonden beställde myndigheten en så kallad ”forensic audit” – en fördjupad revision där syftet är att ta fram bevis som kan hålla i en rättsprocess.

I rapporten, som Aftonbladet var först med att rapportera om, framgår att cheferna i den Nairobibaserade fonden har ”oresonligt” höga löner. Vd:n tjänade till exempel 254 000 kronor i månaden vilket är 54 procent högre lön än hans föregångare och betydligt mycket högre än i liknande organisationer.

Ledningen för fonden har också infört ett nytt bonussystem som ökat bonusutbetalningarna med 341 procent jämfört med tidigare år. Fondens Vd fick till exempel en bonus på 440 000 kronor i december förra året.

Vid sidan av lönerna får ledningen kritik för att regelmässigt flyga business-klass och att de låtit biståndspengar betala medlemskap i en exklusiv golfklubb.

På Sida ser man allvarligt på vad som framkommit i rapporten. I april valde myndigheten att frysa utbetalningarna till fonden som för 2019 skulle ha uppgått till totalt 137 miljoner kronor.

– Det är helt oacceptabelt och man blir väldigt upprörd. Därför har vi reagerat så fort vi har fått den här informationen och frusit alla utbetalningar. Man har inte hållit avtalen man har haft med oss, säger Hans Magnusson, chef för Sidas Afrikaavdelning till Aftonbladet.

African Enterprise Challenge Fund, AECF, finansieras med biståndsmedel från en rad länder och institutioner, bland annat Australien, Kanada, Danmark, Nederländerna, Storbritannien, Consultative Group to Assist the Poor och International Fund for Agricultural Development, IFAD.

Det är vid denna artikels publicering fortfarande oklart hur dessa länder och institutioner valt att agera i ljuset av revisionsrapporten.

Några bevis för brottslig verksamhet ska inte ha inte framkommit i granskningen och därför kommer det inte att göras någon polisanmälan från Sidas håll. Däremot finns det tecken på vänskapskorruption. Framför allt har det handlat om misstänkta rekryteringar och konsultupphandlingar.

Vd:n för fonden fick sparken i juli och enligt Hans Magnusson på Sida pågår nu ett arbete på organisationen för att förbättra internstyrningskontrollen.

Sida får hård kritik av Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisionsverket och undergeneralsekreterare för FN:s internrevision OIOS.

– Det är fullständigt parodiskt och naivt, man blir helt galen när man hör det. Noll koll! Inte ens i Sverige är ju en lön på den här nivån acceptabel. Men det är ju helt groteskt i relation till levnadskostnaderna i Nairobi, säger hon.

Ahlenius tycker Sida ska avsluta samarbetet med fonden och inleda en stämningsprocess.

– Det handlar ju om korruption, säger man, då borde man statuera exempel och stämma dem.

Mikael Färnbo

Mer läsning

Mamma och dotter besöker klinik för HIV i Nairobi, Kenya

EBA-rapport: Normer om sexuell hälsa måste tydliggöras bättre

Stödet är starkt för att flickor ska gå i skolan, men en majoritet accepterar våld i hemmet mot barn. En ny rapport från Expertgruppen för biståndsanalys, EBA, rekommenderar ökad förståelse för värderingar och normer som främjar och motverkar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, i Afrika söder om Sahara.