Eleverna på Globala gymnasiet i Stockholm har gjort sin tolkning av Guernica under Europadagen 2022.

Eleverna på Globala gymnasiet i Stockholm har gjort sin tolkning av Guernica under Europadagen 2022.

De firar Europadagen med att tolka Guernica

Den 9 maj varje år firas Europadagen. Årets fokus är Ukraina. Några gymnasieelever i Stockholm firar den med sin tolkning av Picassos kända tavla Guernica – i graffiti.

Det är en lugn morgon i Tantolunden i Stockholm. Några joggare springer förbi den stora graffitiväggen som precis blivit målad vit. Eleverna på från Globala Gymnasiet anländer i klungor och ansluter till gruppen framför väggen. Munskydd, handskar och sprayflaskor i alla möjliga färger delas ut och eleverna sätter igång med dagens stora utmaning.  

Eleverna har själva fått fått tolka vad krig är och beslutade sig tillsammans med sina lärare att utgå från tavlan Guernica som är en målning av Pablo Picasso från 1937.

– Vi läser en kurs i migration och migration har i princip funnits lika länge som människan har funnits. Genom detta så lär vi oss mer om vad som bidrar till migration. I min projektgrupp valde vi att göra en tolkning av den ryska björnen, säger Bo Höök Löfgren, elev på gymnasiet.


I solidaritet med Ukraina

Europadagen instiftades 1985 av Europeiska rådet till minne av Schumandeklarationen som undertecknades samma datum 1950. Globala gymnasiet är i år med i en tävling där klasser över hela Sverige tolkar Europeiska Unionens solidaritet med Ukraina. Under dagen delar de och alla andra tävlanden med sig av sina tolkningar under hashtagen #Europdagen2022.

– Det är knepigt. Jag har aldrig levt under ett krig och vi får sätta oss in i andra persons situation. Vi har behövt lära oss mycket för att gestalta det så bra som möjligt, säger Tilde Billinger, elev på gymnasiet.

Målade den ryska björnen

Eleverna har samlats i Tantolunden i Stockholm och den graffitiväg som är öppen för allmänheten. De har delats in i olika grupper som alla valt att tolka kriget i Ukraina på olika sätt.

– Vi valde att måla den ryska björnen. Över målningen kan man också se nallebjörnar som ska symbolisera de barn som behövt fly och är på flykt säger Ivan Gaudras, elev på gymnasiet.

En annan grupp har målat en sjuksköterska med ett vapen för att de vill visa att det är vanliga personer som drabbas av krig. Vi hade också tänkt måla en bonde då Ukraina har mycket jordbruksproduktion, men det fick inte plats, berättar eleverna i munnen på varandra och vänder sig sedan om för att göra klart väggen.

Så här såg målningen ut när den var klar.

Så här såg målningen ut då den var klar.

Schumandeklarationen
Den franske utrikesministern Robert Schuman presenterade sin deklaration den 9 maj 1950. Den innehöll ett förslag till en europeisk kol- och stålgemenskap (EKSG) som innebar att medlemmarna skulle slå samman sin kol- och stålproduktion.Deklarationen var en omfattande plan för att säkerställa långsiktig fred i Europa efter andra världskriget och ligger till grund för det som i dag är Europeiska unionen.

Guernica
Målningen Guernica av Pablo Picasso är ett minnesmärke över den baskiska staden Guernica som den 26 april 1937 under spanska inbördeskriget förstördes av nazityskt bombflyg i de spanska fascisternas tjänst.

Mer läsning