Enligt TV4-nyheterna visar analyser att fartygen är utrustade med det radarsystemet Sea Giraffe från Saab. Foto: Skärmdump TV4

Enligt TV4-nyheterna visar analyser att fartygen är utrustade med det radarsystemet Sea Giraffe från Saab. Foto: Skärmdump TV4

Den svenska dubbelmoralen i Jemen – vapenexportör och fredsmäklare

Svensk vapenexport kan kopplas till krigsbrott i Jemen, enligt en granskning av TV4-nyheterna. Och mer vapen väntas exporteras. Samtidigt är Sverige en drivande part i fredsarbetet i Jemen.– En oacceptabel dubbelmoral, säger svensk-jemitiska journalisten Afrah Nasser.OmVärlden reder ut vad som hänt.

Svenska vapen kan ha förvärrat den humanitära krisen i Jemen och bidragit till krigsbrott. Det avslöjar TV4-nyheterna.

Enligt Rädda Barnen har fler än 85 000 barn rapporteras ha dött av svält sedan kriget i Jemen bröt ut 2014 och 22 miljoner människor är i dag i akut behov av hjälp.

Hur vet man att det är svenska vapen?

TV4 har under en längre tid granskat den svenska vapenexporten till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, två länder som har stor inblandning i konflikten och som anklagats av till exempel FN för krigsbrott.

Med hjälp av satellitbilder och dataanalytiker har nyhetskanalen kunnat se hur svenska vapen använts i krigsföring i Jemen. Svenskt krigsmateriel kan dessutom kopplas till en blockad av mat och andra förnödenheter till Jemens civilbefolkning – vilket utgör ett krigsbrott.

Satellitbilderna har analyserats för att kunna se när och var svenskt krigsmaterial visat sig under konflikten. Bilderna visar att radarsystem, fartyg och kanoner kommer från bland annat Ericsson Microwave System som är en del av Saab. Bilderna är ifrån hamnen Assab i Eritrea, en strategiskt viktig hamn för bland annat Förenade Arabemiraten. Här syns svenska patrullfartyg, kanoner och missiler.

Det företag som förekommer i nyhetskanalens granskning är Swede Ship som i en kommentar skriver till TV4 att de gjorde sin sista leverans till Förenade Arabemiraten 2014, Saab som uppger att de sålde sina radarsystem för över 15 år sedan och Bae Systems Bofors som uppger att de gjorde sin senaste leverans 2015.

Får Sverige sälja vapen till krigsförande makt?

Den svenska vapenexportlagen grundar sig på FN och EU:s regler. Lagen säger att man inte bör sälja krigsmateriel till länder som befinner sig i krig eller i väpnad konflikt. Om det finns någon risk för vapnen kan användas i krigsförbrytelser säger lagen att exporttillstånd ska nekas.

I april 2018 trädde en ny lag i kraft som ska skärpa kontrollen av vapenexport till icke-demokratiska länder. Enligt Januariavtalet ska regeringspartierna tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna ha gjort upp om att stoppa vapenexporten.

Enligt Inspektionen för strategiska produkter, ISP, som godkänner Sveriges vapenexport, går det att exportera vapen till länder i krig så länge det inte finns vapenembargo från FN eller EU, skriver SVT.

– Säkerhets- och försvarspolitiska skäl vägs mot om en köpare befinner sig i en väpnad konflikt eller riskerar att hamna i en. Men om det finns en uppenbar risk att [exporten] i det enskilda fallet allvarligt kränker krigets lagar, då är det ett krav att den stoppas, säger ställföreträdande generaldirektör Carl Johan Wieslander till SVT.

Vad säger regeringen?

Den svenska exporten av krigsmateriel uppgick till cirka 11,4 miljarder kronor under 2018.

"Inga nya exportaffärer har godkänts till Saudiarabien sedan 2013 eller till Förenade Arabemiraten sedan 2017" skriver Inspektionen för strategiska produkter, ISP, i ett pressmeddelande i mars 2019.

