250 företag, producenter och användare, av plastförpackningar har skrivit under en global överenskommelse för att drastiskt minska plastavfallet i världen.

250 företag, producenter och användare, av plastförpackningar har skrivit under en global överenskommelse för att drastiskt minska plastavfallet i världen.

Fem bra saker som hände i oktober

Världen vill minska plastskräpet, Tunisien kriminaliserar rasism och urinvånare i Ecuador vinner över gruvbolag. Det är några av oktober månads goda nyheter.

Publicerad:

1. Global överenskommelse mot plastskräp

I slutet av oktober slöt några av världens stora företag och producenter av plastförpackningar en global överenskommelse, “The new plastics economy global commitment”. FN:s miljöprogram UNEP och Ellen MacArthur-fonden leder arbetet.

Målet är att drastiskt minska plastavfallet och hittills har 250 företag och organisationer skrivit under. Tillsammans står de för 20 procent av världens plastförpackningar. Några av de som undertecknat överenskommelsen är PepsiCo, Coca-Cola, Unilever och H&M.

En annan god plast-nyhet från oktober är att EU-parlamentet röstat ja till att förbjuda vissa engångsartiklar av plast. Förbudet är tänkt att börja gälla 2021 men måste först förhandlas med medlemsländerna för att bli verklighet.

Kofan-folket lever i en del av Amazonas och firar här att de har vunnit en markstrid mot gruvnäringen som verkar i området. Foto: Jeronimo Zuñiga/Amazon Frontlines

2. Urfolk vinner tillbaka mark i Ecuador

Kofan-folket i Sinangoe, ett samhälle i Amazonas i Ecuador, har vunnit en juridisk strid mot gruvnäringen. En domstol har beslutat att 52 tillstånd som regeringen gett gruvnäringen i Amazonas ska upphävas och att 32 000 hektar regnskog ska skyddas från exploatering. Detta efter att Kofan-folket presenterat bevis på gruvindustrins negativa miljöpåverkan och kritiserat regeringen för att inte ha konsulterat de som bor i området. Domen innebär också att den mark som redan exploateras behöver återställas.

Det historiska domstolsbeslutet är en milstolpe för urinvånarnas rättigheter i Ecuador, menar den internationella organisationen Amazon Frontlines.

Sahle-Work Zewde valdes i oktober till president i Etiopien. Foto: J Marchand

3. Halva makten till kvinnor i Rwanda och Etiopien

Några dagar efter det att Etiopien presenterade sin nya jämställda regering, med hälften av ministerposterna till kvinnor, har Rwanda gjort samma sak.

– Fler kvinnor i beslutsfattande roller har lett till en minskning av könsdiskriminering och könsrelaterade brott. Det betyder inte att män inte ska vara involverade men att män spelar en viktig roll i att upprätthålla kvinnors rättigheter, sa sa Rwandas president Paul Kagame när nyheten släpptes rapporterar AP.

Etiopien fick också sin första kvinnliga president, Sahle-Work Zewde, efter det att regeringen presenterats.

I Tunisien har en lag som gör rasism olagligt röstats igenom. Foto: Amine-GHRABI

4. Tunisien kriminaliserar rasism

Tunisien blev första land i arabvärlden att år 1846 avskaffade slaveriet. Nu är Tunisien först med att kriminalisera rasism. Den 9 oktober röstade Tunisiens parliament igenom lagen “Elimination of all forms of racial discrimination”.

Lagen kom till efter ett fall från 2016 där en svart kvinna blev diskriminerad på grund av hennes hudfärg, men där polisen avfärdade hennes anmälan eftersom det inte fanns någon “specifik lag” som sa att det var en kriminell handling. Det finns många fall där svarta tunisier och migranter blir utsatta för rasism, visar Al-Jazeeras dokumentär “Tunisia’s Dirty Secret”.

– Genom att erkänna rasism är lagen en vändpunkt för Tunisien, och är lika viktig som beslutet om att förbjuda slaveriet, sa ordföranden för Tunisiens forum för ekonomiska och sociala rättigheter, Masoud Romdhani till AFP.

Vietnamesiska Nguyễn Ngọc Như Quỳnh, känd för sina blogginlägg om orättvisa och korruption. Foto: Dân Làm Báo

5. Den vietnamesiska bloggaren "Mother Mushroom" är fri

Nguyễn Ngọc Như Quỳnh, mest känd under sitt bloggnamn Mẹ Nấm, har frigivits. Mẹ Nấm, eller “Mother Mushroom”, är en bloggare som länge skrivit inlägg om orättvisa, korruption och kränkningar av mänskliga rättigheter i Vietnam. Hon anklagades för förtal mot regimen efter att ha skrivit ett blogginlägg om korruotion och greps i oktober 2016. Domen kom ett år senare, ett fängelsestraff på 10 år. Villkoret för att Mẹ Nấm kunde friges var att gå i exil och nu har hon återförenats med sin familj i USA.

Mẹ Nấms fall är en påminnelse om hur yttrandefriheten i Vietnam allt mer begränsas. Fler än 100 personer sitter fängslade för att de använt sin yttrandefrihet offentligt, rapporterar Amnesty.

Mẹ Nấm har bland annat vunnit Civil Rights Defenders pris som årets människorättsförsvarare 2015.

Louise Gårdemyr

Mer läsning