Genom ett frihandelsavtal mellan EU och Vietnam slopas tullarna och svenska EU-parlamentariker hoppas den ökande handeln ska leda till förbättringar inom mänskliga rättigheter, till exempel på landets många textilfabriker. 

Genom ett frihandelsavtal mellan EU och Vietnam slopas tullarna och svenska EU-parlamentariker hoppas den ökande handeln ska leda till förbättringar inom mänskliga rättigheter, till exempel på landets många textilfabriker. 

EU använder handel för att belöna Vietnam och straffa Kambodja

Samtidigt som EU-parlamentet godkänner ett frihandelsavtal med Vietnam skrotar EU-kommissionen förmånliga handelsvillkor med Kambodja. De mänskliga rättigheterna förbättras i Vietnam medan de försämras i Kambodja, anser politikerna.

Publicerad:

Karin Karlsbro är EU-parlamentariker för Liberalerna. Hon anser att situationen för mänskliga rättigheter i Vietnam har förbättrats.

— Några sådana tecken kan vi inte se i Kambodja, säger Karin Karlsbro till OmVärlden.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk säger att det är bra att EU reagerar mot Kambodja, men hon tycker samtidigt att det är fel att belöna Vietnam med ett frihandelsavtal.

– Inkonsekvent, säger hon.

Frihandelsavtalet mellan EU och Vietnam har fullt stöd av EU-parlamentets största partigrupp, EPP (konservativa och kristdemokrater). Även den näst största gruppen S&D (socialdemokraterna) lutar åt ett ja.

Hos S&D påpekar man att Vietnam har rört sig i rätt riktning under förhandlingarna. Bland annat har landet ratificerat flera av den Internationella arbetarorganisationen, ILO:s konventioner om arbetstagares rättigheter.

Av de svenska partierna med representation i EU-parlamentet är det bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som är emot ett frihandelsavtal med Vietnam. De två partierna delar inte övriga partiers positiva syn på utvecklingen, framför allt när det gäller mänskliga rättigheter och klimathänsyn.

Alla tullar slopas

Karin Karlsbro har varit ansvarig i den liberala partigruppen för förhandlingarna om det nya frihandelsavtalet. Förhandlingarna har pågått sedan 2012 och inleddes under den tidigare svenska EU-handelskommissionären Cecilia Malmström (L).

Frihandelsavtalet mellan EU och Vietnam innebär att i stort sett alla tullar på handeln slopas. Det kommer att leda till ökad handel, nya affärsmöjligheter och fler jobb, säger Karin Karlsbro.

Karin Karlsbro lyfter framför allt fram avtalets skrivelser i fråga om hållbarhet. Parterna förbinder sig att följa Parisavtalets mål för att stoppa klimatförändringarna. Dessutom innehåller avtalet löften om sociala och ekonomiska rättigheter.

Enligt Karin Karlsbro har Vietnam under förhandlingarna godkänt flera ILO-konventioner. Bland annat ska barnarbetet ha minskat med mer än 40 procent sedan förhandlingarna började, säger hon.

— Jag tror att det här avtalet kan bli ett historiskt steg mot mänskliga rättigheter. Vietnam var länge ett svenskt biståndsland och väldigt fattigt. Det är klart att Sverige ska välkomna detta. Det måste ju ha varit vårt långsiktiga mål. Jag har svårt att se hur man kan rösta nej till detta, säger Karin Karlsbro.

Ser du inga tveksamheter?

– Man måste fråga sig vad vi har för alternativ. Utan avtalet kommer vi inte att de här stegen, så varför ska vi välja bort när vi kan göra skillnad.

Vietnams grannland Kambodja har sedan början av 2000-talet en överenskommelse med EU om förmånliga handelsvillkor inom ramen för programmet Everything But Arms (EBA). Det är ett program riktat till några av världens fattigaste länder.

Samtidigt som EU-parlamentet godkänner ett frihandelsavtal med Vietnam väntas EU-kommissionen stryka Kambodja från EBA-programmet

— Det stämmer att det finns sådana planer och det beror på att politiken i Kambodja gått så katastrofalt åt fel håll. Medan Vietnam är en enpartistat som håller på att öppna sig så går Kambodja i helt fel riktning. Man trakasserar oppositionspolitiker och fackföreningsledare. Det är extremt stora olikheter mellan ländernas utveckling och det finns en gräns för vad EU kan acceptera, säger Karin Karlsbro.

Organisationerna Reportrar utan gränser och Human Rights Watch har uppmanat EU-parlamentet att inte godkänna frihandelsavtalet med Vietnam. Inte minst sedan den kända journalisten Pham Chi Dung greps i november 2019, anklagad för ”anti-statlig propaganda”. Vietnam är ett av världens största fängelser för journalister och människorättsaktivister.

Bengt Rolfer, frilansjournalist

Mer läsning