Helgens demonstrationer 8-9 augusti ledde till slut till att Libanons regering avgick efter explosionen i Beiruts hamn den 4 augusti.

Helgens demonstrationer 8-9 augusti ledde till slut till att Libanons regering avgick efter explosionen i Beiruts hamn den 4 augusti.

”Dags för även presidenten att avgå”

Libanons regering har avgått efter explosionen i Beiruts hamn i förra veckan. En delseger för demonstranterna, säger Beirutbon Rita Joumaa, som OmVärlden talat med. Nästa mål är att även presidenten avgår.

Publicerad:

Protesterna i Beirut har gett resultat. På kvällen måndagen den 10 augusti meddelade premiärminister Hassan Diab att hela regeringen avgår, ”för att följa folkets vilja”.

En av de många libaneser som tagit till gatorna i protest mot regeringen efter explosionen är Rita Joumaa som OmVärlden tidigare intervjuat. Hon säger att regeringens fall var ett av delmålen.

– Men vi vill även att presidenten Michel Aoun avgår. Han kände till lagret med ammoniumnitrat och gjorde inget åt det, säger Rita Joumaa till OmVärlden.

Hon anser själv att Hizbollah har ett finger med i spelet kring lagret och att de styr mycket av politiken i Libanon.

– Ingen i regeringen vågar ta strid med Hizbollah eftersom de har sådan makt. Egentligen borde de avväpnas och lämna över sina vapen till den libanesiska armén. Vi kan inte ha en väpnad grupp som ställer till med så mycket elände för landet, säger Rita Joumaa.

Rita Joumaa och många demonstranter med henne vill nu att nyval utlyses, och att en oberoende internationell kommitté tillsätts för att utreda vilka som är ansvariga för explosionen.

– Vi vill ha rättvisa och vi litar inte på politikerna efter 30 års av vanstyre. Tillsätt en regering med teknokrater som inte är bundna till religiösa grupper. Allt bistånd som nu kommer in till Libanon bör även riktas direkt till enskilda organisationer och inte till den libanesiska regimen. Jag vill ha fred, inget med dödande, inga fler martyrer, ingen mer aggression, säger Rita Joumaa.

Huruvida nyval kommer att utlysas är oklart. Mycket talar för en koalitionsregering, men då måste tidigare motsättningar sättas åt sidan

I söndags, dagen innan regeringen avgick lovade det internationella samfundet att stödja Libanon med 2,6 miljarder kronor i bistånd, med förbehållet att den kommande regeringen genomför de reformer som demonstranterna kräver, enligt nyhetsbyrån AP.

David Grossman

Mer läsning