Vem efterträder Peter Eriksson som minister för internationellt utvecklingssamarbete? Fem möjliga kandidater.

Vem efterträder Peter Eriksson som minister för internationellt utvecklingssamarbete? Fem möjliga kandidater.

De kan ta över efter Peter Eriksson

Att sia om Stefan Löfvens regeringsombildning i januari är svårt, men en efterträdare till Peter Eriksson måste utses. OmVärlden listar fem goda kandidater till ny minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Publicerad:

När miljö- och klimatminister Isabella Lövin lämnar regeringen 31 januari står Stefan Löfven inte bara med två vakanta ministerposter, utan även två vakanser från Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet. Isabella Lövin är sedan i december också tillförordnad minister för internationellt utvecklingssamarbete, efter att Peter Eriksson lämnat regeringen.

Enklast för Stefan Löfven är att ersätta Isabella Lövin som miljö- och klimatminister med Miljöpartiets nya språkrör, som väljs 31 januari. Miljöpartiets valberedning har föreslagit nuvarande partisekreterare Märta Stenevi, men det finns fyra motkandidater.

Med det nya språkröret som miljö- och klimatminister kan Stefan Löfven sedan ersätta Peter Eriksson med ytterligare en miljöpartist, men han kan också plocka bort en partikamrat från någon annan ministerpost och ge den till Miljöpartiet medan han utser en socialdemokrat som ny minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Det socialdemokratiska scenariot

Med en socialdemokrat som ersättare för Peter Eriksson skulle Socialdemokraterna få kontroll över hela utrikesdepartementet, med dess tre ministerposter.

Annika Strandhäll. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

I detta scenario är tidigare socialförsäkringsminister, Annika Strandhäll en stark kandidat. Efter mandatperioden 2014-2018 fick hon fortsatt förtroende, men lämnade sitt uppdrag efter att hennes sambo gått bort 2019. Då hade hon också prickats av riksdagens konstitutionsutskott.

Annika Strandhäll har att långt fackligt engagemang bakom sig, bland annat som ordförande för fackförbundet Vision. Hon brinner också för jämställdhetsfrågor. De två frågorna passar väl in i Stefan Löfvens satsning på en feministisk utrikespolitik och stärkt arbetsrätt, internationellt, genom Global Deal.

Skulle Stefan Löfven ändå välja att ha en fortsatt maktdelning på Utrikesdepartementet mellan de två koalitionspartierna finns fyra starka kandidater från Miljöpartiet.

En säker befordring

Befordra nuvarande statssekreterare Per Olsson Fridh, som redan tjänstgjort hos två ministrar på två olika departement. Först hos Alice Bah Kuhnke på Kulturdepartementet och sedan åt Peter Eriksson på Utrikesdepartementet.

Per Olsson Fridh. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

I Peter Erikssons frånvaro är det i princip ändå Per Olsson Fridh som håller i trådarna, när Isabella Lövin måste hantera såväl miljö- och klimatfrågorna som det internationella utvecklingssamarbetet. OmVärlden noterar dock att han redan försvunnit från regeringens hemsida.

En efterlängtad ministerpost

Ge nuvarande statssekreterare på Statsrådsberedningen, Maria Ferm, den ministerpost många tycker att hon redan borde ha fått. Hon har ett långt politiskt engagemang inom Miljöpartiet, som språkrör för Grön ungdom, två hela mandatperioder i riksdagen, migrationspolitisk talesperson och gruppledare.

Maria Ferm. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Hennes tredje mandatperiod i riksdagen var hon till en början ledamot i utrikesnämnden, innan hon klev in som statssekreterare hos Stefan Löfven med uppdrag att bistå i samordningen mellan de två koalitionspartierna. En roll som kan komma väl till pass på ett utrikesdepartement med statsråd från olika partier.

Lågoddsaren

En lågoddsare är Miljöpartiets gruppledare i riksdagen och talesperson i utrikesfrågor, Janine Alm Ericson. Hon har också tagit över Miljöpartiets plats i utrikesnämnden efter Maria Ferm.

Janine Alm Ericson vid ett seminarium i Almedalen med 2019 med Louise Lindfors, generalsekreterare för Afrikagrupperna. Foto: Miljöpartiet.

Janine Alm Ericson har erfarenhet av kommunfullmäktige i Alingsås och är inne på sin andra mandatperiod i riksdagen, sitter i partistyrelsen och stöttar Märta Stenevi i valet som språkrör. Får Miljöpartiet behålla ministerposten för internationellt utvecklingssamarbete och partiet själv ha ett ord med i laget om vem som ska ha posten ligger Janine Alm Ericson bra till.

Jokern

På andra sidan Atlanten sitter Miljöpartiet, och kanske även regeringen på en joker. När Isabella Lövin lämnade Utrikesdepartementet, och ansvaret för internationellt utvecklingssamarbete 2018, för Miljödepartementet, tog hennes dåvarande statssekreterare Ulrika Modéer sitt pick och pack och började som chef för externa relationer och påverkansarbete på FN:s utvecklingsorgan, UNDP, i New York.

Ulrika Modéer. Foto: UNDP

Frågan är om hon själv vill, men kan hon lockas hem skulle laguppställningen vid Gustav Adolfs torg, i Stockholm, stärkas ordentligt. Utöver att vara en av de högst rankade svenskarna inom FN-systemet just nu, har Ulrika Modéer som sagt en bakgrund som statssekreterare för biståndsfrågor, men också flera års erfarenhet av biståndsarbete inom organisationen Diakonia.

Förtydligande: Per Olsson Fridh dök åter upp på regeringens hemsida efter att artikeln skrevs.

Mer läsning