Lego slår ett slag för Afghanistans flyktingar

Lego slår ett slag för Afghanistans flyktingar

Fem bra saker som hände i augusti

Lego ger rekordstöd till flyktingar i Afghanistan, antalet tigrar i Indien ökar och ett nytt säkerhetsavtal i Bangladesh skapar tryggare arbetsplatser för textilarbetare. Det är några av augustis goda nyheter.

Publicerad:
  1. Lego ger rekordstöd till flyktingar i Afghanistan 

Lego Foundation och ägaren av Lego Group, danska KIRBI, meddelade den 27 augusti att de skänker 30 miljoner danska kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR:s arbete med den stundande flyktingkrisen i Afghanistan. Donationen motsvarar ungefär 41 miljoner svenska kronor, och är enligt UNHCR den hittills största privata donationen till organisationens arbete att stötta afghanska flyktingar 2021. Gåvan är en del av Lego Foundations pågående satsning på att stötta barn som drabbas av kriser. UNHCR skriver i ett pressutskick att nästan 60 procent av de som tvingas på flykt i Afghanistan sedan i maj i år är under 18 år. 

Foto: Shutterstock

2. Antalet tigrar i Indien ökar stort 

På tio år har antalet vuxna tigrar i Manas nationalpark i Indien tredubblats, från 10 stycken år 2010 till 38 stycken år 2021. Mellan år 2001 och 2004 sågs inga tigrar alls i parken, som härjades av uppror och tjuvjakter. År 2005 fångades en vuxen tiger på bild i nationalparken. Sedan dess har man sett en ökning av de hotade tigrarna, och även antalet leoparder har ökat. Man har redan överträffat Världsnaturfondens (WWF) och Global Tiger Forums mål att fördubbla antalet tigrar år 2022. 

Foto: Shutterstock

3. Nytt rekordpris för utsläppsrätter 

Priset på utsläppsrätter för koldioxid har nått över 60 euro per ton för första gången sedan införandet i Europa 2005. Systemet för utsläppsrätter är EU:s viktigaste verktyg för att hålla nere utsläppen, och innebär att aktörer som fabriker och flygbolag måste betala för rätten att få släppa ut koldioxid. Priset på utsläppsrätter som nu motsvarar drygt 600 svenska kronor är en fördubbling från det senaste året. Höjningen beror på mer ambitiösa klimatmål. 

Foto: Shutterstock

4. Fler kan få rent dricksvatten med hjälp av svensk innovation 

Under det årliga evenemanget World Water Week i Stockholm presenterade GreenTech-bolaget Wayout en ny mikrofabrik som ska förse fler med rent dricksvatten. Enligt FN riskerar den globala efterfrågan på dricksvatten att överstiga tillgången med hela 40 procent år 2030. Enligt Wayout-grundarna kan den nya mikrofabriken producera 150 000 liter dricksvatten i månaden och försörja mellan 1 000 och 5 000 människor med dricksvatten. Fabriken renar vatten via trippel RO (reversed osmosis) filter, uv-filter och sandfilter, och ska också kunna rena saltvatten så att det blir drickbart. 

5. Nytt säkerhetsavtal för klädesfabrikerna i Bangladesh 

Det svenska klädföretaget H&M meddelar i ett pressmeddelande att bolaget har signerat ett juridiskt bindande avtal för säkerheten i klädesfabrikerna i Bangladesh. Efter den förödande branden i Rana Plaza 2013 togs ett säkerhetsavtal fram för textilfabriker i Bangladesh. Den sista augusti löpte avtalet ut, och det har fram tills nu varit osäkert om ett nytt avtal skulle komma på plats. Klädföretagen och fackföreningarna har nu enats om ett nytt avtal som trädde i kraft den 1 september, och gäller i drygt två år. Enligt det juridiskt bindande avtalet måste klädföretagen följa sina åtaganden inom hälso- och säkerhetsprogrammet i Bangladesh. Det ställs också krav på hög transparens, som inkluderar oberoende kontroller och en oberoende klagomålsmekanism. Utöver H&M har även Inditex, som äger Zara och Bershka, signerat avtalet som också har undertecknats av globala förbund inklusive IndustriALL och UNI Global Union.  

Mer läsning

Vad gör ni i Kambodja Forum Civ?

Forum Civ stöttar organisationer i ett 70-tal länder. I Kambodja är Panha Sok organisationens regionchef. Hon berättar om varför staten ibland ser på dem som en del av oppositionen. Kring jul- och nyårshelgerna skriver vi om några av alla biståndsprojekt som görs runt om i världen.