FN:s generalsekreterare António Guterres skakar hand med Saudiarabiens utrikesminister Adel Ahmed Al-Jubeir i februari 2017.

FN:s generalsekreterare António Guterres skakar hand med Saudiarabiens utrikesminister Adel Ahmed Al-Jubeir i februari 2017.

Flera EU-stater röstade på Saudiarabien till FN:s kvinnokommission

Minst tre EU-länder röstade på Saudiarabien i det kritiserade valet till FN:s kvinnokommission. Exakt hur rösterna föll är hemligt. Den svenska regeringen vägrar uppge hur Sverige röstade.

Publicerad:

I helgen avslöjade den FN-kritiska organisationen UN Watch att Saudiarabien valts in i FN:s kvinnokommission för perioden 2018-2022. Valet gjordes för ett par veckor sedan i en sluten omröstning i FN:s ekonomiska och sociala råd, ECOSOC, där Sverige är ett av 54 medlemsländer.

Kvinnokommission sätter målen för FN:s jämställdhetsarbete och ser till att medlemsstaterna lever upp till dem. Varje år samlas kommissionen för att ta fram nya riktlinjer och ge konkreta förslag för att öka jämställdheten i världen. Saudiarabien blir nu ett av 45 länder som ingår i kommissionen.

Hillel Neuer, vd för UN Watch, är starkt kritisk till valet.

– Att utse Saudiarabien till beskyddare av kvinnors rättigheter är som att välja en pyroman till stadens brandchef, säger han i en kommentar.

Lena Ag, ordförande för Kvinna till kvinna, är även hon starkt kritisk.

– Saudiarabien är ett av världens värsta länder när det gäller statssanktionerad, systematisk diskriminering av kvinnor, säger hon till Aftonbladet.

Enligt Lena Ag återfinns redan ett flertal länder inom kommissionen med en tvivelaktig inställning till kvinnors rättigheter.

– Det borde dock ställas mycket högre krav på att de länder som väljs till kommissionen också är de som är mest framstående i sitt arbete för kvinnors rättigheter, inte tvärtom, säger hon.

Sverige är en av ett 54 medlemsländer i ECOSOC som var med och röstade. Antalet ja-röster för Saudiarabien uppgick till 47. Inom ECOSOC finns det tio EU-stater. Det betyder att unionen inte hade en gemensam linje och att minst tre EU-länder röstade för Saudiarabien.

Trots att OmVärlden ställt frågan till både regeringen, UD samt Sveriges FN-delegation vill ingen ställa upp på en intervju och berätta vad Sverige tycker om att en av världens mest kvinnoförtryckande stater i framtiden ska vara med och leda FN:s jämställdhetsarbete.

Trots upprepade förfrågningar får vi heller inget svar på hur Sverige valde att lägga sin röst. Eller varför EU-länderna inte hade en gemensam linje i frågan.

Vi får endast en skriftlig kommentar från jämställdhetsminister Åsa Regnér där hon skriver att hon ”noterar att Saudiarabien har nominerats och valts in som representant för sin geografiska grupp, i enlighet med procedurerna för kvinnokommissionen.” Hon skriver också att: ”Sverige stöttar kvinnokommissionens viktiga arbete och välkomnar dialog om jämställdhetsfrågor och kvinnors rättigheter. Detta gäller även för Saudiarabien.”

Mikael Färnbo

Mer läsning