Totalt beräknas 262 personer ha dött under de demonstrationer som följt på militärkuppen i Myanmar i februari 2021.

Totalt beräknas 262 personer ha dött under de demonstrationer som följt på militärkuppen i Myanmar i februari 2021.

EU inför sanktioner mot militärjuntan i Myanmar

Snart två månader efter militärkuppen i Myanmar belägger EU elva höga militärer och tjänstemän i landet med sanktioner. Hittills har fler än 260 personer dödats i protesterna mot militärens maktövertagande.

Publicerad:

Efter uppmaningar av FN och i spåren av liknande beslut från bland annat USA och Storbritannien införde EU på måndagen, den 22 mars, sanktioner mot elva personer i Myanmar. Bland dem finns en rad höga militärer.

Överst på listan står militärjuntans ledare, överbefälhavare och general Aung Hlaing. Han har tidigare inte omfattats av sanktioner när EU vidtagit straffåtgärder på grund av förtrycket av den muslimska minoriteten rohingya.

På listan finns också vice överbefälhavare Soe Win, tidigare försvarsminister Sein Win, och generallöjtnant Myint Swe som var den som vid militärkuppen utropades till tillförordnad president. Han utlös sen nödläge och lämnade över makten till överbefälhavare Aung Hlaing.

Även ordförande för landets valkommission beläggs med sanktioner, för sin roll när valresultatet i valen, som hölls strax innan kuppen, ignorerades. Enligt valresultatet vann regeringspartiet Nationella demokratiska förbundet (NLD) stort.

Kan ifrågasättas

Kristina Jelmin, verksamhetschef på Svenska Burmakommittén, tycker att sanktionerna är en viktig markering, men frågar sig hur mycket de egentligen betyder.

– Det är bra att överbefälhavare Aung Hlaing är med på listan. Vi har varit kritiska till att han inte hamnat på sanktionslistan tidigare, men man kan fråga sig vad de har för effekt, säger Kristina Jelmin.

Sanktionerna innebär bland annat reseförbud för de sanktionerade och deras familjer och att aktuella personernas tillgångar i EU fryses. Ingen aktör eller person inom EU får heller ekonomiskt stödja någon av de personer som sanktionerna omfattar.

– Man kan fråga sig om de har tillgångar i Europa och om de planerat att resa.

Hon säger att det som kan göra stor skillnad är om man inför sanktioner mot de företag som militären driver eller kontrollerar.

– Det har vi och väldigt många med oss förespråkat länge. Man ser ju att de får in så jättestora summor pengar.

EU meddelade på måndagen att de kommer att titta vidare på just möjligheten till utökade straffåtgärder mot militärens företag. Den burmesiska militären, även kallad Tatmadaw, har ekonomiska intressen och inblandning i en rad företag och koncerner.

En del av militärens företag gör direkt eller indirekt affärer med europeiska aktörer. OmVärlden har tidigare rapporterat om att svenska Ericsson fått kritik för sitt samarbete med ett telekombolag kopplat till Tatmadaw.

Hundratals döda

Den 22 mars hade 262 personer dött i samband med de protester som följt på militärkuppen, enligt den myanmarska organisationen Assistance Association for Political Prisoners (AAPP). Nära 2 700 personer ska ha gripits, åtalats och dömts. De senaste veckorna har våldet trappats upp.

Enligt Kristina Jelmin har demonstrationerna på gatorna ändrat karaktär under senare tid. Det är inte längre tusentals människor ute på gatorna, men motståndet kvarstår, i form av stora strejker och andra typer protester.

– Vi ser ingen avmattning. Det är det som är så hoppingivande, säger hon.

Från Myanmar har det kommit en vädjan om att tuffa sanktioner ska riktas mot militären, bland annat från Myanmars FN-ambassadör Kyaw Moe Tun.

– Riktade sanktioner fungerar bra. Det är därför vi ber omvärlden att belägga militärregimen med riktade sanktioner, sa han till amerikanska TV-kanalen CNBC nyligen.

EU har tidigare också frusit sitt bistånd till den burmesiska statsapparaten. Man har sedan tidigare sanktioner gällande behandlingen av den muslimska minoriteten Rohingya.

De av EU:s sanktioner mot Myanmar som infördes under det förra juntan lyftes helt år 2013. Då handlade det dels om individuella sanktioner, men också om ekonomi och handel.

Moa Kärnstrand

Mer läsning

Mamma och dotter besöker klinik för HIV i Nairobi, Kenya

EBA-rapport: Normer om sexuell hälsa måste tydliggöras bättre

Stödet är starkt för att flickor ska gå i skolan, men en majoritet accepterar våld i hemmet mot barn. En ny rapport från Expertgruppen för biståndsanalys, EBA, rekommenderar ökad förståelse för värderingar och normer som främjar och motverkar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, i Afrika söder om Sahara.