Sveriges vapenexport har gått ner de senaste åren. De är inte längre bland de tio största vapenexportörer utan ligger nu på plats 15 enligt Sipri, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut.

– Jag utgår ifrån att alla som har inflytande över vapenexporten tillämpar den lagstiftning som finns. Det är mycket tydligt att man inte får sälja vapen till länder som är i krig och krigssituationer, sa Margot Wallström till SVT i juli 2018.

– Den nya vapenexportslagen som började gälla i våras säger att ISP ska väga in en demokratiaspekt i vapenaffärer, där det blir svårare att exportera vapen till länder som inte är demokratier. Jag utgår att ISP kommer följa lagstiftningen när det kommer till affärer med den typen av länder, sa justieminister Morgan Johansson till Svenska Dagbladet när frågade om framtidens vapenexport i våras.

Flera avslöjande om svenska vapens inblandning

Det är inte första gången den svenska vapenexporten är inblandad i avslöjanden om Jemen. För några år sedan avslöjade Ekot att Saab sålt flygledningssystem till både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. I våras skrev tidningen Disclose om läckta dokument från den franska underrättelsetjänsten som visade att svenska radarsystem använts för att koordinera saudiska bombningar i Jemen.

– Det är väldigt skamligt att den svenska regeringen, trots alla rapporter från media och människorättsorganisationer, fortsätter att ignorera kraven på att utreda den svenska vapenexporten, säger Afrah Nasser, svensk-jemenit, chefredaktör för Sana’s Review och som tidigare skrivit om situationen i Jemen för OmVärlden.

Stridsledningssystemet GlobalEye från Saab tros inom kort levereras till Förenade Arabemiraten, skriver Svenska Freds.

Har andra länder sålt vapen som använts i kriget i Jemen?

Sedan kriget i Jemen startade 2014 har Tyskland, Norge, Belgien och Kanada slutat sälja vapen till Saudiarabien, men inte Sverige.

– Regeringen har makt och möjlighet att stoppa vapenexporten till de här regimerna (…). Flera andra länder har stoppat vapenexporten till bland annat Saudiarabien, just för att det är så påtagligt vad som sker i Jemen just nu, säger Svenska Freds ordförande Agnes Hellström till TV4.

Hur har världen reagerat på att svenska vapen används i Jemen?

Human Rights Watch är kritiska till Sveriges ställning.

– Om det finns en risk för att vapen används i en situation som kan kränka mänskliga rättigheter eller begå krigsbrott, då finns det en skyldighet hos Sverige att ställa de frågorna för att få reda på hur det används, säger Måns Molander, Sverigechef för Human Rights Watch till TV4.

Kommer Sverige sluta sälja vapen till Förenade Arabemiraten?

Inspektionen för strategiska produkter, som tidigare godkänt vapenexporten, har sagt till TV4 att de ser allvarligt på de nya uppgifterna och att de ska granska de vapenaffärer som kan ha koppling till krigsbrott i Jemen.

Sveriges dubbla roller; fredsmäklare och vapenexportör, fungerar det?

I höstas stod Sverige värd för fredssamtal mellan de stridande parterna och tidigare har Sverige också varit medarrangör till stora donationskonferenser för konflikten. Att samtidigt då vara vapenexportör, ser Afrah Nasser som en stor målkonflikt

– Sverige predikar om mänskliga rättigheter och en feministisk utrikespolitik men ignorerar samtidigt de kränkningar av mänskliga rättigheter som den svenska vapenexporten bidrar till. Denna dubbelmoral är oacceptabel, säger hon.

Louise Gårdemyr

Mer läsning

Protester utanför Irans ambassad I Bryssel

Tyst om Irans förtryck från svenska organisationer

Svenska organisationer som ofta betonar vikten av en feministisk utrikespolitik har hållit låg profil och knappt alls kommenterat de iranska kvinnornas kamp under de pågående protesterna. Det visar en genomgång av OmVärlden. ” De är naiva i denna fråga”, säger Mahin Alipour från det svensk-iranska Kvinnorättsförbundet.