Ett av flickors många hinder för utveckling är barnäktenskap. Men nu har Tanzania förbjudit flickor under 18 att gifta sig. På en skola i distriktet Kibaha kan flickor få hjälp med bostad för att kunna gå klart skolan.

Ett av flickors många hinder för utveckling är barnäktenskap. Men nu har Tanzania förbjudit flickor under 18 att gifta sig. På en skola i distriktet Kibaha kan flickor få hjälp med bostad för att kunna gå klart skolan.

Fem bra saker som hände i oktober

Tanzania förbjuder barnäktenskap, knölvalarna blir fler och världens hav och floder storstädas. Det är några av oktobers goda nyheter.

Publicerad:

1. Tanzania förbjuder barnäktenskap

I oktober slog en domstol i Tanzania fast att flickor måste ha fyllt 18 år för att kunna gifta sig.

Det var redan 2016 som landets domstolsväsende menade att den tidigare lagen, där flickor kunde gifta sig från 15 år, var diskriminerande. Då överklagade Tanzanias regering utslaget. Tre år senare är det klart att det blir lag att man som kvinna måste fyllt 18 – något som redan var lagstiftat för män.

Människorättsorganisationer välkomnade beslutet.

– Det är en glädjens dag för alla flickor och för alla som vill deras bästa, sa Anna Henga på en av Tanzanias största människorättsorganisationer, the Legal and Human Rights Centre (LHRC), när domstolens utslag kom.

Claudia López är Bogotás första kvinnliga och öppet homosexuella borgmästare. Foto: Allianza Verde

2. Första kvinnliga borgmästaren i Bogotá

Claudia López från miljögrupperingen Alianza Verde valdes i oktober till borgmästare i Colombias huvudstad Bogotá. Det är första gången en kvinna blir borgmästare – en post som brukar kallas för den näst mäktigaste efter presidenten i Colombia. López är också öppet homosexuell och är tillsammans med sin partikollega Angélica Lozano. Framgången har beskrivits som en seger också för Colombias hbtq-personer.

”Vi inte bara vann utan vi skriver historia”, skrev Claudia López på Twitter efter att rösterna hade räknats.

Hon är engagerad i att stoppa barnarbete och drivande i arbetet mot antikorruption och rubricerade sig själv som ”den omutbara” i valkampanjen.

Knölvalarna börjar återhämta sig efter den intensiva valjakten på 1700-1900-talen. Foto: Wikimedia Commons

3. Fler knölvalar i sydvästra Atlanten

I en ny studie av antalet sydvästatlantiska knölvalar uppskattas nu beståndet till runt 25 000 individer. En rejäl ökning sedan mitten av 1950-talet – då det bara fanns drygt 400 kvar.

1966 förbjöds kommersiell jakt på knölvalen och efter århundraden av intensiv fångst kunde arten börja återhämta sig.

I dag betraktas knölvalen inte längre som utrotningshotad, i världens hav finns nu drygt 150 000 individer.

Initiativet The Ocean Cleanup har nu börjat städa på riktigt. Foto: The Ocean Cleanup

4. Havet – och floderna - storstädas på plast

I ett nytt försök har nu ”The Ocean Cleanup”, en flera hundra meter flytande bom, börjat städa bort plast från havet. Städsystemet misslyckades med en liknande insats förra året men nu fungerade tekniken bättre.

Från San Francisco transporterades den soldrivna bommen ut till den stora skräpområdet i Stilla havet. Det är den 25-åriga entreprenören Boyan Slat och hans organisation med samma namn som bommen som ligger bakom initiativet – hans mål är att 50 procent av skräpområdet ska ha städats upp om fem år. Kritik har riktats mot konstruktionens eventuella påverkan på marint liv.

The Ocean Cleanup har i oktober också presenterat en ny uppfinning: The Interceptor. Även den är en slags plastinsamlare som ska fånga upp plasten från världens floder – innan de når havet. I dagsläget finns fyra exemplar, två är i drift i Indonesien och Malaysia och två är på väg till Vietnam och Dominikanska republiken.

0,6 procent av det samlade innehållet på Internet är på arabiska trots att en fjärdedel av användarna använder språket. Det håller nu på att ändras. Foto: The State of Women

5. Internet översätts till arabiska

Universitetsstudenter i Irak översätter olika sidor på internet till arabiska för att öka tillgängligheten av kunskap och motverka fundamentalistisk propaganda. Även om arabiska i dag är det fjärde vanligaste språket hos internetanvändare så representerar det endast 0,6 procent av innehållet på internet.

Sedan 2017 har studenterna på Ideas Beyond Borders lagt till mer än tre miljoner ord på den arabiska wikipedia-sidan om ämnen som till exempel kvinnors rättigheter, religion och evolution. Det finns också översättningar av böcker och akademiska artiklar.

Louise Gårdemyr

I oktober fanns fler goda nyheter att välja mellan – vi har också kunnat snappa upp att 800 000 flickor i Kenya får skydd mot livmoderhalscancer, att två av tre vildpolio-virus har utrotats i världen och att nya digitala verktyg ska göra utvinningen av mineraler i Kongo mer etisk.

Mer läsning