Det är bara en tidsfråga innan rebellerna når Addis Abeba anser många bedömare.

Det är bara en tidsfråga innan rebellerna når Addis Abeba anser många bedömare.

”Det finns inga optimistiska scenarier i Etiopien”

Konflikten i Etiopien trappas upp och rebelltrupperna rycker allt närmare huvudstaden Addis Abeba. Enligt Etiopienkännaren Kjetil Tronvoll är det bara en tidsfråga innan premiärminister Abiy Ahmed störtas. ”Tyvärr finns det inga optimistiska scenarier av vad som kommer att hända sen”, säger han till OmVärlden 

Tusentals människor samlades på gatorna i Etiopiens huvudstad Addis Abeba på söndagen (7 november) för att visa stöd för regeringen. När detta skrivs uppmanas civilbefolkningen att ta till vapen för att skydda sina hem mot en eventuell attack från oppositionsalliansen med den Tigraybaserade rebellrörelsen TPLF i spetsen.

– Den etiopiska armén är i princip uträknad. Jag tror att det handlar om dagar, kanske veckor, innan huvudstaden faller. Den största utmaningen för motståndsgrupperna är inte själva offensiven, utan vad som händer efter att Abiy störtas. Vilken slags övergångsregim ska sättas in? Vilka grupperingar ska de ha med sig? TPLF has aldrig haft någon politisk målsättning om att ta tillbaka makten i Addis Abeba, och det vill inte folket i Tigray heller, säger Kjetil Tronvoll som är freds- och konfliktforskare vid Oslo Nye Høyskole.

Instabilitet under lång tid

Kjetil Tronvoll, freds- och konfliktforskare vid Oslo Nye Høyskole räknar med att Abiy Ahmeds regim störtas och att det därefter kommer råda instabilitet i landet under lång tid.
Kjetil Tronvoll, freds- och konfliktforskare vid Oslo Nye Høyskole räknar med att Abiy Ahmeds regim störtas och att det därefter kommer råda instabilitet i landet under lång tid. Foto: Thomas Strømstad

Han ser ingen ljus framtid för Etiopien där striderna mellan regeringen och oppositionsgrupper i norr har rasat sedan november förra året.

– Kriget kommer att fortsätta även när Addis Abeba faller. Konflikt och instabilitet kommer att prägla landet under en lång tid framöver. Det är för tidigt att säga vad som kommer att hända på lång sikt, men jag tror inte att Etiopen någonsin kommer tillbaka till vad det en gång var. Det mest optimistiska för Etiopen som land är en slags konfederation där varje delstat har suveränitet, ungefär som EU. Det är det bästa jag kan se just nu, säger han.

Konflikten har tvingat fler än två miljoner människor på flykt. Nödsändningar till Tigray har blockerats och hundratusentals människor lever på gränsen till svält.

– Enligt TPLF:s ledning handlar offensiven mot Addis Abeba om att öppna en humanitär korridor till Tigray. Men det är inte bara Tigray som är utsatt, det finns ett enormt humanitärt behov i hela Etiopien. Internationella hjälpsändningar måste komma in i landet så fort det sker ett regeringsskifte. Det är fredspristagaren Abiy Ahmed som hindrar humanitärt bistånd till det etiopiska folket. Det är ingen annan, säger Kjetil Tronvoll.

Strider till bittra slutet

Förra helgen tog den Tigraybaserade rebellrörelsen kontroll över de strategiskt viktiga städerna Dessie och Kombolcha. Nu har läget intensifierats kraftigt i det etiopiska inbördeskriget. Den splittrade regeringsarmén står chanslös mot de regionala trupperna som förra veckan inledde en allians för att störta Abiy Ahmed, menar Kjetil Tronvoll.

– Stridsvilja är helt avgörande i den här typen av krig. Tiotusentals tigreaner har anslutit sig till motståndsrörelsen på grund av den folkmordsdrivna krigföringen som Abiy Ahmed har utkämpat mot folket i Tigray. Folket säger ”Vi dör av svält, våra mödrar och systrar våldtas och det enda som kan stoppa detta är att vi går med i armén. Vi kommer ändå att dö, och då kan vi lika gärna dö stridande.” Det är själva kärnan, de är beredda att strida till det bittra slutet.

 Det bör påpekas att alla sidor i konflikten har begått övergrepp mot civilbefolkningen, det slår FN fast i en rapport. Både tigreanska trupper och etiopiska soldater har gjort sig skyldiga till tortyr, och många övergrepp har begåtts av styrkor från grannlandet Eritrea.

Mer läsning