En av februaris hoppfulla nyheter är att två stora havsområden vid Seychellerna har fått marint skydd. Här lämnas koraller som odlats i labb över till en dykare för att återintroduceras.

En av februaris hoppfulla nyheter är att två stora havsområden vid Seychellerna har fått marint skydd. Här lämnas koraller som odlats i labb över till en dykare för att återintroduceras.

Fem bra saker som hände i februari

Över 300 barnsoldater släpptes i Sydsudan och Sverige har utökat stödet till utbildningsfond. OmVärlden listar fem goda nyheter från februari.

Publicerad:

1. Kvinna som dömdes för mord på dödfött barn i El Salvador släpptes tidigare

Teodora Vásquez dömdes till 30 års fängelse efter missfall är frigiven. Foto: Amnesty International 2015

Teodora Vásquez födde 2007 ett dödfött barn efter komplikationer under sista graviditetsmånaden. Hon anklagades då för att ha mördat sitt nyfödda barn och dömdes till 30 års fängelse. De stränga abortlagarna i El Salvador har länge kritiserats av bland annat människorättsorganisationer. Den som blir våldtagen eller om graviditeten utgör ett hot mot hälsan har i El Salvador inte rätt att göra abort.

Amnesty International välkomnar frigivningen av Teodora Vásquez och hoppas nu att fler av de (minst) 27 kvinnor som fortfarande sitter fängslade ska frias.

Katarina Bergehed, sakkunnig för kvinnors rättigheter på Amnesty Sverige, sa i samband med frigivningen att: ”Det är en fantastisk nyhet i alla bemärkelser, utom en: Teodora har inte begått något brott och borde inte ha suttit en enda dag i fängelse.

2. Över 300 barnsoldater friades i Sydsudan

311 barnsoldater har befriats i Sydsudan. Här en cermoni den 7 februari i Yambio. Foto: Isaac Billy/UN Photo

I början av februari släpptes 311 barnsoldater från beväpnade grupper i det krigdsdrabbade Yambio i Sydsudan. 87 av de befriade barnen var flickor vilket, enligt David Shearer vid FN:s uppdrag i Sydsudan, är första gången så många flickor varit involverade vid en frigivning i Sydsudan och här krävs extra stöd eftersom många troligen fått utstå sexuellt våld.

Befriandet ses som ett viktigt steg mot målet att befria de tiotusentals barnsoldater som befaras strida i landets inbördeskrig. FN:s uppdrag i Sydsudan har under ett halvår lett ett program i samarbete med bland andra Unicef med målet att frita barnsoldater och hjälpa dem återvända till familj och hem.

3. Seychellerna skyddar stort havsområde

Turism är en viktig inkomstkälla för Seychellerna men klimatförändringar och överfiske hotar näringen. Foto: The Ocean Agency

Den lilla önationen Seychellerna utanför Afrikas östkust har nu skyddat två stora havsområden, som motsvarar ungefär hela Storbritannien till ytan. Landet har länge stått inför flera stora miljöutmaningar men under miljötoppmötet COP 21 i Paris 2015 antogs en ny överenskommelse. Seychellernas statsskuld till flera länder avskrevs mot att landet skulle skydda 30 procent av sina havsområden. De områden som skyddats nu i februari motsvarar ungefär hälften av det. Flera miljöorganisationer och ”miljökändisen” Leonardo di Caprio backade uppgörelsen.

4. Sverige utökar stöd till utbildning

Thandiwe går på Avondale Primary School i Harare, Zimbabwe. Foto: GPE/Carine Durand.

Sida ökar sitt stöd till Global Partnership for Education (GPE), en utbildningsfond för barns skolgång. Ytterligare 600 miljoner ska gå till att fler barn får tillgång till utbildning. Det totala stödet till utbildningsfonden blir över en miljard kronor för perioden 2018-2020. Beskedet om det utökade stödet kom i samband med en stor finansieringskonferens i Senegals huvudstad Dakar 1-2 februari.

GPE samlar utvecklingsländer, givare, organisationer, civilsamhället, lärare, den privata sektorn och stiftelser för att både öka möjligheten för fler att gå i skolan. Sverige är en av de största givarna och sitter bland annat med i styrelsen.

5. Fler möjligheter för kvinnor i Saudiarabien

I januari kunde kvinnor i Saudiarabien börja gå på fotbollsmatcher. Här är det nationella fotbollslaget från Saudiarabien. Och i februrai fick de även rätt att starta företag på egen hand.

I mitten av februari fick kvinnor tillåtelse att starta företag utan tillstånd från en manlig förmyndare. Idag är den kvinnliga representationen ganska liten på den saudiarabiska arbetsmarknaden men de senaste åren har de blivit fler. I juli 2017 stod kvinnor för nästan en tredjedel av den privata sektorn – en ökning med 130 procent de senaste fyra åren.

Att ta sig till och från jobbet är dock fortfarande ett problem, men från och med juni i år kommer kvinnor att ha möjlighet att köra själva. I januari kunde vi också läsa om att kvinnor nu får gå och se fotbollsmatcher, något som tidigare varit förbjudet.

Louise Gårdemyr

Mer läsning