Länder vid Röda havet, som står på olika sidor i Israel-Palestina-konflikten, samarbetar i nytt forskningsprojekt för att rädda korallreven.

Länder vid Röda havet, som står på olika sidor i Israel-Palestina-konflikten, samarbetar i nytt forskningsprojekt för att rädda korallreven.

Fem bra saker som hände i juni

Kosovo har förbjudit barnaga, länder vid Röda havet samarbetar i kampen för klimatet och Bhutan är på väg att avkriminalisera homosexualitet. Det är några av junis goda nyheter.

Publicerad:

1. Länder runt Röda havet går samman för att rädda korallreven

Forskare från länder runt Röda havet går nu ihop för att rädda korallreven. Länder som Israel och Saudiarabien, som annars står långt ifrån varandra politiskt, ska nu samarbeta för att rädda Röda havets korallrev.

Det är den israeliska professorn Moaz Fine från Tel Avivs Bar-Ilan-universitet som har bjudit in marina experter från de länder som gränsar till Röda havet. Forskningscentret ligger i Bern, Schweiz, där forskarna bland annat ska studera korallblekning – att korallerna svälter och dör som följd av stigande havstemperaturer och föroreningar.

Korallreven i Röda havet är hem för miljontals arter och är också en källa för turism och arbetstillfällen. Att rädda korallreven skulle ha stor betydelse för både miljö och ländernas ekonomi. De länder som deltar är Israel, Eritrea, Jordanien, Egypten, Saudiarabien, Sudan, Jemen och Djibouti.

Nedtrappningen av konflikten i Syrien är en av anledningarna till att det organiserade våldet minskar. Foto: Pixabay

2. Färre dör i organiserat våld

För fjärde året i rad minskar antalet dödsfall i organiserat våld, visar ny data från Uppsala Conflict Data Program (UCDP). År 2018 registrerades 76 800 dödsfall, en minskning med 43 procent jämfört med toppnoteringen 2014.

– Den främsta anledningen till denna minskning är nedtrappningen av konflikterna i Syrien och Irak. Sammantaget miste 18 000 färre människor livet i dessa konflikter jämfört med året innan. I Syrien innebar det den lägsta nivån av våld sedan den arabiska våren 2011, säger Therese Pettersson, projektledare på UCDP.

Medlemmar från hbtq-organisationen Rainbow Bhutan tillsammans med hälsoministern och finansministern efter att de röstat ja till att avkriminalisera homosexualitet i Bhutans underhus. Foto: Rainbow Bhutan (med tillstånd).

3. Bhutan närmar sig avkriminalisering av homosexualitet

Det ser ljusare ut för mänskliga rättigheter i Bhutan. Nu följer landet efter Indien och närmar sig en avkriminalisering av homosexualitet, något som hyllas av människorättsorganisationer världen över.

Lagförslaget röstades i juni igenom i underhuset i Bhutans parlament. Två steg kvarstår – det ska också röstas igenom i överhuset vilket preliminärt kommer att ske i november, och sedan godkännas av kungahuset. Det var landets finansminister Namgay Tshering som la fram förslaget om att häva den lag som straffar homosexuella och han är hoppfull om att även överhuset kommer säga ja till att göra lagändringen.

– Många av oss grät, sa Tashi Tsheten från organisationen Rainbow Bhutan till Al Jazeera, när underhuset hade röstat, och sätter även han hopp till att lagen kommer att passera.

En stor toffel på Zahit Pajaziti Boulevard i Pristina, Kosovo, var en del av Rädda barnens kampanj #RaiseThemWithLove i Kosovo och är en symbol för att stoppa våldet mot barn. Det är vanligt att föräldrar i Kosovo använder just en toffel för att slå sina barn. På toffeln står det "den ska bäras, inte användas för att slå barn". Foto: Veton Kryeziu

4. Kosovo förbjuder barnaga

Kosovo blev i juni det 55:e landet att införa totalförbud av alla former av barnaga. En barnskyddslag röstades igenom av parlamentet den 27 juni och garanterar alla barn i Kosovo skydd från alla former av fysiskt och psykiskt våld. Tidigare lagar har inte fullt ut förbjudit aga i hemmet.

Flera civilsamhällesorganisationer och barnrättsorganisationer, som Rädda Barnen, har arbetat länge för att få igenom lagen.

– Det riktiga arbetet börjar nu, att se till så att lagen implementeras, sa Melita Kabishi på Rädda barnen i Kosovo.

När regnskog restaureras så bidrar det till ett bättre klimat och blir åter hem till arter som pygméelefanten på Borneo. Foto: Bernard Dupont

5. Restaurerad regnskog på Borneo hjälper klimatet

I ett skövlat och brandskadat regnskogsområde på norra Borneo i Malaysia har ett 80-tal inhemska regnskogsarter återplanterats i det svensk-malaysiska återbeskogningsprojektet ”Så ett frö”. Området har de senaste tjugo åren genomgått restaurering, till stor del med hjälp av svenska medel i ett gemensamt projekt av Ikea och Svenska Lantbruksuniversitet (SLU).

Nu går det att se resultat, skogens möjlighet att lagra koldioxid har redan börjat öka, rapporterar Sveriges Radio. Även växter och djur, som till exempel pygméelefanten och orangutangen, är på väg att flytta tillbaka.

Louise Gårdemyr

Mer läsning