Den svenska Europaparlamentarikern Tomas Tobé anklagas för att ha kuppat igenom en sen förändring av parlamentets betänkande kring biståndseffektivitet.

Den svenska Europaparlamentarikern Tomas Tobé anklagas för att ha kuppat igenom en sen förändring av parlamentets betänkande kring biståndseffektivitet.

”EU-parlamentet ute på hal is om biståndet”

Europaparlamentet har ställt sig bakom ett betänkande där bistånd kan villkoras mot migration. ”Ett tydligt brott mot tidigare principer”, säger Magnus Walan på biståndsorganisationen Diakonia.

Publicerad:

Tomas Tobé är ledamot för Moderaterna i Europaparlamentet och tillika ordförande i parlamentets utskott för utvecklingsfrågor (DEVE). Han har i utskottet drivit frågan om att bistånd ska kopplas till krav på att mottagarländerna samarbetar med EU i migrationsfrågor.

Hans förslag godtogs inte inom DEVE när EU-betänkandet om biståndets effektivitet hamnade på ledamöternas bord tidigare i höstas. Istället enades utskottet om ett betänkande som fått grönt ljus av civilsamhällesorganisationer och sedan gick vidare till Europaparlamentet för omröstning.

Kort inför att parlamentet skulle rösta om betänkandet i slutet av förra veckan lade Tomas Tobés partigrupp, EPP, fram ett ändringsförslag. Det antogs med knapp majoritet.

”Redskap för att hindra flyktingar”

Civilsamhället har tagit emot parlamentets godkännande med oro. Flera organisationer varnar för att det innebär en farlig gir i EU:s biståndspolitik.

– Det finns internationella avtal om vad som är biståndseffektivitet och de bygger på årtionden av forskning och erfarenhet. Europaparlamentet har länge betonat de här principerna, men den här rapporten är ett väldigt tydligt brott mot det, säger Magnus Walan, policyrådgivare för global utveckling på biståndsorganisationen Diakonia.

– Framför allt efter att den sista paragrafen kom till, om att biståndet också ska användas som ett redskap i EU:s intresse för att hindra att flyktingar når Europa.

Europaparlamentets betänkande är ingen bindande handling, utan en sorts åsiktsformulering kring parlamentets syn på EU:s bistånd.

Klubbats igenom av misstag

Magnus Walan och andra aktörer inom civilsamhället öppnar för att betänkandet kan ha klubbats igenom av misstag. Detta för att en del ledamöter missat den sena ändringen, som ska ha kommit in nära inpå omröstningen.

Det håller inte Tomas Tobé med om. Trots detta får EPP-gruppen kritik för att deras ändringar kuppats igenom.

Hur nära inpå omröstningen kom ni med ändringsförslaget?

– Innan deadline. Jag kommer inte ihåg exakt. Det tar lite tid att få ihop underskrifter nu under pandemin. Det är naturligt, men det som blev den stora överraskningen var väl att det fanns en majoritet i Europaparlamentet för det här, säger Tomas Tobé.

Det hade han dock räknat med, säger han.

– Det här skiftet som man kan se nu tror jag återspeglar det vi kan se från kommissionen, men också från medlemsstaterna. Det är ju en fråga som nu diskuteras mycket, om man kan se på biståndspolitiken bredare?

Tomas Tobé fick i omröstningen stöd av sina moderata partikamrater, men också Europaparlamentarikerna från Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Centerpartiets, Miljöpartiets, Socialdemokraternas och Vänsterns parlamentariker röstade emot.

”Behöver bli mer pragmatiska”

Den socialdemokratiska partigruppen, S&D, skriver i ett pressmeddelande att EPP:s agerande är ”skamligt” och menar att EPP slagit sig ihop med extremhögern. Tomas Tobé ser beslutet som en seger, som han hoppas kommer att fortplanta sig i lagstiftning framöver.

– Jag tycker att vi behöver bli mer pragmatiska kring biståndspolitiken. Grunden i biståndet kommer alltid handla om att bekämpa fattigdom, men vi måste inse att det också finns andra politiska mål, säger han.

Att skapa praktisk politik av betänkandet blir aktuellt först om det ska lagstiftas eller när långtidsbudgeten ska läggas. Tar Europaparlamentet den riktningen då, är det ute på hal is, säger Magnus Walan.

– Biståndet ska användas för fattigdomsbekämpning och för att främja mänskliga rättigheter och jämställdhet. Inte för våra egna intressen. Men jag tror att det finns en risk att det kan bli så.

Moa Kärnstrand

Mer läsning