Fem bra saker som hände i juli

Sierra Leones parlament har röstat ja till att avskaffa dödstraff, New York blir den sjätte delstaten i USA att avskaffa barnäktenskap och Grönland stoppar all utvinning av olja och gas. Det är några av julis goda nyheter.

Publicerad:
  1. Sierra Leone på väg att avskaffa dödsstraff
    Parlamentet i Sierra Leone har röstat för att avskaffa dödstraff i landet. Trots att dödstraff inte har utfärdats sedan 1998 har straffet funnits kvar, något som återkommande har kritiserats av människorättsgrupper. Efter att presidenten Julius Maada Bio undertecknat den nya lagen väntas Sierra Leone bli det 23:e landet på den afrikanska kontinenten att förbjuda dödsstraff. Enligt Amnesty International hade 108 länder i världen helt avskaffat dödsstraff i slutet av förra året.
Foto: Shutterstock

2. Amerikansk delstat förbjuder barnäktenskap

I delstaten New York har guvernören Andrew Cuomo undertecknat ett lagförslag som höjer minimiåldern för äktenskap till 18 år. New York blir därmed den sjätte delstaten i USA att förbjuda barnäktenskap.  De delstater som sedan tidigare förbjudit barnäktenskap är Rhode Island, Delaware, Minnesota, New Jersey och Pennsylvania. Mellan år 2000-2018 ägde uppskattningsvis 4 890 barnäktenskap rum i New York, där nästan alla var flickor som gifte sig med vuxna män.

Foto: Shutterstock

3. Grönland stoppar all utvinning av olja och gas

Grönlands regering har beslutat om att stoppa all framtida prospektering av olja och naturgas. Det historiska beslutet innebär att en av världens största oljereserver kommer att lämnas orörd. Beslutet togs av klimatskäl, men också för att gynna öns viktiga turistnäring. Trots de enorma tillgångar på olja och gas som beräknas finnas, menar ansvariga politiker att priset för att utvinna dessa, sett till dess klimatpåverkan, är för stort. ”Det är passé att leta efter olja och gas i Arktis”, säger Grönlands mineralminister Naaja Nathanielsen.

Foto: Shutterstock

4. Jättepandan inte längre hotad

Kina har omvärderat jättepandan som utrotningshotad art. Redan 2016 slog IUCN fast att jättepandan inte längre skulle klassas som utrotningshotad, utan som en sårbar art. Kina motsatte sig då beslutet och hänvisade till att man var rädd för att åtgärderna för att skydda jättepandan skulle minska. Nu har även Kina tagit bort jättepandan från sin lista över utrotningshotade arter. Naturvårdsexperter anser att framgången till stor del beror på Kinas lyckade ansträngningar att återskapa bambuskogarna och att hålla ihop pandornas habitat. Det finns i nuläget omkring 1 800 jättepandor som lever i vilt tillstånd.

Foto: Shutterstock

5. Rekordmånga kvinnor tävlade i OS

När OS hölls i Tokyo var nästan 49 procent av de över 11 000 tävlande idrottarna kvinnor, vilket är en ökning från 2016 då OS hölls i Rio de Janeiro och 45,6 procent av idrottarna var kvinnor. Kvinnor fick för första gången delta i OS år 1900 och fram till 1952 var färre än 10 procent av idrottarna kvinnor. Sedan dess har antalet stigit. Den internationella olympiska kommittén (IOC) uppmanade alla deltagande nationer vid OS i Tokyo 2020 att skicka minst en kvinnlig idrottare. Vid den ikoniska öppningsceremonin hade varje deltagande nation för första gången två flaggbärare, en man och en kvinna. För Kina och Mongoliet innebar det att det var första gången en kvinna bar sina respektive länders flaggor under ceremonin.

Mer läsning