Bergsgorillorna blir fler - en av junis hoppfulla nyheter!

Bergsgorillorna blir fler - en av junis hoppfulla nyheter!

Fem bra saker som hände i juni

Kvinnor får köra bil i Saudiarabien, Etiopien och Eritrea är på väg mot fred och antalet döda i världens krig minskar. OmVärlden listar fem goda nyheter från juni.

Publicerad:

1. Fler bergsgorillor i Rwanda

Antalet bergsgorillor i Rwanda ökar efter stora naturvårdsinsatser. Det är i det gränsöverskridande området Virunga Massif, ett av två områden som bersgorillorna fortfarande lever i, som det går att se en ökning från uppskattningsvis 480 stycken 2010 till över 600 idag.

Den totala populationen i världen ligger just nu på strax över 1000. Förutom i Virunga Massif, som sträcker sig mellan Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa, går det att hitta bergsgorillor i Bwindi Impenetrable National Park i Uganda.

Inventeringen har gjorts av the Greater Virunga Transboundary Collaboration med stöd från International Gorilla Conservation Program vilket är ett partnerskap mellan organisationerna International Fauna & Flora och WWF.

– Det här är fantastiska nyheter för bergsgorillor och visar vad vi kan göra för djuren och naturen när organisationer, regeringar och samhällen arbetar tillsammans, säger Margaret Kinnaird på WWF.

2. Positiv utveckling mellan Etiopien och Eritrea

Relationen mellan Etiopien och Eritrea håller på att tinas upp och det finns bättre förutsättningar för fred än på länge, rapporterar bland annat Al Jazeera.

I slutet av juni kom den första eritreanska delegationen till Etiopien – på 20 år – efter inbjudan från den etiopiska premiärministern Abjy Ahmed. Välkomnandet var festligt och gatan in mot Addis Abeba var utsmyckad med båda ländernas flaggor. Innan dess har Etiopien meddelat att flygavgångar åter kommer öppna till Eritrea.

Eritreas utrikesminister Osman Saleh sa bland annat ”Vi har nu öppnat dörren för fred”.

Det finns en hel del kritiska röster men många internationella organisationer, såsom FN, är positiva till de första steg som nu tagits för att avsluta en lång och blodig konflikt.

Fadya Fahad, 23 är en av de första kvinnliga förarna i ett taxibolag. Hon tog sitt körkort i USA, och i juni 2018 hämtade hon ut hyrbilen som hon kör taxi i. Foto: Sean Gallup/ Gettyimages

3. Kvinnor i Saudiarabien får köra bil

Ingen har väl missat att Saudiarabien som sista land i världen nu har gjort det lagligt för kvinnor att köra bil. Det har varit förbjudet sedan 50-talet men i september förra året togs beslutet att häva förbudet. Framförallt för att göra det möjligt för fler kvinnor att komma ut i arbete.

I februari skrev vi om att kvinnor i Saudiarabien fick tillåtelse att starta företag utan tillstånd från en manlig förmyndare. Månaden dessförinnan blev det lagligt för kvinnor att gå på fotbollsmatcher.

Söndagen den 24 juni blev det alltså också lagligt att köra bil, vid midnatt var det flera kvinnor som firade med att ge sig ut och köra.

– Dagarna då jag stått och väntat i timmar på en förare är över, säger Hatoun bin Dakhil till TT.

4. Antalet döda i krig minskar

Antalet döda i organiserat våld minskar för tredje året i rad, enligt nya uppgifter från forskare på Uppsala Conflict Data Program. Det beror framförallt på att färre dör i kriget i Syrien.

Databasen registrerade nära 90 000 dödsfall under 2017, det innefattar både militära och civila offer, vilket innebär en minskning med drygt 30 procent sedan 2014.

Konflikter där staten var inblandad minskade också under förra året, från 53 (2016) till 49.

Antalet döda i organiserat våld de senaste fem åren:

2017: 89 713

2016: 104 885

2015: 119 085

2014: 131 524

2013: 104 257

Källa: Uppsala universitet

5. Indien ska förbjuda engångsplast till 2022

Indien vill ta bort alla engångsartiklar av plast till 2022, utlovar premiärminister Narendra Modi. Men det är inte bara Indien som tar krafttag mot plasten.

På Världsmiljödagen släppte FN en rapport som kartlägger plastföroreningar i världen och det går att se en global trend mot att allt fler länder tar initiativ som på olika sätt förbjuder plast, såsom plastpåsar och engångsartiklar. Chile, Botswana och Peru meddelade exempelvis att de ska förbjuda plastpåsar. 50 länder har gått med i FN:s ”Clean Seas-kampanj”.

WWF hade också rapportsläpp och tittade specifikt på plasten i Medelhavet – även där tar många länder initiativ för att minska eller på sikt förbjuda plasten.

Louise Gårdemyr

Mer läsning