Delar av poliskåren i Uganda protesterar mot våldet mot kvinnor. 

Delar av poliskåren i Uganda protesterar mot våldet mot kvinnor. 

Fem bra saker som hände i mars

Polisen protesterar mot kvinnovåld i Uganda, stor nedgång för barnäktenskap världen över – och äntligen har sköldpaddorna hittat tillbaka till Mumbai – efter 20 år. OmVärlden listar fem goda nyheter från mars du inte får missa.

Publicerad:

1. Feministiska poliser i Uganda

I mars fick vi höra talas om polisens historiska protest mot våld mot kvinnor i Uganda. För några månader sedan marcherade polischefen Francis Ogweng tillsammans med över 50 kollegor inom polisväsendet ner för en myllrande gata i Ugandas huvudstad Kampala. Med en tung lerkruka på huvudet, ett barn på ryggen och ett plakat där det stod ”Peace in the home. Peace in the nation. Prevent gender based violence”.

Polisen i Uganda har ofta kritiserats för att vara korrupt och för att vara en av de stora utövarna av våld och förtryck så många blev förvånade över aktionen.

– Män kan också bära vatten och barn – det är inget som skadar eller gör dig till en mindre man, sa Ogweng, som beskriver sig som feminist, i samband med demonstrationen som uppmärksammades av Thomson Reuters Foundation.

2. Färre barn gifts bort

17-åriga Mamta och 16-åriga Vinita utanför deras hem i byn Berhabad i Indien. Unicef har i deras distrikt lanserat ett projekt att göra 65 byar barnäktenskapfria. Foto: Unicef/Prashanth Vishwanathan

Antalet barnäktenskap globalt blir färre, enligt ny data från Unicef. 25 miljoner barnäktenskap har stoppats det senaste decenniet.

Södra Asien har upplevt den största minskningen de senaste 10 åren där risken för en flicka att gifta sig innan 18 års ålder har gått från 50 procent till 30 procent. Störst framgång har skett i Indien som har satsat mer på flickors utbildning och uppmärksammat allmänheten i större utsträckning på att barnäktenskap är förbjudet och skadligt.

Även på den afrikanska kontinenten sker en minskning. I Etiopien som har en hög andel barnäktenskap har förekomsten minskat med en tredjedel de senaste tio åren.

3. Mer bistånd till miljö- och klimatsatsningar

Öka tillgången till hållbar förnybar energi är en av satsningarna som det fördubblade biståndet ska gå till. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

I samband med att regeringen lanserade en ny femårig strategi för hållbar miljö, hållbart klimat och hav samt hållbart nyttjande av naturresurser meddelades också att biståndet till dessa satsningar fördubblades.

Tidigare låg miljö- och klimatbiståndet till världens fattigaste länder på 700 miljoner kronor per år men nu har summan ökat till 1,3 miljarder per år.

Strategin tillsammans med det ökade biståndet kommer leda Sidas globala miljö- och klimatarbete. Det handlar bland annat om att öka motståndskraften hos människor som lever i fattigdom att hantera klimatförändringar och naturkatastrofer samt öka tillgången till hållbar förnybar energi till en överkomlig kostnad.

4. Sköldpaddor återvänder till Mumbai

Sköldpaddor letar sig ut mot havet på stranden Versova utanför Mumbai. Foto: Afroz Shah

För första gången på 20 år så återvänder sköldpaddor av sorten Olive Ridley till stranden Versova i Mumbai. Hundratals volontärer har länge arbetat med att städa stranden på skräp och under en rensning i nu i mars började mer än 80 ungar sin resa ut mot havet.

Det var Afroz Shah, advokat och miljöaktivist, som tog tag i att städa stranden för tre år sedan när han flyttade till en lägenhet i närheten och såg strandens sopberg dagligen. FN:s miljöprogram UNEP har kallat det för ”världens största strand-städning”.

5. The global festival of action

”Creative Youth Initiative Against Corruption” (CYIAC) har sedan december 2017 drivit kampanjen “Corruption Busters” som ska uppmärksamma allmänheten på korruptionen I Nigeria. Grundaren Foluke Michael tog emot priset. Foto: SDG Action Campaign

The global festival of action är ett evenemang som hölls i mars i Bonn för andra året i rad. Där hyllas initiativ som arbetar med de globala målen.

I år introducerades också en tävling: ”SDG Action Awards” där sju initiativ belönats i olika kategorier för deras arbete för att uppnå Agenda 2030. I år kom över 700 nomineringar in från 125 länder. De vinnande initiativen kämpar mot korruption i Nigeria, stärker barn genom digitala färdigheter i Bangladesh och främjar utbildning i mänskliga rättigheter på Sri Lanka.

Festivalen arrangeras av FN:s ”SDG Action Campaign” och är tänkt att hedra innovatörer som praktiskt arbetar med att lösa några av världens svåraste utmaningar.

Louise Gårdemyr

Mer läsning