Tapani Brotherus (Pelle Heikkilä) och Harald Edelstam (Mikael Persbrandt) i tv-serien Invisible Heroes.

Tapani Brotherus (Pelle Heikkilä) och Harald Edelstam (Mikael Persbrandt) i tv-serien Invisible Heroes.

Finlands hemliga hjältar under militärkuppen i Chile

En ny tv-serie skildrar hur finländska diplomater räddade över 2000 politiska flyktingar under Augusto Pinochets skräckvälde i Chile.

Publicerad:

Det var den 11 september 1973 som general Augusto Pinochet, med stöd av USA, störtade den demokratiskt valda socialistiska presidenten Salvador Allende. Politiska partier förbjöds och tiotusentals politiskt och fackligt aktiva förföljdes, mördades, torterades eller försvann.

En del sökte hjälp vid de utländska ambassaderna i landet. Den nya tv-serien ”Invisible Heroes” skildrar den finländska diplomaten Tapani Brotherus som räddade över 2000 politiska flyktingar tillsammans med sin fru Lysa.

Okänd hjälteinsats

Sveriges ambassadör Harald Edelstam, i serien spelad av Mikael Persbrandt, tog öppet ställning för att hjälpa flyktingarna. Mindre kända är insatserna från de finländska diplomaterna, som agerade i strid med instruktionerna de fått från sin egen regering. Det finländska utrikesministeriet hade slagit fast att Finland skulle förhålla sig neutralt och instruerade Tapani Brotherus att avvisa de flyktingar som gömde sig hos honom.

TV-serien har producerats ihop med ett chilenskt filmbolag och spelats in på plats i Chile. De har bland annat fått tillgång till militärjuntans gamla högkvarter och Augusto Pinochets gamla arbetsrum. Pelle Heikkilä, som spelar Tapani Brotherus, säger till YLE att historien var väldigt närvarande under inspelningen.

– Nästan alla i filmteamet hade en koppling till händelserna på 70-talet. Någons farbror hade varit på Pinochets sida, någons mamma hade kämpat emot. Det var ett brödrakrig och det berörde hela folket, säger han.

Axel Kronholm

Uppdatering 2019-12-01: Invisible Heroes kan nu ses på SVT Play.

Mer läsning