Den 6 september avskaffade högsta domstolen i Indien en lag som kunde ge personer av samma kön livstids fängelse.

Den 6 september avskaffade högsta domstolen i Indien en lag som kunde ge personer av samma kön livstids fängelse.

Fem bra saker som hände i september

Lag mot homosexualitet i Indien har avskaffats, fler tigrar i Nepal och skräpplockar-dagar i hela världen. Det är några av september månads hoppfulla nyheter.

Publicerad:

1. Indien avkriminaliserar homosexualitet

Tidigare kunde sex mellan personer av samma kön ge livstids fängelse. Men den 6 september avskaffade Indiens högsta domstolen lagen, kallad sektion 377.

Det var i januari som den högsta domstolen meddelade att de skulle se över lagen, och om den fortfarande hade stöd i landets konstitution. Lagen instiftades under det koloniala styret 1860 och har nu alltså avskaffats efter långa överläggningar i domstolen. Länge har det funnits en konflikt mellan konservativa och hbtq-aktivister i Indien.

”Sexuell läggning är ett av många naturliga fenomen. All diskriminering baserad på sexuella läggningar innebär ett brott mot våra grundläggande rättigheter”, meddelade de fem domarna efter att beslutet tagits.

Från 121 individer till 235 på nästan tio år, antalet tigrar i Nepal har ökat kraftigt. Foto: wikimediacommons

2. Tigerpopulationen i Nepal ökar

Sedan 2009 har populationen av vilda tigrar i Nepal ökat från 121 till 235 individer. Det meddelade Nepals regering i slutet av september. Det globala målet om att fördubbla antalet till tigrar till år 2022 finns inom räckhåll. Framförallt är det myndigheternas insatser mot tjuvjägare som har lett den positiva ökningen.

– Resultatet är glädjande och ett kvitto på att naturvård lönar sig. Nepal är en modell för hela Asien och har stora möjligheter att bli det första landet som fördubblar sitt tigerbestånd till 2022. Det var ett mål som antogs på det första stora tigertoppmötet med världens ledare i Sankt Petersburg 2010, säger Ola Jennersten, tigerexpert på WWF.

UNDP är med och startar upp initiativet Lion’s share, med avsikt att skydda hotade arter i naturen. De närmsta månaderna planeras flera initiativ som ska skydda jaguarer, elefanter, tigrar och orangutanger i bland annat Brasilien, Kenya och Indonesien.

Victoire Ingabire har varit politisk fånge i Rwanda sedan 2012, nu är hon fri. Foto: Amnesty

3. Oppositionspolitiker frigiven i Rwanda

Victoire Ingabire, oppositionspolitiker i Rwanda, släpptes den 15 september efter att ha blivit benådad av president Paul Kagame, tillsammans med drygt två tusen andra fångar.

Hon har levt i exil utomlands i många år men återvända till Rwanda år 2010 för att ställa upp i presidentvalet. Efter att ha hållit ett tal om landets svårigheter med försoningsprocessen greps hon och anklagaes bland annat för att ha spridit rykten och hotat den nationella säkerheten. Två år senare dömdes Victoire Ingabire till åtta års fängelse, vilket 2013 efter en överklagan förlängdes till 15 år. Men nu har hon alltså frigivits.

– Jag hoppas det här är början på ett mer öppet politiskt utrymme i Rwanda, sa hon vid frigivningen och uppmanade presidenten att frige andra politiska fångar.

Ett nytt system för att städa världens hav på skräp. Foto: The Ocean Cleanup

4. Många initiativ för att städa upp i världen

Den 15 september var det World Cleanup Day. I år deltog 158 länder/regioner och totalt 15 miljoner personer i den globala skräpplockar-dagen.

Några dagar tidigare lanserades ett ambitiöst projekt för att städa upp plast i haven – framförallt den stora ansamlingen av skräp i Stilla havet, “The Great Pacific Garbage Patch”.

Läs mer om skräpområdet i Stilla havet här.

Det är organisationen The Ocean Cleanup som har satt igång sitt arbete med ett 600 meter långt rörformat system som ska samla ihop plast på havsytan.

Vita hjälmarna, eller det syriska civilförsvaret, har räddat tiotusentals liv sedan kriget i Syrien bröt ut. Foto: gettyimages/Anas Aldyab/SOPA Images/LightRocke

5. Flera länder ger asyl till Vita hjälmarna

– Volontärer från Vita hjälmarna har räddat tusentals liv i konflikten i Syrien, jag är därför stolt över att Storbritannien ger dessa modiga individer möjlighet att börja bygga sina liv här, sa Sajid Javid, inrikesminister i Storbritannien.

Nästan hundra personer och deras släktingar från Vita hjälmarna, eller det syriska civilförsvaret, har evakuerats från Syrien till Jordanien, ett räddningsuppdrag utfört av Storbritannien, Tyskland och Kanada med stöd från FN. 29 volontärer och deras familjer har nu fått asyl i Storbritannien. Även Kanada, Tyskland och Frankrike kommer ta emot de som evakuerats.

Vita hjälmarna har räddat runt 70 000 liv sedan kriget i Syrien började. Gruppen har nominerats till Nobels fredspris.

Louise Gårdemyr

Mer läsning