Behovet av vaccin mot covid-19 är stort medan en majoritet av de vaccin som tas fram bara befinner sig på laboratoriestadiet. 

Behovet av vaccin mot covid-19 är stort medan en majoritet av de vaccin som tas fram bara befinner sig på laboratoriestadiet. 

Få godkända vacciner mot covid-19

EU har hittills bara godkänt två vacciner mot covid-19. Ytterligare åtta används i andra länder och till dessa kan läggas 80 olika vacciner som är i olika faser av utveckling, bland annat i Vietnam, Kuba och Nordkorea.

Publicerad:

Det råder stor brist på vacciner i princip över hela världen och de flesta länder i väst väntar nu på leveranser från Pfizer/Biontech och Moderna. Pfizer säger att de kan producera 1,3 miljarder doser under 2021, med dubbla doser skulle det räcka till 650 miljoner människor.

Än så länge är vaccinerna från Pfizer/Biontech och Moderna vikta till länder i väst och andra länder som är beredda att betala stora summor pengar. För Pfizers vaccin varierar priset beroende på avtal, men ligger på cirka 20 US dollar per dos. Det krävs två doser för fullgott skydd.

Läkemedelsbolagen Astrazeneca och Johnson & Johnson har deklarerat att de enbart siktar på att täcka sina egna kostnader för vaccinutvecklingen så länge pandemin pågår. Här hamnar då priserna på ett par dollar per dos.

Krävs stora volymer

Ska det finnas ens en möjlighet att vaccinera flera miljarder människor och förhoppningsvis eliminera covid-19 smittan från vår planet krävs att många tillverkare får fram vacciner i stora volymer. Till rejält låga kostnader.

Det finns i dagsläget tio vacciner i bruk som genomgått så kallad Fas-3 studie. Förutom Pfizer (USA), Moderna (USA) och AstraZeneca (Storbritannien/Sverige), är de tillverkade i Kina, Ryssland och Indien.

Till dessa tio kommer ett 80-tal vaccinkandidater som är i klinisk Fas 1 eller Fas 2, bland annat i Australien, Indien, Kuba, Sydkorea, Israel Taiwan, Vietnam och Japan. Även Nordkoreas regim hävdar att de har kliniska prövningar för ett vaccin.

Dessutom finns, enligt Världshälsoorganisationen WHO ytterligare 173 vacciner i så kallad pre-klinisk fas, alltså enbart i laboratoriestadie.

Avancerad teknik

Pfizer och Modernas vaccin är så kallade mRNA, nukleinsyravacciner där ett genetiskt material förs in för att framkalla ett immunsvar mot viruset. Den tekniken är rätt avancerad, dyr och ställer höga krav på förvaring och transport. För många av de kandidater som tas fram används virusproteiner eller viruspartiklar för att framkalla ett immunsvar liknande det som framkallas av det naturliga viruset.

Ledande vacciner mot covid-19 som genomfört Fas-3 studier och används i större skala:

Vaccin Metod Effektivitet Godkänt
Pfizer-Biontech (USA, Tyskland) mRNA (nukleinsyravaccin) 95 % I EU och USA. Används även ibland annat Israel, Förenade Arabemiraten, Jordanien Chile, Argentina och Singapore.
Moderna (USA) mRNA (nukleinsyravaccin) 94,5 % I USA och EU. År också i bruk ibland annat Kanada och Israel.
Gamaleya Research Institute, Sputnik V (Ryssland) Ad26, Ad5 (kombination av två adenovirus) 91,4 % I Ryssland. Används också i Belarus, Mexiko, Venezuela, Algeriet och Serbien.
AstraZeneca (Storbritannien/Sverige) ChAdOx1 (spike och adenoprotein) 62-90 % Väntar på godkännande i USA och i EU. Används som nödvaccin i Storbritannien, Indien, Mexiko och Argentina. Beställt av flera länder.
Beijing Institute of Biological Products, Sinopharm (Kina) Ad5 ((kombination av två adenovirus) 79,34 % I Kina. Används även i Egypten och Jordanien. Flera länder i Afrika för dialog med Kina för leveranser.

Källor: New York Times, BBC, WHO, Lif (branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige)

David Grossman

Mer läsning