Ett svenskfinansierat biståndsprojekt för att skapa 4 000 arbetstillfällen i Mekele, i Tigray, i norra Etiopien stoppas av det pågående kriget. 

Ett svenskfinansierat biståndsprojekt för att skapa 4 000 arbetstillfällen i Mekele, i Tigray, i norra Etiopien stoppas av det pågående kriget. 

Fler än 1 700 anställda i svenskt biståndsprojekt sägs upp

Textilföretaget DBL Ethiopia har beslutat sig för att säga upp all personal på sin fabrik i Mekelle, i Tigray, i norra Etiopien. Fabriken finansieras av svenskt bistånd och används nu som läger för militären.

Publicerad:

Den svenska utvecklingsfinansiären Swedfund fick beskedet om uppsägningarna i början av veckan. Den bangladeshiska företagsgruppen DBL Group är majoritetsägare i DBL Ethiopia och Swedfund samt Etiopiens utvecklingsbank har lånefinansierat en del av företagets fabrike i Mekelle sedan 2017.

Som OmVärlden tidigare rapporterat har Swedfund lånat ut 60 miljoner kronor till fabriken. Det har tidigare funnits ett lånelöfte på ytterligare 65 miljoner, men det har nu gått ut. Swedfund uppger att den uppsagda personalen på fabriken ska få så bra avgångsvillkor som möjligt.

– Det är en svår situation med utvecklingen i landet. Som utvecklingsfinansiär är vårt uppdrag att ta risk och investera i sköra länder och där kan sådana här situationer uppstå, men det här var inget vi kunde förutse, säger Katinka Wall, presschef på Swedfund till OmVärlden.

Enligt avtalet mellan DBL Ethiopia och Swedfund har textilföretaget förbundit sig att följa inte bara Swedfunds egna riktlinjer, utan även den Internationella arbetarorganisationen ILO:s konventioner och FN:s riktlinjer för företag och mänskliga rättigheter. Det innebär att DBL Ethiopia inte bara kan vända sina anställda ryggen mitt under brinnande krig.

– Vi har begärt att få se en uppsägningsplan av DBL Ethiopia och har även dialog med ägaren DBL Group. Vi är ödmjuka och förstår att det är jättesvårt i det här läget, och har sagt till dem att de borde ta in juridisk expertis, och konsultera experter från ILO. De måste även prata med fabrikens fackförening. Vårt krav är att de anställdas bästa ska sättas i fokus. DBL Group måste redogöra för uppsägningstid, kompensationslöner och även titta på andra sysselsättningsmöjligheter, säger Katina Wall.

Osannolikt att fabriken öppnar i närtid

Att fabriken ska kunna öppna i närtid, tror inte Swedfund, som fått uppgifter om att den etiopiska militären slagit läger i fabriken. Fabriksbyggnaderna skadades också i början av konflikten och inget produktionsmaterial kan komma in i landet. Detta utöver den dåliga säkerheten.

Enligt utrikesdepartementet har Sverige ambassad tagit upp situationen med företrädare för Etiopiens regering. Samtalen ska ha inkluderat säkerheten för de fabriksanställda och kompensation för förstörd egendom.

"Konflikten i Tigray har drabbat DBL:s fabrik både direkt och indirekt. Fabriksbyggnaderna har skadats och utsatts för omfattande plundring; maskiner, datorer och annan utrustning samt fordon är borta", skriver ministern för internationellt utvecklingssamarbete, Per Olsson Fridh i ett mejl till OmVärlden.

DBL Ethiopia är underleverantör till den svenska klädkedjan H&M som tidigare sagt till OmVärlden att man varit oroade över situationen i Tigray. När OmVärlden kontaktar H&M efter beskedet om uppsägningar svarar man att det pågår en dialog mellan "de involverade partnerna, både lokalt på marken i Etiopien och globalt".

H&M skriver till OmVärlden att de försöker se hur de på bästa sätt kan bistå de berörda parterna, och att fokus ligger på de anställda som befinner sig i en känslig situation. I övrigt ber de om att få återkomma när de vet mer.

Utöver DBL Group har flera andra internationella textilföretag med tusentals anställda tvingats stänga sina fabriker i Tigray. Till den etiopiska tidningen The Reporter säger en talesperson för Etiopiens handels- och industridepartementet att landet förlorar 20 miljoner US dollar varje månad som konflikten i Tigray pågår, på grund av de stängda exportverksamheterna.

Erik Halkjaer

Mer läsning