Aung San Suu Kyi har dömts till fyra år i fängelse, fler domar väntas.

Aung San Suu Kyi har dömts till fyra år i fängelse, fler domar väntas.

Ett första fängelsestraff för Aung Suu Kyi

Aung San Suu Kyi och Win Myint, som fram till militärkuppen var Myanmars president, döms till fängelse för uppvigling och för att ha brutit mot pandemirestriktioner. 

National Leauge for Democracy (NLD)-ledaren och före detta de facto-ledaren av Myanmar, Aung San Suu Kyi, togs till fånga av militären i samband med kuppen i våras. Hon har suttit häktad anklagad på elva åtalspunkter som brett anses vara uppdiktade av militärdiktaturen. Sammanlagt kan hon dömas till livstid i fängelse om hon anses vara skyldig på samtliga, enligt rapporter i lokala medier.

Första domen

På måndagen föll den första domen i en domstol i huvudstaden Naypyitaw, efter flera månaders rättegång bakom stängda dörrar mot Aung San Suu Kyi och Win Myint, den sistnämnde president i Myanmar fram till dess att militären tog makten. De båda dömdes till fyra års fängelse var, rapporterade först lokala medier. Men sedan kom ett nytt besked om att strafftiden reducerats till två år.  

Det är fortfarande okänt om de två kommer att flyttas till ett fängelse nu när de dömts, skriver nyhetsbyrån Myanmar Now. Suu Kyis advokater har förbjudits av militärregimen att prata med allmänheten om fallet, då de menar att det kan störa den allmänna ordningen.

Suu Kyi har själv nekat till alla anklagelser. Skuggregeringen National Unity Government (NUG), som bildats efter kuppen, kallar domarna för ”olagliga”.  Läs OmVärldens intervju med Lian Sakhong, minister i Myanmars skuggregering.

Bryter överenskommelse

Även företrädare för grannländernas parlament har reagerat kraftigt. ASEAN Parliamentarians for Human Rights (APHR), en grupp parlamentariker från länder som ingår i den sydostasiatiska samarbetsorganisationen, kallar domen ”en travesti på rättvisa”. Juntan slöt tidigare i år en överenskommelse med ASEAN där en av punkterna handlade om att föra konstruktiv dialog med kuppens motståndare. 

– I stället håller juntan en av parterna fängslad, sa Charles Santiago, APHR:s ordförande, i ett uttalande.

Samtidigt fortsätter protesterna i Myanmar och på söndagsmorgonen möttes demonstrerande regimkritiker av militärens våld kring storstaden Yangon. Åtminstone fem människor rapporteras ha dött. På kvällen fortsatte demonstrationerna inne i staden. 

Sammandrabbningarna mellan militären och olika väpnade grupper i de etniska områdena rapporteras också intensifieras, enligt Myanmar Now. 

Mer läsning