Joar Forssell (L), Gudrun Brunegård (KD), Kenneth G Forslund (S), Lorena Delgado Varas (V), Kerstin Lundgren (C), Margareta Cederfelt (M) var med i ForumsCivs partidebatt om biståndet där Miljöpartiet och Sverigedemokraterna inte var inbjudna till debatten.

Joar Forssell (L), Gudrun Brunegård (KD), Kenneth G Forslund (S), Lorena Delgado Varas (V), Kerstin Lundgren (C), Margareta Cederfelt (M) var med i ForumsCivs partidebatt om biståndet där Miljöpartiet och Sverigedemokraterna inte var inbjudna till debatten.

Ebba Buschs kommentar om biståndet skapade debatt

Det är jämt mellan blocken och den nya regeringen behöver förhandla med andra partier efter valet. Det innebär att det är svårt att säga hur biståndspolitiken blir efter valet. 

Vad händer med biståndet efter valet, var temat för den partidebatt som ForumCiv anordnade i Sjöfartshuset i Stockholm under onsdagen. Det fanns många frågetecken att räta ut, men viktiga svar uteblev. Det är mycket jämt mellan partierna och en ny regering behöver troligen gå in i sakpolitiska förhandlingar för att få stöd. Det är med andra ord oklart hur en ny biståndspolitik kommer att utformas.

En av de hetaste frågorna just nu är hur partierna ser på målet att en procent av Sveriges bruttonationalinkomst ska gå till bistånd. 

– Vi står bakom enprocentsmålet men vill även ha mer, sa Liberalernas Joar Forsell och la till att det kan behöva adderas biståndspengar för satsningar på klimatet och exempelvis Ukraina. 

Samtidigt vill Moderaterna och Sverigedemokraterna, som är de största partierna på högersidan, göra kraftiga sänkningar av dagens bistånd. 

Moderaterna vill sänka budgeten till 0,7 procent och införa fyraåriga budgetplaner samt kapa kraftigt i kärnstödet till FN. Partiets Margareta Cederfelt försvarade de föreslagna neddragningarna med att de vill effektivisera dagens bistånd.

Det fick Liberalernas Joar Forsell att reagera.

– Alla ställer upp på att biståndet ska vara effektivt och ändamålsenligt så det är inget argument för att skära ned på biståndet, svarade han.

Buschs utspel blev en snackis

En snackis inom biståndet just nu är om Kristdemokraterna håller på att överge enprocentsmålet. Kvällen innan onsdagens debatt så frågades Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch ut i SVT:s program Val 2022: Utfrågningen.

Programledarna frågade henne upprepade gånger om Kristdemokraterna ställer sig bakom enprocentsmålet. Ebba Busch svarade då att hon vill ha ett generöst bistånd men att det kommer att bli en budgetförhandling efter valet och efter det så får man se vad det blir för överenskommelse. Ebba Busch la till att hon är pragmatisk kommunpolitiker i grund och botten och har andra frågor som hon vill få igenom också.

Centerpartiets Kerstin Lundgren kommenterade detta med att det just nu låter som att biståndet ses som en viktigt del för att finansiera de förslag som kommer från partierna som vill ha Ulf Kristersson som statsminister. 

– Det kan bli en tuff förhandling på högersidan, fyllde Socialdemokraternas Kenneth G Forslund i.

Kristdemokraternas Gudrun Brunegård svarade på kritiken.

– Ni kan lita på att vi står upp för enprocentsmålet. Vi kommer att kämpa hårt för detta, sa hon och hänvisade till partiets nya biståndspolitiska rapport som presenterades i somras. 

I den anges att partiet ställer sig bakom enprocentsmålet. 

Båda sidor är oense

Liberalernas Joar Forsell sa att det fanns olika syn på bistånd på båda sidor.

– Om man vill rösta på biståndspolitik i valet tycker jag att man ska lyssna på vad de enskilda partierna säger. På den sida jag företräder finns det olika åsikter, men förra gången lyckades vi se till att vi bibehöll biståndet. På Kenneths sida (Socialdemokraternas, red anmärkning) finns det också olika åsikter. Socialdemokraterna har visat att de kan skära ned genom att göra avräkningar. Det kommer att vara en stökig period efter valet.

Läs även:

Mer läsning