Narsrin Sotoudeh (Iran), Bryan Stevenson (USA), Lottie Cunningham Wren (Nicaragua), Ales Bialiatski (Belarus) är årets mottagare av Right Livelihood Award.

Narsrin Sotoudeh (Iran), Bryan Stevenson (USA), Lottie Cunningham Wren (Nicaragua), Ales Bialiatski (Belarus) är årets mottagare av Right Livelihood Award.

Demokrati och mänskliga rättigheter prisas med alternativt nobelpris

Årets mottagare av Right Livelihood Award riskerar livet för ursprungsfolkens och kvinnors rättigheter i Nicaragua och Iran, och demokrati och medborgerliga rättigheter i USA och Belarus.

Publicerad:

När en av årets mottagare av årets Right Livelihood Award, nicaraguanskan Lottie Cunningham Wren, var i Sverige för två år sedan rapporterade hon live om övergrepp i sitt hemland. Hon tog då emot Anna Dahlbäck-stipendiet för sin kamp för ursprungsfolkens rättigheter i Nicaragua.

Under utdelningen av stipendiet i september 2018 får hon ett sms av kollegorna i sin organisation, Centret för rättvisa och mänskliga rättigheter på Nicaraguas Atlantkust, CEJUDHCAN. Texten är kort:

”Det står åtta kravallpoliser utanför kontoret. Vad ska vi göra?”

Lottie Cunnungham Wren manar till lugn. ”Gör ingenting”, svarar hon. Inget mer händer, men både Lottie Cunnigham och hennes kollegor vet att den nicaraguanska polisen trakasserat, attackerat och gripit deras medlemmar och ursprungsfolk i Nícaragua i månader.

OmVärldens chefredaktör träffade Lottie Cunningham Wren under prisceremonin i Stockholm. Nu säger hon i ett pressmeddelande från Right Livelihood Foundation att hon är djupt tacksam för äran att ta emot Right Livelihood Award, eller det alternativa nobelpriset, som det också kallas.

– Jag vill uttrycka min djupaste tacksamhet till Right Livelihood Foundation för att uppmärksamma mitt folk, mina kollegor och mig själv för vår kamp. Jag tar ödmjukt emot detta pris i den nicaraguanska Atlandkustens ursprungsfollks namn, särskilt dem som gått betala med sina liv för att ha försvarat land och moder jord, säger hon.

I pressmeddelandet beskriver hon, precis som för två år sedan, situationen i Nicaragua som en av det svårare människorättskriserna i historien. Hon säger att priset är ett stöd till de många människor på Nicaraguas Atlantkust som nu genomlever en humanitär kris.

Fängslad advokat i Iran

Av de tre andra mottagarna av årets pris sitter den iranska advokten och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh fängslad. Hon är dömd till mer än 38 år i fängelse för att ha kritiserat Irans "drakoniska" rättssystem.

Right Livelihood Foundation skriver på sin webb att Nasrin Sotoudeh nyligen avslutat en 40 dagar lång hungerstrejk i protest mot att iranska fängelser fylls med fångar som inte ens fått en rättegång, och trångbodheten i fängelserna under covid-19-pandemin.

Hon får priser för "sin orädda aktivism, med risk för sitt liv, kämpa för politiska och mänskliga rättigheter i Iran".

Hennes man Reza Khandan tackar Right Livelihood Fundation för priset till Nasrin Sotoudeh.

– Det är ibland svårt att föreställa sig den iranska regeringens agerande mot Nasrin och vår familj. Den har blockerat Nasrins bankkonton, gripit vår dotter Mehraveh, mig själv och dömt Nasrin till 38 och ett halvt års fängelse, och piskrapp, säger han.

Belarusisk människorättsaktivist

Utöver de två kvinnliga mottagarna prisas i år även den belarusiska människorättsaktivisten Ales Bialiatski och hans organisation Viasna, som stödjer politiska fångar i Belarus. Ales Bialiatski tog 2014 emot Civil Rights Defenders människorättspris.

Han säger till Right Livelihood Foundation att han förstår att priset är en kombination av den kamp och de uppoffringar som de belarusiska folket jusst nu upplever. Men också att det handlar om behovet av internationellt stöd.

– Årets pris är ett tecken på moraliskt stöd för all belarusier som kämpar för demokratisk förändring. Jag hoppas att den internationella uppmärksamhet som priset får kan bidra till att Viasnas arbete i Belarus blir mer meningsfullt och midnre farligt, säger han.

Pris för kamp mot rasism i USA

Den fjärde mottagaren är den amerikanska advokaten Bryan Stevenson som kämpar för medborgerliga rättigheter i USA. Han har i många år stått upp mot rasism, ojämlikhet och diskriminering inom USA:s rättssystem.

– Det är en stor ära att ta emot ett pris med den här prestigen. Det skänker bekräftelse och uppmuntran, och kommer vid en tidpunkt när det rådet stor osäkerhet, och ångest kring våra försök att uppnå rättvisa i USA, säger han.

Mottagarna av Right Livelihood Award får en miljon US dollar var. Priset delas i år ut vid en virtuell konferens den 3 december.

Erik Halkjaer

Mer läsning